Svenska
Blog
Metaltown 2012 - Festivalblogg!

Metaltown 2012 - Festivalblogg!

Skrivet av Jonte den 1 juli 2012 kl 20:12

Bättre sent än aldrig som man brukar säga...

Det är mer än två veckor sedan Metaltown 2012 gick av stapeln, men nu kommer min "recension" utav festivalen. Jag har helt enkelt inte haft tid att skriva den här bloggen innan. Men nu ska vi inte slösa mer tid, låt oss börja med att gå igenom första dagen på festivalen!

Jag och min bror anlände i Göteborg tidigt på fredagen. Att åka tåg från Karlstad klockan 0600 på morgonen var ingen trevlig upplevelse med en bultande bakfylla. Jag hade tagit studenten på torsdagen, och jag hade tänkt att hålla spriten på en måttlig nivå när tåget gick så tidigt dagen efter. Men sedan så drogs jägerflaskan fram och resten kan ni ju räkna ut själva.

När vi ätit något så mådde jag genast bättre, och förmiddagen tillbringades i Göteborg innan vi begav oss ut till festivalområdet senare på eftermiddagen för att kolla in dagens första band. Jag hade först tänkt att se på Sectu, men vi valde att stanna på hotellet och förkröka istället (det blev en del drickande under helgen). Så det första bandet vi såg när vi kommit ut till området var Shining

Shining har aldrig varit några större favoriter för mig, men jag har hört några låtar jag gillar. Den största anledningen till att jag var där var för att se om Niklas Kvarforth skulle hitta på något kontroversiellt på scen som man hört om så många gånger. 20 minuter in på konserten så blev jag och min bror för ölsugna, så vi gick till öltältet istället. Där träffade vi många trevliga personer, min jeansväst visade sig vara en utmärkt konversationsöppnare då många kom fram och gillade min Bolt Thrower patch. När vi väntat och druckit öl i en timme så var det dags att bege sig tillbaka till Death Stage för att kolla in dagens andra band, Aura Noir

Jag hade ingen superkoll på Aura Noir sedan innan heller, det enda jag visste och förbäntade mig var att dom skulle spela jäkligt snabbt. Och full som jag var så behövde jag inte mycket mer än snabba riff för att gilla spelningen. Låtar brändes av i en rasande fart och det var en mycket glad och nöjd Jonatan som 45 minuter senare gick tillbaka till öltältet för att invänta band nummer tre. Det enda minuset var ljudet som var ganska dåligt.
Aura Noir - 8/10

Efter att jag socialiserat mig med öl i hand i en timme så gick jag för tredje gången under dagen till death stage för att bevittna ett av mina favoritband, nämligen polska Vader
Vader hade jag redan sett en gång innan spelningen på Metaltown, så jag visste avd som väntade. Och precis som väntat så krossade Vader allt motstånd under fredagen. Hit efter hit spelades och även en ny låt som inte spelades på klubben i November fanns med på setlisten. Vader gjorde mig verkligen inte besviken, det här var helt klart den bästa spelningen under fredagen. Minuset med Vaders spelning var att låten Chaos ännu en gång uteblev, men det är ett ganska obetydligt minus. Extra kul var det att jag fick sångaren/gitarristens plektrum som han spelat med när han slängde ut det i publiken så det träffade mig i huvudet!
Vader - 9/10

När Vader gått av scenen så hade det börjat regna ganska ordentligt, så jag småsprang över till Close-Up scenen där dagens sista band skulle börja spela en timme senare. Jag såg Hypocrisy's sista låt, men dom har aldrig varit min grej. När den sega väntan var över så gick dagens sista band på scen, nämligen Soulfly.

Tyvärr så blev det också dagens besvikelse. Kanske berodde det på att jag börjat bli nykter igen, och samtidigt trött då klockan var ett på natten, men jag tyckte att soulflys konsert var väldigt tråkig. Deras setlist var i det tråkigaste laget, och endast två Sepultura-låtar fanns med, de två överlägset tråkigaste (Refuse/Resist, Roots Bloody Roots). Jag gick besviken ifrån tältet när spelningen var över och insåg att jag lika gärna kunde ha åkt hem efter Vader.
Soulfly - 5/10

-Dag 2-

När jag vaknade upp på lördagen så möttes man direkt av den härliga och oundvikliga bangovern. Nacken var stel och öm, men skam den som ger sig. Första bandet för dagen var inte förens senare på eftermiddagen så vi hade helt klart tid att återhämta oss och sedan dricka ännu mer innan vi skulle ut till området igen. Vi snabbspolar fram till eftermiddagen då vi, fulla och glada, anländer till området för att kolla på dagens första band. Jag och min bror såg lite olika band under dagen, men mitt första band var Skeletonwitch.

