Gamereactor devil icon Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
FacebookFacebook

Ostlördag- Mad Max: Fury Road (2015)

Skrivet av jonte91n den 27 september 2015 kl 19:23
This post is tagged as: Ostlördag, Mad Max: Fury Road, Fucking finally!

Då tänkte jag äntligen ge mina intryck av Mad Max: Fury Road. Varning: Det blir en strid ström av gamla käpphästar. OCH MINDRE SPOILERS!!!

Det är inte ett gott tecken att känna sig som en grinig gammal gubbe vid 23 års ålder. Men det gör jag ibland när jag tittar på film nu för tiden, allra mest när det gäller action. Vad jag älskar med genren känns bortglömt i Hollywood. Jag älskar praktiska effekter som alla vet vid det här laget, jag knarkar behind-the-scenes grejer eftersom jag är fascinerad av hantverket i en film. Kreativitet och passion lyser igenom så lätt i film och faky-fake CGI-orgies gör inte det. Det är därför T-Rexen i dess första scen i Jurassic Park ser tusen gånger bättre ut än samma övergödda kyckling i Jurassic World. Jag älskar dessutom när huvudkaraktären/erna är i sinnessjukt underläge och tar stryk. Om karaktärerna känns verkliga och sårbara får vi sympati för dem, får vi sympati för dem så blir actionscenerna intressanta. Om vi redan vet att de kommer klara sig utan en skråma så blir det ingen effekt alls och actionscerna blir meningslös filler. Det är därför jag måste säga att- JAG TYCKER att det inte har gjorts en enda bra actionscen i en enda superhjältefilm av Marvel eller DC, tvärtom suger de kopiöst eftersom det inte finns spänning. Det är då jag sticker iväg och hämtar mer chips i väntan på att Tony Stark säger nåt kul istället. Jag älskar också när filmer inte känns som om de enbart är gjorda för att pricka in alla demografier utan vågar att vara egna och galna. Jag älskar också när filmer har tillfredsställande början, mitt och slut vilket också är lite rödlistat idag eftersom allting ska bli en jävla franschise. Snacka om att pysa ut all spänning om ifall våra hjältar ska klara det eller inte. Istället för att göra en bra spännande film så väljer man att göra minst 3 filmer som är medelmåttiga som bäst.

Japp som sagt, jag känner mig som en gammal gubbe som klagar om att allt var bättre för. Men nu behöver jag inte det längre, tacka fan för att George Miller räcker långfingret till en nästan 20 år lång kastrering av actiongenren och visar vart skåpet ska stå.

Så vad handlar filmen om då? Jo världen har gått åt helvete och förvandlats till ett globalt Austrailen där resurser är hårdvaluta. Trots det verkar alla spendera all tid och energi på att knåpa ihop episka bensinslukande metallvidunder. Krigsherrar sätter sig på värdefulla hotspots och skapar sina egna små militaristiska kungadömen. En av dessa är Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne- från första Mad Max), ett vidrigt monster med Bane-respirator och genomskinlig plastrustning som håller sina undersåtar i ett järngrepp medan han lever loppan på att kränga vatten och bröstmjölk (!). Antagligen till sina bröder (?) som lever i Gas Town och Bullet Farm som har sina egna uppenbara exportvaror. Jag älskar den lakoniska rättframheten när det kommer till val av ortnamn. En sedvanlig handelsresa till grannarna går dock inte som de tänkt. Karavanen leds av Imperiator Furiosa (Charlize Theron) som har helt andra planer än att åka ärenden för Joe. Med sig i baggaget smugglar hon ett gäng kvinnor som Joe kallar för "breeders" som av förklarliga skäl är heligt trött på att enbart användas som ett gäng sexobjekt åt en muterad jätteapa. De beslutar sig för att helt enkelt fly för sina liv i hoppet om en bättre plats med grönska och frihet. Furiosa viker av från vägen vilket skurkarna märker vilket gör att filmen snart blir en enda lång biljakt. Ett hundratal brölande V8- monster med lätt psykopatisk design dundrar över ödelandskapet efter henne och på en av dessa bilar hänger stackars infångade Max (Tom Hardy) i ett mänskligt droppställ. Och när väl gasen är i botten så stannar den där igenom stort sett hela filmen.

