Svenska
Blog

Låt 343 göra Perfect Dark

Skrivet av Jonas den 28 mars 2017 kl 01:48

Det här med att lämna över en spelserie till en annan studio är en sådan här grej som kan gå lite hur som helst. Blue Castle Games gjorde exempelvis underverk med Dead Rising 2 och Dead Rising 3-expansionen Arcade Remix Hyper Edition EX Plus Alpha, och 343 Industries startade visserligen trevande med Halo 4, men Halo 5: Guardians är direkt magiskt.

Här kan vi såklart även nämna Double Helix Games som rebootade Rares klassiker Killer Instinct och sedan i sin tur lämnade över ansvaret till Iron Galaxy Studios. Det gick från bra till bättre och slutligen bäst. Andra exempel på serier som framgångsrikt bytt utvecklare är Test Drive (Unlimited erbjöd Forza Horizon-grunderna redan år 2006), Far Cry och Metroid. Kort sagt, lämna över spelserier är i sig inget problem, även om det såklart finns skräckexempel med.

För att återknyta lite till 343 Industries så är de som du säkert vet något av en Halo-fabrik. En väldigt begåvad sådan, Halo 5: Guardians var som sagt fantastiskt och supporten det spelet fått är halvt oöverträffat. Halo Wars 2 utvecklades som du säkert vet tillsammans med Creative Assembly och är även det väldigt bra. Men en studio kvävs av att bara göra samma grejer, det krävs annat med för att nyckelpersonal ska vilja stanna och konstant känna sig utmanade - något kanske framför allt Sony är bra på.

Någon på forumet Neogaf hade ett förslag: varför inte låta 343 Industries göra ett nytt Perfect Dark? Och... det har personen helt rätt i. Det är rent av genialiskt. Ett mer jordnära spel, drivet av en typisk agentstory med suverän spelbarhet och grafik. Rare själva skulle knappast kunna göra det överdrivet bra längre (som vi såg i Perfect Dark Zero) och nyckelpersonerna har sedan länge dragit vidare. 343 har resurserna, kompetensen och det skulle även göra studion så mycket mer intressant.

Kommer det att hända då? Tveksamt, men långt ifrån omöjligt. Det är som sagt en Halo-fabrik och släpper ett spel i serien per år. 2017 lär det till och med bli två då jag utöver redan lanserade Halo Wars 2, nog även tror att de har någon form av Halo 3-hyllning på gång. Sannolikt till Scorpio först och främst. Men Microsoft kan inte ha en hur stor och dyr studio som helst för att bara utveckla en serie om de inte kan göra Halo riktigt stort igen (Halo säljer fortfarande väldigt bra, men det är inte som under Bungies dagar på långa vägar).

Vi får se vad som händer, men Microsoft Game Studios skulle definitivt inte må dåligt av fler spelserier och större variation. Att få återvända till Perfect Darks värld vore trevligt och sannolikt finns det få utvecklare i världen som skulle kunna göra det bättre än just 343 Industries.

Låt 343 göra Perfect Dark

Vad tror du om att låta 343 Industries göra ett Perfect Dark?

HQ