Svenska
Blog

...så vad händer nu Microsoft?

Skrivet av Jonas den 17 oktober 2007 kl 18:24

Har varit på resande fot ett tag. Varit borta i USA och sett... Ja, det får jag tyvärr inte svara på ännu, men coolt var det i alla fall. Har redan börjat skriva en artikel om spel X som nog kommer att överraska många när det utannonseras om en handfull veckor. Spännande.

Har kollat igenom nyhetsskörden av saker som hänt medan jag varit borta och snubblade över Benkes grymma blogginlägg om Microsoft och framtiden för Xbox 360. Och visst sjutton har det gått snabbt, från ett mycket bra 2007 till vad som tycks bli ett betydligt svagare 2008.

Jag har känslan av att Microsoft precis hann luta sig tillbaka och tänka att nu har vi äntligen styrt upp det här. Nu säljer Xbox 360 av sig själv medan Sony fortsätter med sin kräftgång. Sonys nya billigare Playstation 3 piffade dock upp konsolens attraktionskraft ordentligt och även om jag tvivlar på att den kommer att ta några betydande marknadsandelar från Xbox 360 (jo, Halo 3 är precis så starkt varumärke) i jul och fortsätta halka efter - så är det faktiskt spelen som saknats för Sony.

Och spelen är precis vad som kommer under 2008 till Playstation 3. Little Big Planet tror jag inte har något större kommersiellt värde men är en annorlunda häftig spelupplevelse, Killzone 2 lär kunna sälja Gears of War-bra och Metal gear Solid 4 kan komma bli spelet som bryter trenden för serien som bara tappat i försäljninge sedan del Metal Gear Solid till Playstation.

Visst har Microsoft en hel del intressant med, men Alan Wake lär knappast ha massförsäljningspotential vilket sannolikt även gäller för Halo Wars och Ninja Gaiden 2. Istället känns det som att de spel som kommer sälja bäst till Xbox 360 i vår är Splinter Cell: Conviction samt Grand Theft Auto IV som kommer få sin bästa version till Xbox 360, något Microsoft antagligen betalat oerhörda summor pengar för. Frågan är bara om sistnämnda innehåller så mycket nytt att någon förutom de mest inbitna fansen bryr sig?

Så vad händer nu Microsoft? En presskonferens under hösten utlovades när mässan X07 bekräftades utebli och den skulle verkligen behövas nu för att reda ut saker och ting. Räknar Microsoft med att Xbox 360 nått Playstation 2-status nu och kommer att ticka på och få alla spel utan att de behöver anstränga sig något mer? En farlig väg att gå, men sannolikt kommer Xbox 360 fortsätta få de bästa multiplattformsversionerna under lång tid framöver och spel som The Simpsons, Army of Two, BlackSite: Area 51 och Assassin's Creed gör inget för att ändra på det faktumet.

Men Playstation 2 hade nästan alltid de sämsta tredjepartsversionerna, eller möjligen bättre än Gamecube men aldrig bättre än Xbox och det skadade ju inte direkt försäljningen av konsolen. Inte sant? Den breda massan bryr sig inte om marginellt sämre bilduppdatering eller om det slarvats med någon ljuseffekt.

En rimlig gissning är att Microsoft just har fått lära sig en brutal läxa om att se till att man själva gör de viktigaste spelen. Att köpa exklusiviteter eller tidsexklusiviteter är en billig utväg för att få exklusiva spel, haken är dock att man inte äger spelen eller utvecklarna. Sådant som hänt med Bizarre Creations och Bioware är ett bevis på just detta.

Det föranleder en rad spekulationer om vad Microsoft gör nu. Från och med nu fram tills julen är slut 2007 kommer de fortsätta att dominera. Men det är två månader. Sedan då? Är det något stort spektakulärt företagsuppköp på gång? Det har ryktats om att någon velat köpa Bethesda, vilket ju skulle ge ensamrätten till Elder Scrolls-spelen samt Fallout 3. Ett annat envist rykte är att Metal Gear Solid 4 ska komma även till Xbox 360, något som skulle vrida Sonys kanske viktigaste vapen ur händerna på dem.

Räkna med att Microsoft tar bladet från munnen inom kort och kommenterar vad som faktiskt håller på att hända. Och räkna med att vad det än är så kommer det handla om stora överraskningar, vare sig de är negativa eller positiva för företaget som sånär som bristande kvalitet på konsolerna hittills haft det alldeles för lättsamt i försäljningskriget.

...så vad händer nu Microsoft?

Alan Wake må se rysligt lovande ut men kan det ensamt rädda Xbox 360 under 2008. Mycket tveksamt.

HQ