Svenska
Blog

En rejäl överraskning i år?

Skrivet av Jonas den 13 februari 2008 kl 03:34

Det har varit rejält med drag i exklusivitetsdebatterna den senaste tiden. Det började väl med att Bungie bröt sig loss från Microsoft (som ändå tycks ha säkrat deras spel), fortsatte med att Bioware blev uppköpta av EA, späddes på med rykten om att Bethesda skulle köpas upp och nu senast har Insomniac kommenterat i intervjuer att Sony inte har några som helst hållhakar på dem. Dessutom sägs Sammy behöva pengar och vara villiga att sälja Sega.

Det finns såklart även fler, men det är mycket tunga grejer som hänt på kort tid. I fallet Bungie löste det sig så att Microsoft fick rätten till Halo och Bungie får själv ansvara för sin ekonomi. Visst, Microsoft ger ut deras spel, men för hur länge? Vill Microsoft ens ge ut alla Bungies lir? Om inte, vem gör det då? Även om vi aldrig kommer att se Halo utanför Microsofts format, tror jag absolut att Bungie-spel på fler format är en realitet inom en femårsperiod.

Bioware-dealen är också spektakulär. Hur det blir med Mass Effect vet vi inte. Microsoft har visserligen i intervjuer varit ganska självsäkra om att få behålla serien, åtminstone initialt. Men man kan absolut inte göra sig osams med EA, de är en viktigare partner än spelet Mass Effect någonsin kommer att bli. Räkna alltså med Mass Effect i någon form till Playstation 3 längre fram, även om jag misstänker att det kommer bli någon form av exklusivitetsavtal på åtminstone den planerade uppföljaren till Mass Effect.

Bethesda nekar bestämt att de ska bli uppköpta. Visserligen har de en stark ägare i ryggen, men större företag än dem har blivit uppköpta, se bara på Blizzard och Rare eller varför inte Sega. De är sannolikt högvilt och jag kan tänka mig att företag som Activision är mer än lovligt sugna på att få en stark rollspelsutvecklare under sina vingar, eller varför inte Microsoft och Sony. Det vore minst sagt en nästan löjligt stor fjäder i hatten att få Elder Scrolls V exklusivt och det är något som faktiskt kan bli en realitet.

Sedan är det Insomniac som nyligen bekräftat att de inte alls ägs av Sony. Argumentationen låter inte helt olik den Rare förde innan de blev uppköpta av Microsoft. Frågan är vem som äger spel som Ratchet och Resistance? Har Sony försäkrat sig om dem även utan Insomniac eller planerar de att bredda sin portfölj lite i deras hemland där Sony inte längre är störst utan minst i den nya generationen? Större mirakel har hänt, se Bungie ovan för exempel.

Till sist är det gamla legendariska Sega som visserligen inte är direkt intimt förknippade med kvalitet idag, men som ändå har en sanslöst stor portfölj av maskotspel som kanske framför allt Microsoft och Sony borde vara sugna på, men som jag även kan se Nintendo vilja ha. Nintendo är som bekant rika som troll idag och även om de inte behöver skaffa sig extra dökött går Segas gamla spel hand i hand med deras image. Kanske inte så sannolikt med tanke på Segas stora kontaktnät i väst, men ändå.

Allt det jag skriver kommer såklart inte slå in, men jag tror att 2008 kan bli året då vi ser en till affär i samma paritet som när Rare blev uppköpta av Microsoft. Har en magkänsla av att en spektakulär affär kommer att avslöjas inom kort. Trots allt säljer både Playstation 3 och Xbox 360 ganska dåligt (jämfört med hur marknadsledarna traditionellt gjort ifrån sig i tidigare generationer) och Microsoft och Sony är nog ganska stressade över läget. Något som i sin tur kan kräva drastiska åtgärder för att lösas. Den som ser får lever.

En rejäl överraskning i år?

Ska klassiska Sega säljas till någon annan? Ägaren Sammy har problem med ekonomin sedan Pachinko-delen (japanskt pengaspel) gjort allt sämre ifrån sig och försäljningsryktena haglar.

HQ