Svenska
Blog

Vilken blir nästa kioskvältare?

Skrivet av Jonas den 15 maj 2008 kl 05:24

Varje generation har sina kioskvältare. Ni vet de där dundersuccéerna som definierar en hel genre. Under 8 bits-eran kom till exempel Super Mario Bros och under 16 bits-eran kom Sonic the Hedgehog. Och till Playstation kom som bekant Gran Turismo och till Nintendo 64 Goldeneye 007. Nya spel, inga lätta uppgraderingar utan verkliga revolutioner.

Ni minns säkerligen även förra generationen då Xbox lanserades med Halo: Combat Evolved och en ny klassiker var född, en serie som ensamt sålde miljontals konsoler och som förändrade genren ordentligt. Idag är Master Chief en av de största ikonerna i spelvärlden och en ny del Halo sätter både nya försäljningsrekord och säljer närmare tio miljoner exemplar varje gång.

Bläddra fram lite så kommer vi till Grand Theft Auto III. Serien var hela tiden populär, men inte sådär övermåttans. Med Grand Theft Auto III hittade Rockstar vinnarfältet och en ny genre var född, en genre som sedan dess plagierats friskt men inte överträffats. Grand Theft Auto är och förblir störst.

Den generation som nu pågår startade för två och ett halvt år sedan när Xbox 360 lanserades. Efter det kom Playstation 3 och Wii, men trots en del stora succéer som Gears of War, Elder Scrolls IV: Oblivion och Bioshock låter de där enorma framgångarnma för nya spel vänta på sig.

Istället är det Nintendos uppföljare som Super Smash Bros Brawl och återigen Grand Theft Auto IV och Halo som dominerar försäljningstoppen på ett hänsynslöst sätt. Vilket fått mig att börja fundera över vilket spel som blir nästa stora grej, nästa nya spelserie som glider över tio miljoner.

Ett sådant är tveklöst Wii Fit, men det känns så annorlunda och så mycket ickespel att jag inte vill räkna det. Wii Fit är unikt och en verklig kioskvältare, men helt enkelt inte så mycket spel. Någon lär säkert vilja räkna Wii Play, men i ärlighetens namn är det både galet ruttet och faktiskt bundlat med en Wii-mote så det vill jag inte inte ta med.

Gears of War är definitivt en av de nya stora serierna, ett spel som säljer ungefär som de tidigaste Metal Gear Solid-spelen och kanske det bästa exemplet på en kioskvältare. Men det har ändå inte riktigt den där überbredden som Master Chief alltid har. Elder Scrolls IV: Oblivion känns som en oerhörd uppfräschning av Bethesdas gamla rollspel. Man lyckades göra ett komplicerat rollspel tillgängligt för alla och när del fem kommer, sannolikt till Playstation 3 och Xbox 360 (samt förmodligen även PC) kan försäljningen mycket väl bli helt extrem och serien därmed superetablerad på ett kioskvältarliknande sätt.

Möjligen att man även kan räkna Call of Duty 4 som ju faktiskt seglat förbi det mesta och etablerat Modern Combat som en egen superserie. Där finns dock frågetecken till hur Activision väljer att hantera serien. Tänker man mjölka ur den så snabbt man kan eller inte. Inträffar förstnämnda kan jag absolut tänka mig att försäljningen kommer att vika i samma takt som förtroendet för serien.

Men jag har en gnagande känsla av att vi faktiskt inte sett denna generations verkliga superspel ännu. Att det faktiskt finns spel på ritbordet som kommer ta hela världen med storm och som blir nästa generations Halo eller Grand Theft Auto III. Det har gjorts flera goda försök som Rock Band, Gears of War och Resistance. Men även om de är stora har de inte slagit den där riktigt magiska gränsen där verkligen alla köper. Nästa stora kioskvältare låter alltså vänta på sig, men förhoppningsvis kommer det att visas inom kort och en modern klassiker kommer att vara född.

Vilken blir nästa kioskvältare?

Gears of War är den nya spelserie som hittills lyckats bäst i den nya generationen. Men något nytt Halo är det inte och statistiskt sett ska det komma 2-3 spel av Halos dignitet varje generation. Vilket blir nästa stora?

HQ