Svenska
Blog

Gammal spelmagi rostar aldrig

Skrivet av Jonas den 29 februari 2008 kl 15:13

Väldigt få av de riktigt gamla superklassikerna är det minsta njutbara idag. Jag kan inte ens låtsas som att jag har kul med Pac-Man utan somnar efter en bana och Space invaders är ett obegripligt sömnpiller. Det finns ett fåtal av dessa gamla klassiker dom fortfarande är kul dock, som exempelvis Pong vilket är märkligt beroendeframkallande.

Sannolikt för att man får smäda en polare och inte oändliga mängder helt anonyma spöken eller rymdvarelser. Det finns dock sätt att råda bot på detta, oftast är det inte spelbarheten som är felet utan variationen och den ofta sömniga presentationen där det är monotona ljud som upprepas in absurdum. Som att kolla gammal svart/vit flackande film från tidigt 1900-tal. Det är få som gillar film som tycker att det är något vidare heller.

Utvecklingen går framåt, men en bra idé är ju en bra idé och precis som inom filmbranschen där det ideligen görs nya versioner av gamla filmer händer detsamma inom TV-spelen. Ocean's Eleven är ju exempelvis en remake på... Ocean's Eleven där Frank Sinatra och Dean Martin briljerade och House of Wax där Paris Hilton springer omkring bland smältande hus med liten röd behå är en remake av... japp, House of Wax från 1953.

Även om man nu kan argumentera kring vilken Ocean's Eleven som är bäst, så får man väl säga att remaken blev ganska lyckad ändå. House of Wax däremot - blev det inte. Remakes inom spel blir också allt vanligare och eftersom branschen förde en rätt tynande tillvaro på 50-talet är spelremakes ofta bara några år gamla. Digitala spel är helt eneklt inte äldre än så.

Det är enkelt att peka ut riktigt lyckade remakes som Resident Evil. Jag tror inte någon ärligt kan säga att de hellre spelar originalet till Playstation än den till Gamecube, medan jag betydligt hellre spel Metal Gear Solid till Playstation än den krystade Gamecube-versionen. Det gäller att göra nog mycket nytt, att våga ta ut svängarna och sätta sin egen touch på spelet för att det ska bli något som håller idag.

Något som är lättare sagt än gjort. Ofta komplicerar man till originalkonceptet i sin iver att förnya att man glömmer bort själva kärna, vad som egentligen gjorde originalet så bra. Det är lätt att göra en lång lista med spel som Lemmings, Sonic the Hedgehog 2, Worms eller Wipeout 2097 där varje försök att göra något bättre bara går längre ifrån vad som gjorde det gamla spelet så bra.

Vilket man försöker reparera genom att gå ännu längre ifrån det. Med fallande försäljning som följd och business-människor som kallat konstaterar att en serie är död och att man inte längre ska satsa på den. Därefter kan gamla legendariska spelserier ligga i malpåse hur länge som helst innan de ibland tas fram igen med mer eller mindre lyckade resultat. Metal gear är ett sådant exempel där Solid-serien ju faktiskt är en comeback närmare ett decennium efter att uppföljaren till Metal Gear floppade.

Ju nyare ett spel är, ju lättare är det att lyckas med sådant eftersom mindre nytänkande krävs. Därför känns det extra imponerande när folk lyckas ta gamla klassiker och piffa till dem nog mycket för att de ska hålla idag. Xbox Live Arcade är en konstant källa för sådant här.

Asteroids/Asteroids Deluxe är ett exempel där det slagit slint. Missförstå mig rätt. Jag gillar spelet och kan faktiskt rekommendera det. Men det är originalet som är kul, inte Deluxe-versionen. Geometry War: Retro Evolved är motsatsen där originalet är snudd på värdelöst och remaken ett party utan dess like.

De gamla superklassikerna jag snackade om i början har ofta en kärnidé som både är och var väldigt bra och snudd på genialisk i all sin enkelhet. Det var det som fick folk att mata in mynt i arkadmaskinerna till förbannelse en gång i tiden. Och får man bara ur den kärnan så kan man göra mirakel med gamla kända titlar och göra att även dagens kids uppvuxna med Gears of War och Crysis kan tycka att en supermonoton grundidé med primitiv grafik känns precis hur fräsch som helst.

Det kanske bästa exemplet på hur man framgångsrikt piffar till ett riktigt gammalt spel är Pac-Man Championship Edition som nyligen fick pris som bästa nya Xbox Live Arcade-spel. Nya. Right. Spelet är i grund och botten identiskt med gamla Pac-Man men med pumpande musik, psykadeliska färger och ett upplägg som gör att man aldrig spelar i mer än fem eller tio minuter med hjärtat i halsgropen.

Genialiskt i all sin enkelhet och det var faktiskt Pac-Man-skaparen Toru Iwatani som satte ihop det själv som hans sista spel innan han pensionerades från Namco. Har ni inte testat det tidigare så var vänliga att göra det. Ni kommer att älska det. ta alla piller och ät upp allt så det kommer nya piller och håll er vid liv till tiden tar slut. Oerhört häftigt och vanebildande samt ett stilexempel på hur man bevarar det som var bra och förbättrar allt runt omkring i en remake.

Så var det Space Invaders som fyller hela 30 år i år. Sjukt. Spelet är ett år yngre än mig. Spelbranschen börjar få några år på nacken trots allt. Taito firar det genom att ha gjort som Namco och piffat till den gamla klassikern ordentligt. Space Invaders Extreme heter spel som plötsligt gör det kul att panga utomjordningar igen.

Konceptet är identiskt med det gamla spelet med återigen har grafiken moderniserats och de gamla pixlarna förvandlats till konstverk, det har inkluderats kraftbonusar, varierade banor och till och med bossar. Dessutom kan man påverka musiken lite som Rez HD och effekter flyger överallt över skärmen till pumpande techno. Hur coolt som helst och varm köprekommendation samt återigen en stilstudie hur en riktigt gammal spelidé faktiskt är mer hållbar än tekniken som återgav den.

Till Space Invaders Extreme finns också ett demo ni kan ladda ned. Spelet kommer till både Nintendo DS och PSP, men PSP-ägarna kan prova det redan nu från Gamereactor. Ladda ned denna fil. Koppla in er PSP till datorn och gå till PSP-foldern på er PSP och öppna sedan GAME-foldern. Skapa en katalog som heter UJLM05315 och packa sedan upp filen där. Klart. Ta PSP:n, gå in i Game-sektionen och välj erat minneskort och avnjut Space Invaders Extreme. 30 år gammal spelmagi när den är som bäst. En remake som visar var skåpet ska stå.

Gammal spelmagi rostar aldrig

Space Invaders Extreme till PSP. Ladda hem demot från Gamereactor redan idag.

HQ