Svenska
Blog
På onsdag startar GDC

På onsdag startar GDC

Skrivet av Jonas den 18 februari 2008 kl 21:45

Sent på onsdag (tidigt amerikansk västkusttid) drar Game Developers Conference igång, en mässa främst avsedd för utvecklare där de kan diskutera nya tekniker och kolla på vad andra åstadkommit. Ett gyllene tillfälle för nya, kreativa utvecklare att få stora utgivardrakar att få upp ögonen för just deras titlar.

Bland annat. De senaste åren har GDC växt och växt och idag är det regel snarare än undantag med några feta utannonseranden. Här gjorde exempelvis tokcharmiga Little Big Planet sin bejublade debut och även Gears of War har visats här. I år är det färre keynotes än vanligt (förra året hade Shigeru Miyamoto och Phil Harrison varsit) medan det i år är Microsoft som förväntas stå för de stora nyheterna.

Så vad kommer hända då? Ja, det är såklart svårt att svara på, men Microsoft har sagt att de ska ha något slags event på Xbox Live. Något de såklart inte skulle flagga för om de inte hade något att säga. Min personliga gissning är att det kommer bli en teasertrailer på Gears of War 2, korten på bordet angående Alan Wake samt ett nedladdningsbart demo av Too Human. Sedan är det Fable 2 som jag tror får en hel del tid på GDC. Exakt vad man ska säga vet jag inte, men ryktet om att man ska kunna spela co-op är ju något som låter lovande.

Bland annat. Rare svarade även nyligen på ett brev mycket utförligt i sin brevlåda på deras hemsida om Banjo-Kazooie där det avslöjades en del som tidigare inte varit känt. Något som jag tolkar som ett tecken på att ett avslöjande är nära. GDC? Ja, sannolikt. Däremot tror jag inte vi får veta mer om Rares andra team. Grabbed by the Ghoulies-teamet gör något, enligt Rare, som de ska berätta mer om i år vilket jag dock tolkar som E3.

För Sonys del tror jag det kan bli mer om Home. Tjänsten skulle ha fått ett demo i höstas men det har ännu inte kommit något och Sony har varit mycket knapphändiga med informationen. Det var under GDC den först nämndes på allvar förra året och kanske är det ett år senare dags att på samma mässa berätta mer igen. Jag tror iallafall det.

Några stora spelutannonseringar lär det dock inte bli med tanke på att Sony inte har något keynote, och man utannonserar sällan stora grejer med bara pressreleaser. Under har dock hänt förr och jag blir mer än gärna överraskad. Kanske kan vi dock få ett definitivt datum på Dual Shock 3 samt ett besked om man tänker sälja 80 gigabytesversionen av Playstation 3 med bakåtkompatibilitet i Europa?

För Nintendos del ligger ett nytt Animal Crossing närmast till hands om man har något att visa. Serien brukar alltid bjuda på ett rejält mått av nytänkande och nintendos egna lilla Sims-variant kommer tveklöst att innehålla mer onlinestöd nästa gång. Kanske rent av lite onlinerollspelskänsla?

Men Nintendo har ju Super Smash Bros. Brawl kvar att släppa i både Europa och USA och dessutom är ju Wii Fitness kvar. Nintendo lär inte säga så mycket och ett eventuellt nytt Zelda (vilket jag tror kommer till Wii) lär visas under E3 i sommar liksom andra nya spel. Kanske kan vi dock få veta vad Factor 5 gör åt Nintendo, är det omtalade Kid Icarus verkligen på gång?

Nu har jag varit ganska försöktig i mina spekulationer och det största brukar ju alltid vara det som man inte visste något om alls innan. Som Little Big Planet. Något sådant lär det komma nu också och Bengt Lemne ilar redan omkring och träffar branschfolk för att få sig lite smaskigt skvaller och GRTV-material. Vi kommer bevaka allt som händer i veckan och lovar att bjuda på spel-Sveriges i särklass bästa mässbevakning. Precis som vanligt, med andra ord.

HQ