Jag var tvungen att välja mellan Candlemass och Skeletonwitch då banden krockade, men eftersom att jag var sugen på mer snabba riff så fick det bli band nummer två. Och jag är inte besviken över mitt val. Trots att jag inte kunde speciellt många låtar med bandet så rycktes man med direkt i låtarna, och det var fullt ös från början till slut. En skitbra konsert helt enkelt!
Skeletonwitch - 9/10

Jag hade egentligen tänkt att gå tidigare ifrån Skeletonwitch för att hinna se Unpure från början, men då konserten var så bra så struntade jag i Unpures första låtar. Tyvärr så missade jag min favoritlåt så jag såg bara två låtar med Unpure.

Vi gick istället till öltältet (vilken överaskning), där jag blev rysligt nostalgisk när jag såg mitt forna favoritband från håll. Det var Killswitch Engage som spelade på näst största scenen, och jag gillade verkligen det jag hörde, trots att jag bara såg ungefär halva setet. Den nya (och även gamla) sångaren är fortfarande löjligt bra, och alla mina favoritlåtar spelades, så det kunde helt enkelt inte bli bättre! Min bror stod bredvid mig och var betydligt mindre road av spelningen (han är en typisk trve black metal kvltist wizard), så vi gick till merchborden när han fått nog. Där köpte jag en Slayer-tröja som ni kan se nedan.

Efter pausen så var det dags att gå till death stage för att kolla in Unleashed!

Unleashed bjöd precis som väntat på klassisk svensk dödsmetall, och det var en riktig hitkavalkad som Johnny och killarna bjöd på. Något mer behöver jag egentligen inte säga, det enda minuset med den här spelningen var att "To Asgaard We Fly" uteblev av någon konstig anledning. Men utöver det så var det här en underbar konsert, precis som väntat!
Unleashed - 8/10

Efter Unleashed skulle jag egentligen se på Anthrax, men av olika anledningar så blev det bara en låt. Jag träffade på en trevlig kille som vi träffat i öltältet dagen innan som jag stannade och snackade med ett tag, och jag blev även intervjuad av Expressen. Att göra intervjuer på fyllan är ingen bra sak, men jag sa inget dumt tur nog. Och svaret jag gav var ganska ordentligt ändrat i tidningen som kom dagen efter, reportrarna hade "snyggat till det" skulle man kunna säga haha. Så yours truly var med i Expressen dagen efter festivalen, med bild och allt (en bild på spektaklet kan ni se nedan)!

Följande band var mitt mest efterlängtade på hela festivalen. Bandet vi talar om är såklart Primordial!

Primordial inleder med låten "As Rome Burns", och sångaren Alan sänder kalla kårar längs min ryggrad med sin otroligt mäktiga stämma och scennärvaro. Han får nästan hela publiken på sin sida och det blir allsång flera gånger under spelningen. Många av mina absoluta favoriter med bandet spelas, men tyvärr så innehåller setet ganska få låtar då första låten drogs ut ganska ordentligt av bandet. Men utöver det så var det här en av de absolut bästa konserterna på hela festivalen.
Primordial - 9/10

När Primordial slutat spela så börjar vi höra rykten om att Mayhem har flyttat fram sin spelning en timme. När vi frågat runt lite bland vakterna så inser vi att detta är sanning, och det var väldigt tråkigt då dom nu krockar helt med Slayer. Jag hade gärna sett mayhem igen, men då jag redan sett dem en gång men aldrig sett Slayer så blev det Slayer som jag också såg.

Så efter en lång paus så stog jag nästan längst fram vid festivalens största scen när Fucking Slayer! äntligen går på scen. Jag inser snabbt dock hur fullkomligt vansinnigt trångt det blev längst fram, så jag flyttade mig ganska direkt längre bak för att kunna stå normalt. Slayers spelning var i vilket fall fullkomligt underbar! Nästan alla klassiska Slayerlåtar spelades, och till min stora glädje spelades "Hell Awaits". Slayer lät fantastiskt bra på scen, och jag var mer än nöjd när dom spelat klart. Mitt första möte med Slayer live var ett underbart sådant, och det är definitivt inte det sista!
Slayer - 9/10

Trötta, slitna och bakfulla begav vi oss tillbaka till hotellet för att sova innan tåget gick tillbaka mot Karlstad dagen efter. Metaltown 2012 har helt klart varit den bästa festivalen hittills för mig, och jag väntar redan med spänning inför de första bandbokningarna inför nästa års festival

HQ