Japp det är en udda variant av en extremt simpel story. Vilket är bra i genren. Det är dock en risk att i stort göra hela filmen till ett långt klimax då det finns en risk att det blir tråkigt. Som tur är undviker man det med hjälp av kreativitet och karaktärer man bryr sig om. Som sagt känner man inte för karaktärerna så faller action platt. Tom Hardy är utan tvekan det svagaste kortet men gör ändå en bra insats vilket säger en del. Han verkar ha gett bort Banes respirator till Immortan Joe för att sedan byta den mot Christan Bales rassliga whiskyrosselstämma från Batman. Desto mer säger han med blicken och ansiktsuttryck vilket är en röd tråd genom filmen. Den som gör detta allra bäst är dock Charlize Theron som gör en direkt överjävligt bra roll som ascool frihetskämpe med robotarm. Det är helt sinnessjukt hur hon kan spela brallorna av medskådespelarna utan att säga ett ord. Hon är egentligen huvudpersonen egentligen i filmen och hennes kamp för återupprättelse och för att göra något ädelt är gripande. Karaktären Nux (Nicholas Hoult) har också en väldigt bra roll som en religiöst hjärntvättad elaking som får ett helvetiskt uppvaknande av att någon bara är schysst mot honom. Det är intressant hur mycket karaktär de lyckas pumpa in i rollerna här med tanke på att det är nonstop action, men det görs via små gester och framförallt genom deras handlingar i olika situationer.

Men sedan är det bara actionactionaction och helvete vad uppfräschande det är med oldschool action. Riktiga explosioner, riktiga stunt av riktiga människor på riktiga monsterbilar. Välkommen tillbaka actiongenren. Självfallet används CGI också en hel del med det är mer för att förstärka de praktiska effekterna ytterligare och det används ytterst sparsamt i större skala- inte minst i en fantastisk ökenstorm som fick mig att tappa hakan. Så ska man använda CGI. Jag tror ju mer praktiska effekter man gör desto mer effektfulla och intressantare blir de få datorgenererna ögonblicken. Som T-Rexen som vrålar i slutet av Jurassic Park. Men gör för helvete inte en film med bara det (Hej George- du kommer inte undan denna blogg heller). Actionen känns inte malplacerad heller, som om den är där bara för att vara där (se Iron Man 3 som skräckexempel). Tvärtom berättigas den eftersom Immortal Joes gäng- The Warboys- är fullständigt skogstokiga och har anammat ett fornnordiskt koncept om att man kommer hamna i Vallhall om man dör i strid på episka sätt. Så de saknar all respekt för mänskligt liv inklusive sitt eget. Max och Furiosa kämpar därför för sina liv mot en galen fiende vilket berättigar all action från deras håll också. Om det finns nånting som höjer filmen ytterligare så är det att det finns så innihelvete mycket tyngd bakom actionen. Å inte undra på. Explosionerna känns tunga eftersom de är på riktigt. En bepansrad lastbil som flippar över känns tung eftersom det faktiskt är en bepansrad lastbil som flippar över. Till och med en sån sak som när skurkarna svajar på höga stolpar för att svinga sig in över hjältarna i rasande hastighet känns tungt eftersom det på riktigt är stuntmän som riskerar sina liv däruppe för att göra en underhållande film. Fan vad bra det är. Lätt den mest testosteronfyllda film jag sett på över ett decennium.

Vilket utmärkt för mig på en sak jag inte ens visste var en kontrovers förrän jag googlade lite om filmen. Tydligen är det så att några retarderade k#khuvuden på nätet har fått för sig att Mad Max: Fury Road är feministisk propaganda för att de har några kvinnor som kan sparka seriösa mängder röv i en film. Och att detta ska vara döden på grabbig action på nåt vis. Först av allt har actiongenren varit död sen 1997. För det andra har den här filmen en bensingurglande V8-lastbil packad med förstärkare och krigstrummor- samt ett dreglande monster längst fram som spelar ackompanjerande motiverande musik med sin dubbla elgitarr med tillhörande eldkastare. Om detta är "en feministisk förintelse av actionfilmen" så tacka fan för att den är här. Det här är den mest testosteronstinna filmen jag sett på evigheter och det känns förbannat fräscht med en film där tjejen inte enbart används som ett kärleksintresse och pokal för slutet av filmen. Det finns faktiskt inget som helst lulligt kärleksdravel eller sexuell spänning mellan Max och Furiosa- mest en ömsesidig respekt mellan människor. Hur fan kan det vara nåt dåligt? På tal om dåligt- jag kommer inte på så mycket. Kanske.... mer blod och gore? Men på nåt konstigt sätt kändes det inte som det behövdes utan tvärtom förbättrade impacten på de blodiga scener som finns. Inte minst precis i slutet i ett kort klipp. Aoch.

