Svenska
Blog
Rare suktar oss

Rare suktar oss

Skrivet av Jonas den 19 december 2007 kl 22:08

Rare har onekligen passerat sitt "bäst före"-datum. Visst, man gör fortfarande bra spel av mestadels hög klass men inte är det som under glansdagarna då man släppte direkta mästerverk som Slalom och Snake Rattle'n Roll till NES, Donkey Kong Country och Killer Instinct till Super Nintendo samt Nintendo 64-spelen Goldeneye 007 samt Jet Force Gemini.

Idag är Rares bästa spel sådana som får betyget åtta som bäst. Habila titlar som dock vanligtvis inte får folk att satsa på en viss hårdvara, vilket ju är den exakta orsaken till att Microsoft en gång köpte upp dem. Rare är tungt, men kostade alldeles för mycket i förhållande till vad de gjort.

Men som den gamle spelare undertecknad ändå är har jag ju såklart varit med förr. Alla utvecklare och företag har haft svackor. Capcom hade tidigt 2000-tal något riktigt pissår där man försökte anpassa sig till en verklighet där arkadhallar inte längre drog. Square höll på att duka under efter utbrott av storhetsvansinne där man trodde sig behärska bilspel, slagsmål, action och alla möjliga former av rollspel. Ja, till och med film faktiskt. Och självaste Nintendo har väl aldrig varit så svaga som under Gamecube-eran där inte ens deras egna givna dunderspel som Luigi'S Mansion, Super Mario Sunshine och Mario Kart: Double Dash höll sedvanlig klass.

Alltså hoppas jag fortfarande på Rare. Och att Perfect Dark blev ett platt fall förvånade inte det minsta. Jag gillade inte ens originalet. Och Kameo var förvisso mycket charmigt men typiskt stelt västerländskt. Istället var det med Viva Piñata som jag tyckte mig känna igen gammal god Rare-klass. Sköna, roliga spel som egentligen inte är ett jota nyskapande.

Men Rare behöver bättre styrning, mer fokus på koncept som säljer. Gärna ett (eller kanske till och med två) team som gör familjetitlar, men jag vill också ha ett hårt team som gör grym action och/eller blytunga titlar. Och då med den grafiska standard Rare en gång gjorde sig kända för under Super Nintendo-eran.

Därför blev jag så glad när jag såg det julkort Rare skickat ut till alla sina partners i år. För er som inte minns det var det genom ett julkort som ryktena om att Rare skulle frigöra sig från Nintendo verkligen tog fart. Rare skickade ut en bild på en gran med alla konsolerna inslagna och testen "Överraskningar under varje gran". Många vägrade tro det hela, men kort därefter offentliggjordes att Rare blivit uppköpta av Microsoft.

I år föreställer bilder Banjo Kazooie samt lite Viva Piñatas som sitter och myser framför lite gemytligt framför en sprakande brasa. Ovanför brasan hänger tre stycken julstrumpor, varav den mittersta är alldeles särskilt intressant. Rares figurer tycks nämligen önska sig något som med prestandan hos dagens konsoler skulle kunna bli något alldeles ohyggligt häftigt. Bara något Rare gör för att retas? Kanske. Men det kan också vara ett tecken på att ett visst efterlängtat Rare-spel gör comeback inom kort...

HQ