Svenska
Blog

Taxi eller tunnelbana?

Skrivet av Jonas den 20 oktober 2007 kl 19:58

Brevlådan är alltid en källa till inspiration för mina bloggar och idag är inget udantag. Satt och kollade igenom vad folk frågat om och många är fundersamma efter de dräparsiffror för Wii och Xbox 360 som kom från USA i fredag och de inte fullt lika dräpande Playstation 3-siffrorna (kolla in Benkes blogg om ni undrar vad jag snackar om).

Många tycker att Sonys onlinetjänst är en stor orsak till den kraftgång som konsolen går hela tiden. En teori jag dock inte ger mycket för. Online är fortfarande något som majoriteten av konsolköparna inte sysslar med. Inte ens Microsoft med Xbox Live har mer än max 50% av användarbasen onlineanslutna, trots att de mer än någon annan satsat på just det.

Nåja, det brevskrivarna menar är är problemet med Sonys onlinetjänst är att de inte har så mycket online. Det är glest mellan demona och de som kommer är sena. Det saknas grejer online över huvud taget och funktionaliteten är år 2007 efter snart ett år på marknaden (Playstation 3 kom i november 2006 i Japan) inte ens där Xbox 360 befann sig 2005.

Så långt är allt i princip sant. Men felet är inte att Sony har för lite material online, felet är att folk jämför rätt upp och ner med Xbox Live, en betaltjänst som kostar minst 599 kronor per år. Microsoft använder såklart en del av pengarna till just Xbox Live och har troligtvis minst dubbelt eller tredubbelt så många anställda som sysslar med deras onlinetjänst på heltid.

Det är väl klart att det går fortare att få ut demos på Xbox Live, att det finns fler tjänster och det lär fortsätta vara Xbox Live som leder utvecklingen för onlinetjänster till konsoler. Onlinetjänsten till Playstation 3 är nämligen Gratis. GRATIS. Det kostar inte en spänn att spela multiplayer och ingen behöver vänta någon dag mer än någon annan på ett demo för att de inte betalat för sig.

Dessutom är de nedladdningsbara spel till Playstation 3 som motsvarar de till Wii Virtual Console och Xbox Live Arcade faktiskt de billigaste, trots att de i flera fall är de mest avancerade nedladdningsbara spelen. Idag finns runt 30 stycken tillgängliga i Europa och precis som till de andra båda formaten ökar det stadigt.

Frågeställningen är alltså fel från grunden. Man kan inte jämföra Sonys onlinetjänst rakt av med Xbox Live. Sony gör ett fantastiskt jobb med de medel de har avsatt till det hela och Playstation 3-ägarna kan köpa ett helt spel mer per år för de pengar Xbox 360-ägarna spenderar på Xbox Live.

Vi som gör Gamereactor är fullt medveten om hur det är att göra en gratisprodukt. Vi kan inte hålla på att slösa med era pengar och göra tjockare omslag på varje nummer genom att höja priset eller hur många sidor som helst. Men i gengäld blir kostnaden för varje nummer desto mer behagligt.

Sony gör ett fantastiskt jobb med de medel de avsätter för sin onlinetjänst. Och även om jag inte är speciellt imponerad av funktionaliteten i den kommande Home-tjänsten till Playstation 3 så är jag desto mer imponerad över att den är just gratis. Xbox 360-ägarna må ha fetare prylar, men de betalar dyrt för dem och jag tycker Sony gjort ett alldeles för dåligt jobb med att informera folk om hur låga efterkostnader det faktiskt är att äga en Playstation 3.

Det behövs inga dyra trådlösa nätverksadaptrar a'la Xbox 360 för de som vill köra trådlöst och det behövs inga dyra kabeladaptrar för de som vill köra med nätverkskabel a'la Wii. Onlinetjänsten kostar inte ett smack men innehåller ändå det viktigaste och de nedladdningsbara spelen är förhållandevis billiga. Att jämföra med Xbox Live blir som att jämföra tunnelbana med att åka taxi. Båda tar dig dit du vill, men det ena sättet är lite bökigare men kostar i gengäld inte ens en bråkdel av det andra.

Taxi eller tunnelbana?

12-månaders Xbox Live Guld-kort. Något Playstation 3-ägare aldrig behöver bekymra sig om. Online är helt gratis till Playstation 3, men är det ändå rimligt att kräva exakt samma funktionalitet och innehåll som något som kostar betydligt mer? Undertecknad hävdar bestämt motsatsen.

HQ