Svenska
Blog

Spel på skiva på väg bort

Skrivet av Jonas den 19 april 2015 kl 01:08

Jag har tidigare bloggat om det här med hur skivor är på väg ut ur spelvärlden. Utvecklare som Ken Levine och Cliff Bleszinski har båda sagt att deras kommande spel inte kommer att släppas på skiva, Batman: Arkham Knight kommer överhuvudtaget inte ens på skiva till PC och i fallet Dying Light släpptes skivversionen en månad efter att spelet haft premiär. Och trenden fortsätter, Bethesda säger nu att Wolfenstein: The Old Blood kommer att släppas tio dagar senare för de som vill ha fysiska format.

För spelutgivarna är vinsterna enorma att äntligen bli av med fysiska föremål, transporter, mellanhänder med mera - men tidigare har de som köpt spel på skiva varit så många att de inte vågat stöta sig med dem. Nu börjar det så sakteliga ändras. Idag är nedladdning av spel så självklart att de är redo att börja göra det lite svårare för de som vill ha fysiska spel.

De får dem helt enkelt senare, och jag gissar att det är något som kommer bli allt vanligare. Men jag tror inte kreativiteten stannar där. Jag kan även tänka mig att det kan bli tal om att de som köper på skiva inte får vissa delar av spelen, alternativt blir utan visst nedladdningsbart material. Helt tror jag inte spel i butik försvinner dock, men de lär så sakteliga bytas mot nedladdningskoder istället för skivor (som ju i ärlighetens namn mest är blanka föremål idag som endast fungerar som kvitto på att du faktiskt äger spelet).

Det här systemet kan vi redan se i Child of Light som visserligen säljs i butik, men alltså utan skiva. Och det lär bli vanligare. Jag tar därför på mig siarhatten och förutspår härmed att vi innan denna generations slut kommer ha fått se en Playstation 4 och/eller Xbox One utan skivläsare.

Spel på skiva på väg bort

Blanka, fina - och snart ett minne blott.

HQ