Svenska
Blog

Wii är ingen konkurrent?

Skrivet av Jonas den 14 april 2008 kl 15:50

Jag tror det var med Nintendo DS och PSP jag hörde argumenten första gången. De är så olika att de inte konkurrerar. Sonys svarta best var en multimediaenhet och Nintendos då plastigt slabbiga (det här var innan ursnygga Nintendo DS Lite) blekt silvriga Nintendo DS var en suuupernytänkande spelenhet. Helt olika produkter för helt olika målgrupp, hette det, och med prestandaskillnanden konkurrerade de inte alls.

Dumheter såklart. Nintendo DS och PSP var i allra högsta grad konkurrenter. Jag tillbringar ohälsosamt mycket tid i spelbutiker och kan inte låta bli att kika in på EB Games, Game-butiker eller klassiska Webhallen. Ja, samt större elkedjor där jag alltid tar mig tid att snacka med personalen för att höra hur det går med olika produkter och så vidare.

Annecdotal evivence heter det på anglo-saxiska, och visst, det är ju inte direkt några statistiskt säkerställda iaktaganden jag gör. Men ändå, om ni bara visste hur många personer det är som kommer in i butikerna för att köpa en sak och efter upplysningar från personalen köper en annan. Eller som kommer in osäkra om vad de ska ha för att få lite rådgivning. En Nintendo DS i vänster hand, en PSP i höger. Vad ska man köpa? På vilket sätt konkurrerar de egentligen inte.

Nu är det Wii man hör resonemanget kring. Ja, eller möjligen Playstation 2. De konkurrerar ju absoluuut inte med Playstation 3 och Xbox 360. Men den som står i en spelbutik och säger till personalen att de tänkt köpa ett sådant här tevespel som ska vara bra för barnen kommer troligen att bli rekommenderad Playstation 2, Wii eller möjligen en Xbox 360 Arcade. Och frågar mamman specifikt efter det här spelet man kan sjunga med, kommer kanske även Playstation 3 att nämnas i sammanhanget.

Vad mamman sedan köper är osäkert, men nog har formaten konkurrerat alltid. Men framför allt är det ju så att det inte bara är mammor som väljer mellan olika format. Många spelare har en Playstation 3 eller Xbox 360 och vill skaffa ett format till och skaffar en Wii istället för en ytterligare prestandabest. Och det finns säkerligen de som inte har någon konsol alls som velar mellan exempelvis en Wii eller en Xbox 360, bara för att välja förstnämnda för att få spela Super Smash Bros. Brawl eller för att kunna lira online med polarna som också har Wii.

Jag tror att fans ofta lyssnar för mycket på företagen som vill framhålla sina egna produkter som något alldeles utöver det vanliga. De hävdar alltid att de bryter ny mark och inte alls konkurrerar med någon annan, vilket i 99% av fallen är rent skitsnack. Alla produkter vi ser på marknaden är vildsinta konkurrenter, och det kan inget PR-snack i världen ändra på.

Wii är ingen konkurrent?

Den som köper en Nintendo DS istället för en PSP har gjort ett medvetet val mellan två konkurrerande format. Borde vara klart som korvspad, eller...?

HQ