Svenska
Blog

Nintendo gör intryck

Skrivet av Jonas den 22 oktober 2016 kl 15:17

Switch-febern rasar hejvilt just nu och det verkar som att Nintendo lyckades göra intryck denna gång. Flera av mina absolut bästa spelupplever de senaste åren har varit från titlar som Unravel, Lovers in a Dangerous Spacetime, Firewatch, Elite: Dangerous, Ori and the Blind Forest, Inside, Child of Light, Valiant Hearts: The Great War, The Flame in the Flood, Overcooked och Oxenfree.

Spel som skulle fungera precis lika bra och inte tappa ens en promille underhållningsvärde till ett svagare format. Och svagare format är ju just vad Wii U varit, vilket inte stoppat den från att vara sprängfylld med skoningslöst sexiga spel som Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Super Mario 3D World, Mario Kart 8, Super Smash Bros for Wii U, Bayonetta 8 och Hyrule Warriors - och bara häromdagen släpptes ju Paper Mario: Color Splash.

Att Nintendo släpar efter prestandamässigt har varit ett faktum sedan Wii släpptes, och Wii U är närmare besläktad med Playstation 3 och Xbox 360 än deras efterföljare. Och med Playstation 4 Pro nästa månad (och Xbox Scorpio på väg) utökas skillnaderna gentemot Wii U än mer. Jag tror vi ändå får utgå från att Switch kommer vara betydligt mer kraftfull än Wii U, och därmed kommer alla förutsättningar för direkt perverst bra spel att finnas när konsolen lanseras.

Blotta tanken av att kunna spela Overcooked på tåget med min sambo, lira Mario Party på billigt hotell i Polen under grabbresa med polarna, avnjuta episka Unravel i ett tält i den jämtländska fjällvärlden i ett ljuvt metascenario eller bara sitta hemma och spela nästa Metroid eller F-Zero - är nästan mer än min hjärna kan hantera. Jag är hutlöst pepp, kort sagt, och nu tror jag Nintendo hittat rätt igen och har en produkt folk faktiskt vill ha.

Inga mer krystade funktioner, utan ett sätt att expandera spelandet. Det positiva mottagandet hjälper dock inte ensamt, utan fler faktorer måste klaffa. Enheten får till exempel inte vara för dyr eftersom det är en tröskel. Å andra sidan får den inte vara för billig heller eftersom det kostar byggkvalitet, funktioner och prestanda. Det gäller att hitta den perfekta balansen.

Dessutom behövs spelen. När Wii U lanserades var dragplåstren redan gamla spel som Mass Effect 3, Tekken Tag Tournament 2 och Batman: Arkham City. Nintendo tänkte möjligen att det var stora varumärken, men gammal skåpmat är gammal skåpmat, och därför hoppas jag att de kan överraska på den här biten. De som först kommer köpa Switch är hardcore-publiken och därför behövs spel som tilltalar dem. Därefter kommer casual och då krävs bredare titlar.

Att Skyrim visades har fått mycket uppmärksamhet, varav en hel del negativ sådan, men jag tror verkligen inte för mycket ska läsas in i det. Eftersom Skyrim nu får en nylansering även till Playstation 4 och Xbox One, så kommer det vara hyggligt relevant även till Switch, och förmodligen mycket behändigare i menyerna. Dessutom är det ett spel som vore väldigt roligt att kunna ha med sig och skulle vinna på tryckkänslig skärm vid framför allt menyhantering eller upplockande av saker.

Nu ser jag fram emot att få se vad Nintendo har på gång i mjukvaruväg. Det lär vara en hel del Wii U-spel som piffas till och släpps på nytt (precis som Wii-spel kom till Wii U, och en gaziljon Playstation 3/Xbox 360-spel släppts till denna generation) eftersom så många missade dem på grund av att konsolen inte sålde något vidare. Men det lär också vara flera stora överraskningar, även från tredjepart.

Trots allt är det så att Nintendo varit uträknade flera gånger förr, betydligt mer än nu, och sedan överraskat med oöverträffade framgångar. Det här vet även stora utgivare, och att inte vara med på det eventuella framgångståget tidigt, kan vara betydligt dyrare långsiktigt än försiktigt stå över. Därför tror jag på en blytung start med många stora spelserier och exklusiviteter - och att 2017 tycks kunna bli ett av de roligaste gamer-åren på länge.

Nintendo gör intryck

Ett nytt Mario-spel till Switch är självklart och antyddes redan vid utannonseringen av konsolen.

HQ