Svenska
Blog

Det perfekta spelet

Skrivet av Jonas den 16 december 2007 kl 16:30

Var på fest igår och som vanligt dryftades det en del om spel. Många av mina bekanta läser Gamereactor och hade såklart sett alla fina betyg vi delade ut i höst. Det visade sig finnas en rad olika åsikter om betyget tio, men den allmänna var att det är ett betyg man knappt ska kunna dela ut medan någon till och med tyckte att det aldrig ska delas ut.

Men hur genomtänkt är det egentligen? Om ett betyg aldrig ska kunna användas kan man väl lika låtsas att vi har en elvagradig skala där elvan aldrig delas ut? Tanken på att en tia nästan aldrig ska kunna delas ut förrän ett spel är perfekt är nästa lika befängd i mina ögon. Det skulle resultera i väldigt många betyget nio men nästan ingen tia och ett onaturligt stort steg däremellan.

En tia måste i mina ögon kunna delas ut om ett spel är bättre än betyget nio. Något som låter självklart men alltså inte är det, trots att jag misstänker att de som förespråkar en mer restriktiv användning av betryget tio inte invänder mot att Aftonbladet eller Expressen delar ut betyget fem till en film eller konsert - något som händer betydligt oftare än att vi delar ut tior.

Till saken hör att det faktiskt inte finns något perfekt spel. Årets bästa spel är Super Mario Galaxy, det borde vara uppenbart för var och en som spelat det och det finns verkligen ingenting som borde ha gjorts annorlunda i det. Men lek med tanken att det även funnits en meny med fler riktigt bra minispel att avnjuta med sina polare som de som fanns i Super Mario 64 DS till Nintendo DS samt att själva huvudspelet haft en bana till av sama kvalitet.

Då hade det funnits ett bra multiplayer-läge samt ett aningen längre äventyr och beviserligen ett bättre spel. Eller tänk den obscena tanken att Crysis hade varit ytterligare lite snyggare. Eller att Halo 3 haft två multiplayer-banor till. Ja, eller kanske att det fullkomligt perfekta Street Fighter 3: Third Strike haft en figur till.

Det perfekta spelet finns därför inte. Det existerar uteslutande alltid något som hade kunnat bli bättre. Men om magkänslan är så stark att man nästan bara vill skrika av glädje som Birk Borkason och Ronja Rövardotter gjorde medan man spelar så ska betyget tio delas ut. Allt måste stå i relation till varandra och hösten har varit fullkomligt underbar för oss som gillar spel. Därför har många tior delats ut, något som är helt i sin ordning trots att det som sagt alltid finns något som hade kunnat vara bättre.

Det perfekta spelet

Ett av redaktionens absoluta favoritspel är Super Mario 64. Men det är klart... hade det funnits en bana till hade ju spelet blivit ännu bättre.

HQ