Jag skämtar inte när jag säger att detta är den bästa actionfilmen jag sett sen 97 (Starship Troopers). Man lyckas med att hålla högsta växel genom filmen. Jag är så glad att den bekräftar att man kan göra bra action fortfarande om man bara ger fan i testgrupper och barntillåtet. Om man bara gör en aktiv ansträngning och hyr in folk som kan göra stunts. Det är ett typexempel på vad som skulle kunna finnas idag om man använde oldschool action samtidigt som man förhöjer den genom modern teknik- inte ersätter den. Det är också en ganska skön bekräftelse på ett personligt plan eftersom den även bevisar att jag har rätt i allt jag tjatat om i tidigare bloggar. Det är inte filmen som sprungit ifrån mig och lämnat mig i ett rökmoln av nostalgi, utan det är filmen som blivit sämre medan smaken är intakt för mig. Jag är inte så gammal ändå! Tjohoo!!!

Sorry om det blev lite personligt där på slutet, men det är en blogg ändå å jag blev så jävla glad när jag såg filmen.

Nu ska jag varva ner genom att fortsätta loopa detta klipp:
https://www.youtube.com/watch?v=1DcqnkzGEFQ

Samt titta på trailern igen:
https://www.youtube.com/watch?v=hEJnMQG9ev8

Och denna fantastiska behind the scenes- film:
https://www.youtube.com/watch?v=yKAHGwCyamc


Ha det gött allesammans! Trevlig söndag! Vad tyckte ni om Fury Road?

Ostlördag- True Lies (1994)

Skrivet av jonte91n den 6 september 2015 kl 00:03
This post is tagged as: Ostlördag, True Lies

Det är 90-tal, actionfilmen har aldrig någonsin mått bättre. Varje år i stort sett kommer det odödliga actionklassiker i filmvärlden. Tror du mig inte, här är en lista över några av dem

1990: Total Recall, Jakten på Röd Oktober
1991: Terminator 2, Point Break
1992: Resevoir Dogs, Hard Boiled (Detta är ett segt år under 90-talet mina vänner)
1993: True Romance, Jagad, Last Action Hero
1994: Pulp Fiction, True Lies, Speed
1995: Die Hard 3, Braveheart, Goldeneye, Heat, Crimson Tide
1996: The Rock, Mission Impossible, From Dusk Till Dawn, Independence Day, Eraser
1997: Starship Troopers, Con Air, Face/Off,
1998: Saving Private Ryan, Lock Stock & Two Smokin Barrels, Blade
1999: The Matrix, Fight Club

Det var bra grejer kort sagt. Det går att nämna några bra exempel varje år- men så är det inte riktigt längre. Det är tur om det blir några per decennium. Men nu när jag har ventilerat lite bitterhet så lägger jag fokuset på True Lies istället. James Camerons actionkomedi från 1994 med den alltid så fantastiska Arnold Schwarzenegger som gör det han gör bäst: Massakrerar skurkar med ett leende på läpparna.

Harry Tasker (Schwarzenegger) har ett till synes ganska vanligt liv. Bor i en trevlig villa med sin fru Helen (Jamie Lee Curtis), sin apatiska tonårsdotter Dana (Eliza Dushku) och familjens fjantiga hund. Men detta och hans jobb som dataförsäljare är blott en fasad. Egentligen lever Harry ett dubbelliv som hemlig agent (suprise) och reser världen runt på en massa topphemliga uppdrag mot elaka elakingar och dess elaka elakheter. Ett till synes vanligt uppdrag uppe i en glassig villa i Alperna gör att Harry samt hans småpuckade kollegor hamnar något väldigt stort på spåren. Ett gäng terrorister ledda av en slempropp kallad Salim (Art Malik) håller på att smuggla in kärnvapen inuti persiska antikviteter med hjälp av den förföriska Juno Skinner (Tia Carrere). Med bomberna ska de blåsa ett hål i västvärlden om inte USA lägger ner sina militära aktiviteter i Mellanöstern. Som om inte detta vore nog har Harry problem på hemmaplan med att Helen har blivit uttråkad och söker spänning i ett annars trist liv genom, vad hon tror vara, en spion (Bill Paxton). Dessa två storylines går väldigt snart samman och paret Tasker är de enda som kan rädda den civiliserade världen.

