Svenska
Blog

Mobilsmakråd från Jesper

Skrivet av Jonas den 28 mars 2008 kl 17:20

Att kalla mig onödigt förtjust i mobiltelefoner är nog en alldeles korrekt beskrivning. Jag fascineras över hur snabbt utvecklingen går år för år och hur de små tingestarna mer och mer blir som små datorer. Idag är det redan många som ersatt kompaktkameran avsedd för semesterbilder från Magaluf och julmiddagens familjefoton med en mobiltelefonkamera.

Mp3-spelare har sedan länge fått en rejäl knäck av mobiltelefonerna och det är väl egentligen bara Apple som är helt oberörda, men har för säkerhets skull lanserat en egen telefon med. Microsofts storsatsning på mp3-spelaren Zune verkar överhuvudtaget inte ens nå utanför USA där den ändå inte blivit någon stor succé heller. Och nu börjar GPS göra sitt intåg bland bobilerna, något som givetvis kommer minska GPS-försäljningen drastiskt när man inte längre behöver en separat sådan enhet.

Själv har jag haft en förmåga att bränna tusentals kronor på mobiler och lägger ned alldeles för mycket pengar på dumheter runt omkring. Minst en gång per år ska det bytas till de senaste modellerna, gärna kompletterat med nya onlinetjänster. Är exempelvis mycket förtjust i Tre-tjänsten att kunna ha musik spelandes för den som ringer till mig. Sadist som jag är har jag för tillfället Lotta Engberg med Fyra bugg och en Coca-Cola (utom för Petter som hotade mig med stryk, vilket fick mig att köpa Dallas-ledtemat åt honom när han ringer för att blidka).

Tidigare har jag alltid haft Ericsson-telefoner och därefter Sony Ericsson. Säkert en skada av att jag faktiskt jobbat i dryga tio års tid åt just Ericsson som provningstekniker. En arbetsgivare jag bara har gott att säga om. Och när Sony hakade på dem för ett gemensamt mobiltelefonföretag blev jag om möjligt ännu mer förtjust. Som spelare är det ju omöjligt att inte ha ett litet kärleksförhållande med företaget och det kändes som den bästa kombinationen någonsin.

Tills förrförra veckan då jag för första gången bestämde mig för att vara lite vild och djärv och köpte en helt annan telefon. Bakgrunden var att jag trots allt hade fått känslan av att Sony Ericsson började kännas lite begränsade och gick i samma hjulspår. Symbian (som de använder) är ett bra operativsystem, men lite inkompatibelt och man fick ingen vidare möjlighet att köra egna applikationer.

Bättre kamera och en inte så tilltalande design sammanfattade deras senaste mobilserie väl för mig. Och jag vill ha bättre mediamöjligheter (kunna kolla på Simpsons på flyget över Atlanten), GPS (det är inte så lätt att hitta i alla nya jättestäder man besöker) och bättre möjlighet att skriva text såsom bloggar och liknande för Gamereactors räkning. Dessutom ville jag ha tryckkänslig skärm för snabbare navigering, men var trots allt inte villig att kompromisa bort kameran. Har även saknat möjligheten att använda "riktigt" Internet eftersom mobildito (även 3G) är lite långsammare och dessutom ofta kostsamt.

Vår mest mobilkunnige redaktionsmedlem Jesper Karlsson förklarade att det jag letade efter inte var en Sony Ericsson, utan en Kaiser (tyska för kejsare), HTC TyTn II. En riktig monstermobil/PDA som väl gjorde skäl för sitt arbetsnamn och hade precis allt jag kunde önska mig, inklusive operativsystemet Windows Mobile. Dryga 6 000 spänn, alltså lite mer än en Playstation 3 gick härligheten på. Rippade direkt mina Simpsons-boxar samt några osedda DVD:er och lade in på det fyra gigabyte stora MicroSD-kortet jag köpt, rippade ett gäng favoritskivor och köpte alla nödvändiga program (förvånansvärt mycket är dock Freeware).

Voilà! Precis den telefon jag alltid velat ha och 3-megapixelkameran duger utmärkt för snygga MMS medan jag kan ansluta mig till vilket nätverk som helst via Wi-Fi och med Skype snacka gratis. Tack vare nätet och Windows Media-player kan jag även streama min playlist från mina stationära dator hemmavid och med det infällda tangentbordet blir det inga problem att skriva bloggar och redigera Word-dokument plus att det går galant att alltid ha MSN igång.

Visst tog det lite tid innan allt kändes klockrent och helt vant, men nu har jag tidernas tjusigaste Halo 3-tema och inställningarna som jag vill ha dem. Och jag kan nog lugnt säga att jag aldrig tidigare varit så nöjd med en telefon tidigare. Härnäst ska jag ge mig ut på nätet och kolla in vad det finns för spel till TyTn II. Det verkar finnas en hel del hobbyprojekt och en hel del officiella Pocket PC-titlar. Spännande. Här ska handlas.

Mobilsmakråd från Jesper

Efter mer än tio år av Ericsson och Sony Ericson var det dags att byta märke till HTC TyTn II. Och jag är mer än nöjd, även om jag inte alls utesluter att det blir mer Sony Ericsson i framtiden.

HQ