Svenska
Blog

Tempen på rykten då och nu

Skrivet av Jonas den 28 april 2008 kl 02:03

Det fanns en tid då rykten bestod av skolgårdsskvaller där den häftigaste spelaren i klassen visste allt och lite till. Speltidningar hade man inte råd att köpa så ofta och utländska kunde man knappt tyda ens om man kunnat köpa dem. Dessutom fanns inte Internet fanns för vanligt folk så ingen hade några egentliga möjligheter att kontrollera källor.

Det ledde till rent önsketänkande rykten som att man kunde låsa upp blod i Super Nintendo-versionen av Mortal Kombat eller att Nintendo hade på gång ett grafikchip till NES som skulle ge den bättre grafik än Sega Mega Drive. Vem som uppfann alla dessa rykten vet jag inte, men rykten var verkligen rykten. Ett slags hörsägen som oftast saknade alla former av sanning.

Nu är nu och det var då. Idag är situationen en helt annan och i takt med att spelande blivit allt mer mainstream, spelmedier vuxit och branschen fått långt fler kockar inblandade i allt från utveckling till PR har det blivit svårare att hålla hemligheter. Även idag surrar det av det ena ryktet märkligare än det andra, men med den lilla pikanta skillnaden att dagens rykten ofta visar sig vara fullt sanna.

Jag har ofta ett finger med i spelet när det kommer till Gamereactors månatliga ryktesspalt och älskar att sitta och finkamma nätet på skumma uppgifter samt ge små ledtrådar om vad vi själva fått höra på redaktionen från pratglada branschmänniskor och jag sätter stort värde i att försöka pricka in så mycket rätt som möjligt.

Många blev exempelvis mäkta förvånade förra veckan när Mortal Kombat-världen bekräftades få besök av klassiska D.C.-hjältar som Stålmannen och Läderlappen. Så förvånande borde dock inte Gamereactor-läsare vara, för just det skrev ju vi faktiskt om för ungefär ett halvår sedan på ryktesspalten liksom så mycket annat som slagit in den senaste tiden.

Det är nästan omöjligt att hålla helt tyst om så mycket hemligheter för en utgivare och utvecklare eftersom alla programmerare ju har polare och vänner och det räcker med att de bara snackar lite bredvid mun så är ryktesspridningen i full gång. Jag har hört att någon som känner en kille vars barn har en låtsassyster som är tillsammans med en kille som jobbar på Konami. Typ. Ofta förvanskas uppgifterna något men i stora drag är de rätt.

Ryktet om att Microsoft höll på med en rörelsekänslig handkontroll visade sig ju exempelvis stämma med vissa modifikationer och samma sak gällde ju med ryktet att Gears of War 2 skulle komma i år. De enda som är notoriskt bra på att hålla tyst är Nintendo, vars huvudkontor i Kyoto vanligtvis inte läcker smack utan istället överraskar totalt med sina vansinnigheter, presenterade av en brett leende Shigeru Miyamoto varje gång.

Med allt detta i åtanke tänkte jag nu sticka ut haka och nämna några rykten jag snappat upp den senaste tiden, rykten som jag faktiskt tror på.

*Elder Scrolls V år 2010

*Det kommer ett nytt Fatal Inertia

*Ready At Dawn utvecklar nytt Twisted Metal till Playstation 3

*Nytt Zelda-spel till Wii, kanske redan i år

*Syphon Filter till Playstation 3 år 2009

*Metal Gear Solid 4 kommer till Xbox 360 år 2009

*Wii-hårddisk under 2009

*Max Payne 3 kommer och det utvecklas inte av finska Remedy

*Kid Icarus till Wii under E3

*Halo-äventyr i tredjeperson 2009

Jag är fullt medveten om att oddsen är att något av dessa ännu ej bekräftade uppgifter kommer att visa sig vara felaktigt. Men på art och ett av dessa rykten skulle jag med ett finger i ryktesströmmarna ändå tolka som att det är mer sannolikt att de händer än att de inte händer. Inte det mest spektakulära kanske, men nog finns där väl något som fått dig att hoppas lite extra?

Tempen på rykten då och nu

En herre jag tror vi kommer få se mer av till Wii... redan i år (och absout senast nästa år).

HQ