Japp, stoyn lär inte vinna priser för sin orginalitet. Den fungerar mest som en fond som man sen kan blanda in en massa roliga grejer med. Även om grunden är väldigt basic så är allt annat inte det. Jag menar, hur ofta ser man en actionladdad jakt mellan en motorcykel och en häst? Nakna Pistolen-parodin hade en gräsklippare istället för motorcykel vill jag minnas- men det är typ det. Bara den lilla scenen säger allt om tonen i filmen. Det är en blandning mellan action och komedi. Väldigt lik Last Action Hero på många vis men en betydligt subtilare metaparodi. Det mest framträdande metaskämtet är nog när en Uzi ramlar ner för några trappor, går av sig själv, och dödar alla skurkar med perfekt precision. I övrigt är det blandningen mellan pangpang och asgarv som gör detta till en minnesvärd resa. Det säger något om Camerons fingertoppskänsla som regissör när man först kan låta protagonisten flambera en massa skurkar med en eldkastare för att sedan låta tre andra ondingar möta sitt öde tack vare en pelikans förjävliga val av landningsplats. Det finns mängder av minnesvärda scener att plocka bland här. Hästen vs Motorcykel är mest uppenbar, älskar också Arnolds uppläxning av hästen efter att denne inte vågar hoppa mellan två skyskrapor. Eller varför inte när han skjuter huvudskurken, med en missil, från ett stridsplan, genom ett höghus för att sedan träffa en helikopter- med linen "Youre fired". Eller varför inte den fantastiska scenen på bron? Eller när Arnold är hög på sanningsserum och förklarar i detalj hur han ska döda sin plågoande. Eller varför inte den underhållande dansen från Jamie Lee Curtis till tonerna av John Hiatts "Alone in the Dark" (underbar låt för övrigt)? När Arnold håller på att tappa fattningen av synen och tappar inspelningsbandet med förinspelade smöriga lines med fransk accent är ett av mina favoritögonblick.Jag älskar också när han krossar Bill Paxtons (som är strålande som sliskig slusk i filmen) skalle med ett välriktat slag. Schwarzenegger och Paxton har inget vidare bra förhållande i filmvärlden verkar det som- inte minst när förstnämnda river ut sistnämndas innanmäte i The Terminator.

Det är kort å gott en actionfilm där det märks att man har haft jävligt roligt samt låtit kreativiteten sprudla. Ett sista hooray för Scwarzenegger och James Cameron som gjort så mycket bra grejer tillsammans. Ett typexempel på hur kul action kan vara utan att sluta vara en dålig actionfilm.

Vad tycker ni om True Lies? Ha en trevlig helg!

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=3B7HG8_xbDw
Youre fired: https://www.youtube.com/watch?v=lf3Kyv_iaNs
Arnold knockar två hundar samtidigt: https://www.youtube.com/watch?v=OhJP0lERFek
En av många skäl underhållande dansscen (varning för vuxet innehåll): https://www.youtube.com/watch?v=LkWoqRlGqNQ
Bill Paxton är inte lite slemmig vilket leder till en fantastisk smäll på käften: https://www.youtube.com/watch?v=9WRf6Q1o7PE

Ostlördag- RoboCop (1987)

Skrivet av jonte91n den 29 augusti 2015 kl 21:04
This post is tagged as: RoboCop, Ostlördag

Då var det dags igen att nostalgiskt drömma tillbaka till actionfilmens glansdagar. Idag Robocop!

Ah Paul Verhoeven igen, troligtvis min favoritregissör bredvid Steven Spielberg och Quentin Tarantino. Holländaren som ligger bakom mästerverken Starship Troopers, Total Recall och filmen för kvällen: Robocop. Tre typexempel på scfi-perfektion. Sen gjorde han världen en tjänst med Sharon Stone i Basic Instinct. En rätt så underhållande medeltidsactionrulle kallad Flesh+Blood samt en enligt mitt tycke bra andravärldskiget-film med Black Book. Sen kan man råka blinka vid samma ögonblick som ens finger åker förbi Showgirls när man går igenom listan över Verhoevens filmer. Ytterst få regissörer har samma meritlista. Han har en tendens att nästan alltid blanda uppskruvad splattrig övervåldsaction med träffsäker satir, massor av myspys och en viss dos religiös symbolism. Inte alltid allt i samma film, men ofelaktligen några av de temana. Så vart hamnar Robocop då?

Året är framtiden. Den där speciella framtiden så som den föreställdes på 80-talet. Då bilar fortfarande troddes behålla sin kubiska form även i framtiden istället för att se ut som aerodynamiska rakapparater. Något mer som de trodde skulle vara för evigt var Detroits status som USA ekonomiska maskhål tillika skurkparadis, vilket de antagligen har rätt i. Det privata företaget Omni Consumer Products (OCP) vill bygga en ny stad över Detroits ruiner kallad Delta City men måste först röja upp bland stadens mer ljusskygga invånare. Därför ger de sig in brottsbekämparbrancshen genom sin styltiga men ascoola robot ED-209. En brottsbekämpare som inte stoppar för någonting, förutom några trappor. Dessutom kan den orsaka blodbad på grund av dålig hörsel. En mindre glitch som kanske inte alltid går hem hos vanliga medborgare.

Turligt nog finns det ett alternativ. Huvudkaraktären Alex Murphy (Peter Weller) har precis anlänt till sin nya arbetsplats hos polisen i Detroit. En arbetsplats som är nära att gå i strejk på grund av den sinnessjuka mängden brottslighet i staden som nätt och jämnt hålls samman av en, för 80-tals-action-filmer klichéartade, röststark afroamerikansk polischef. Där kastas Murphy direkt in i hettan med sin kollega Anne Lewis (Nancy Allen) för att bekämpa skurkar med fräna pistoler (självfallet två samtidigt i en biljakt- som det ska va) och one-liners som "Dead or alive- you're coming with me". Men det hela går snett. Kollegan Lewis faller offer för det gamla genitalie-distraktions-tricket och förlorar medvetandet. Plötsligt är Murphy ensam mot en hel grupp av polismördande superskurkar och det går inte så bra. En redig hagelsprakar-orkester senare så är han en blodig röra och en hårsmån från att knacka på portarna till Valhall. Men som tur är hamnar han i OCP trygga famn och eminenta läkarvård. Alla de där trasiga värdelösa människodelarna ersätts av robotdelar. Minnet försvinner likaså. Resultatet blir en skapelse som är till hälften människa, hälften robot men hundra procent snut. Murphy har via en ganska uppenbar Jebus-metafor återuppstått från de döda som cyborgen RoboCop- vars enda mission i livet är att tjäna allmänheten, skydda civila och upprätthålla lagen. Men medans han springer runt och skjuter våldtäktsmän i juvelerna så börjar hans minne återvända och människan Murphy likaså. En människa som vill ha hämnd. Kort å gott ett fantastiskt simpelt upplägg för en bra actionfilm.

Likt med Starship Troopers fungerar Robocop på två nivåer samtidigt. Dels som en jävligt bra actionfilm där det inte sparas på blodet. När ED-209 får hjärnsläpp och manglar ner en OCP-anställd i en poetisk våldssymfoni så bevisar Verhoeven styrkan med att använda icke-datagjort blod- varför kan inte han få göra en Expendables film istället för Sylvester Stallone? Det är riktigt tjusiga specialeffekter överlag även om inslagen av stop-motion på tidigare nämnda robot inte åldrats så där vidare värst jättebra. Det fungerar ändå eftersom robotar har en tendens att vara lite styltiga till naturen i filmer. Aja. När det kommer till action, det viktigaste, så ser det dock ganska fläckfritt ut. Actionscen efter actionscen dyker upp och de är ständigt underhållande- antagligen eftersom det här är så barnförbjudet som det bara kan bli. Det är som jag tjatar om hela tiden- det behövs ond bråd blodig död för att actionscener ska ha någon effekt. Och det har det. Ibland kan jag känna att actionscenerna i många filmer idag (inte minst inom serietidningsfilmer) är den minst intressanta delen och mest påklistrat eftersom det bara måste vara där. Det finns liksom ingen mänsklighet. Det enda problemet när det kommer till klassisk actionfilm-struktur är att Robocop är så innihelsicke slitstark så att det aldrig känns som om han är riktigt i fara. Han är nästan odödlig. Han är aldrig nån John McClane i Die Hard eller Indiana Jones på det sättet att hans liv aldrig riktigt är i fara. Visst blir han skjuten av tusentals skott vid ett episkt tillfälle och ser lite småvissen ut. Men mer än så blir det inte.

Detta kompenserar dock av hur fantastisk actionen är i övrigt och av den andra viktiga storynivån- satiren. Verhoeven har en stolt tradition av träffsäker och ofta humoristisk satir. I Starship Troopers finns hela tiden den obehagliga undertonen att filmen utspelar sig i en fascistisk utopi. I Robocop är det snarare i ett kapitalistiskt drömscenario där företag gör allt för att tjäna in mer pengar och makt med noll hänsyn till mänskligt liv eller känslor. Murphy blir i form av Robocop en del av det maskineriet på något vis, men sedan återkommer mänskligheten gradvis och han slutar vara en ägodel till OCP. Jag älskar konceptet med att göra galet våldsamma actionfilmer samtidigt som det finns ett sorts intelligent djup i bakgrunden. Den blir inte filosofiskt flummig eller för smart för att den actiontörstade publiken ska tappa intresset. Inte heller renodlad satir som också riskerar att flyga rakt över huvudet på actionpubliken- se Last Action Hero som typexempel. Nu låter det som jag antyder att vi som älskar actionfilm är lite småkorkade- vilket jag verkligen inte hoppas eller menar eftersom jag tillhör den gruppen själv- jag menar bara att det är inte det man generellt sett är ute efter. Och då finns Robocop, coolheten personifierad och en hejdundrande bra actionfilm och hämndstory. Lätt som en plätt. Är det bara rå action man är ute efter så får man vad man är ute efter. Och för oss som gillar satir finns det också det. De båda grejerna stör inte varandra och flyter samman på ett strålande vis.

Och det är det (plus ett enastående soundtrack, Kurtwood Smiths skurkroll, ascool design, subtila humor och effektiva tempo) som gör Robocop till en av världens bästa filmer. En film som för alltid kommer vara odödlig och därmed har noll behov av en remake. I wouldnt buy that for a dollar.

Så vad tycker ni om Robocop? Trevlig helg!

Trailern (Med Terminator-musiken då trailern gjordes innan soundtracket var klart):

https://www.youtube.com/watch?v=zbCbwP6ibR4

Ostlördag- Dredd (2012)

Skrivet av jonte91n den 16 augusti 2015 kl 01:28
This post is tagged as: Ostlördag, Dredd

Ostlördag igen! Tänkte fira helgens ankomst med att se en actionfilm jag för en gångs skull inte sett tidigare. baserad på en serietidning jag aldrig läst. Och en ganska ny en som vad jag förstod floppade ganska rejält trots att den skulle vara en något oldschool actionrökare å inte alls så pjåkig. Kort sagt bör det vara den typen av film jag gillar. Här är lite tankar!.

Dredd är en ganska intressant film. Den blandar vad som var bra med gamla actionfilmer samtidigt som den tyvärr belyser mycket som är fel. Men först storyn:

Det är framtiden. Världen har blivit ett sorts globalt Detroit. Ett deprimerande postapokalyptiskt ödelandskap. Men till skillnad från många filmer med den settingen är mänskligheten långt ifrån väck- tvärtom. Berättelsen tar plats i staden med det fantasirika namnet Mega City One- en helvetiskt stor plats som sträcker sig från Boston till DC. 800 miljoner invånare. Arbetslöshet, droger och misär styr staden vilket gjort att det i genomsnitt sker 17000 brott där- per dag. Den lokala polismyndigheten hade säkerligen ett rafflande idémöte/fylleslag för att komma på en metod för att effektivisera sin verksamhet så den kan hålla jämnt skägg med den accelererande brottsligheten. Kort å gott gjorde man så att polisen, domaren och bödeln är samma person.

En av dessa personen råkar vara våran protagonist (hoppsan-sammanträffande!) Judge Dredd (Karl Urban). En hårdnackad humorlös jävel som går helt efter lagens alla regler. Jag tror inte att han är en robot även om det kan kännas så ibland. Han har en bakgrund som.... Han har faktiskt ingen bakgrundsstory alls, ingen direkt personlighet. Ansiktet är genom hela filmen täckt med en fräck hjälm. Han talar som Christian Bale men med lite Nezeril i kranen samt uttrycker all annan kommunikation med käken som ser ur att hoppa från den ena obekväma positionen till den andra. Filmens budskap är tydlig- det här är inget djupt karaktärsporträtt. Han är polis och ska den närmsta tiden slakta busslaster med skurkar. Med sig har han Cassandra Anderson (Olivia Thirlby), en rookie som ska utvärderas av Dredd för att se om hon har det rätta virket för att bli snut. Just ja- hon är mutant och kan läsa folks tankar också. Kort å gott är protagonisterna packade och klara för filmen nu- så var är dräggen?

Turligt nog för tittaren (och inte fullt så tur Mega City One) är staden överröst av en ny cool drog som får folk att se saker i slowmotion (kallad just "Slowmo"). Själva tillredningen och distrbutionen av denna drog sköts av filmens skurk Ma-Ma spelad av Lena Headey. Det är på tok för ovanligt att se en kvinna som antagonist. Även om det är långt ifrån hennes bästa roll så har hon något tidlöst "coolt" över sig tycker jag. Tillräckligt cool så jag kunde se igenom Sarah Connor Chronichles utan större lidande (Summer Glau hjälpte väl en del med). Ma-Ma började sina karriär som prostituerad till hennes hallick förstörde hennes ansikte vilket hon återbetalade med att bita av honom familjelyckan samt starta ett drogimperium som brutalt slog ned alla konkurrenter. Nu regerar hon från ett höghus hon har fullständig kontroll över, ser till att folk håller hennes verksamhet hemlig. Vilket den kunde ha förblivit om hon inte skinnflått några knarklangare och dumpat dem från x antal våningar ner på öppen gata. Ett brott som såklart våra hjältar tar sig an. Medan de undersöker byggnaden lyckas de haffa en person som kan avslöja hela Ma-Ma's verksamhet vilket hon såklart inte kan tillåta. Därefter låser hon in dem i byggnaden. Ensamma mot omöjliga odds.

Först till det filmen gör rätt då. Först å främst håller de storyn simpel. Ensam i ett höghus som är ockuperat av skurkar- deal with it. Bra! Liknande upplägg fungerade i Die Hard å det fungerar här. FIlmen tar plats på väldigt få platser vilket är ett plus om det inte är Indiana Jones/ James Bond vi talar om. Filmen är barnförbjuden vilket är ett måste i bra action (utom överraskande nog Last Action Hero)- om du inte vet varför så läs varenda inlägg i bloggserien som jag gjort här. Det är en trött gammal käpphäst vid det här laget. Det bjuds på hinkvis med blod, folk blir till smulor och exploderar överallt. Lägg sedan dit ett bra tempo och fokus. Det finns nästan ingenting som står i vägen för filmens fokus och därmed tempo- ingen pådyvlad kärlekshistoria, ytterst lite bakgrundsinfo, inga onödiga subplots och så vidare. Jag gillar också estetiken som påminner lite om 80-talsfilmers vision om framtiden.Detta gör Dredd till en bra film, men det finns saker som hindrar den från att bli bättre än bra.

Olyckligtvis kan inte Dredd ge sjutton i att lägga tassarna i den syltburk av dåliga idéer som överöser filmvärlden idag. Dels är det allt för tydligt att det här är en film som ska ses i 3D (Fuck you Cameron!) i och med en del slowmotion-scener med många små saker som flyger mot skärmen. Medan de positiva grejerna ovan får mig att tänka på Die Hard och Robocop så leder detta snarare tankarna till Resident Evil-filmerna. Vilket är filmer man nog helst inte vill bli sammankopplad med. Även om det till viss del knyter an till storyn via drogen Slowmo så är det oerhört störande. Sen kommer vi till CGI igen (käpphästvarning igen)- var fan är Paul Verhoeven när man behöver honom? Kan inte han hoppa in som konsult i alla filmer om hur man gör blodeffekter. Han har säkert hela garaget fullt med såna där små blodpåsar. Han använder dem säkert som ketchupförpackningar med. Att staden å alla långa vyer är datagjort är självfallet, men man behövde inte göra det när det kommer till actionen i sig. Quentin Tarantino demonstrerade dessutom samma år med Django Unchained hur jävla mycket bättre det blir utan datagjort blod. Nu ska den käpphästen få vila till nästa lördag.

Men överlag hade jag en trevlig tid med Dredd. Jag tycker den cementerar att oldschool actiongrejer är effektiva än idag och kan göras rätt, samtidigt som den utmärkt demonstrerar vad som inte fungerar. Det är en udda mix men ändå en bra småostig rulle för lördagkvällen.

Vad tyckte du om Dredd? Trevlig Helg!

Trailern:
https://www.youtube.com/watch?v=DLmnJvK0DjI

Ostlördag- Miami Connection (1987)

Skrivet av jonte91n den 9 augusti 2015 kl 10:37
This post is tagged as: Ostlördag, Miami Connection, Motorcykel-Ninjas, Dragon Sound, Far Cry 3: Blood Dragon, Grand Theft Auto: Vice City

Ja det blir en sen ostlördag igen. Min ursäkt är att jag satt och drack mjöd ur ett horn nere på medeltidsmarknaden. Men nog fan ska det blir lite ost denna helg med- redigt med det. Idag blir det b-film kultklassiskern Miami Connection. Håll till godo!

Någonstans i Miami 1987. Den illegala droghandeln som skapar misär till mängder av människor styrs av en grupp motorcykel-ninjas. Men som tur är finns det några som kan stoppa dem. Nej inte polisen eller nåt sånt- utan multikulturella pop/rock bandet Dragon Sound. Bandet består av ett gäng collegeungdomar som dessutom är redigt haja på kampsport. vilket är tur eftersom varenda karaktär i hela Miami verkar kunna det. Om jag minns korrekt så är sångerskan ihop med basisten i bandet vilket hennes bror (som tillhör något gäng av bikers) inte tycker om. Sen finns det något annat band som hatar Dragon Sound eftersom de utkonkurrerat dem på den lokala krog de brukar spela på. Jag antar att det innebär att krogen bara har plats för ett band, eller att Dragon Sound spelar där dag ut å dag in. Men hur hinner de då med studierna? Jag är förvirrad, men det är nog mest storyn som är det. Men på något jävla sätt lyckas detta blanda in en grupp knarklangande motorcykel-ninjas (eftersom deras ledare är vän med biker-gänget?). Och på grund av en rad olika händelser blir det Dragon Sounds personliga vendetta att utplåna Miamis kroghandel, en kampsportsspark i taget. De gör till och med en låt om det (se länk nedan)!

Nej jag skämtar inte, DET ÄR STORYN. Dragon Sound vs Motorcykel-Ninjas!

Det här är en fantastisk b-film som kampsportsmästaren och inspirationstalaren Y.K Kim kokade ihop med regissören Richard Park. Filmen håller faktiskt övervägande hög kvalitet för att ha i princip ingen budget över huvudtaget. Själva kampsportskoreografin är faktiskt strålande, inte minst när Kim (som också är med i filmen) sparkar två bikers på halsen, samtidigt, i luften. De andra är inte dåliga heller- vilket är inte är konstigt eftersom de alla är studenter till Kim på hans riktiga kampsportsskola i Orlando, Florida. Stunten är faktiskt genuint bra. Karln verkar vara extremt populär därborta eftersom alla verkar velat vara med och hjälpa till med filmen. Inte minst polisen som dyker upp vid en kort scen- de stängde till och med av visa delar av Miami för att låta dem filma. Alla dessa tjänster och välvilja från communityn låter Kim/Park att göra en film som skiljer sig från många andra b-filmer. Normalt när budgeten är knaper brukar man spela in filmen i någons garage eller så. Det är grått, det är klaustrofobiskt och mörkt- denna filmen är direkta antitesten till det. Florida är verkligen ett hudcancer-paradis fullt med en massa halvnakna glada människor, neon och kokain. Filmen har ett nästan maniskt glatt driv rakt igenom bortsett från några få "allvarliga" scener som tack vara filmens skitkassa dialog är hysteriskt roliga. Inte minst när Kim deklararar med sin breda koreanska accent för några bikers "You dont scare me at all- goodbye!". Eller inte minst subploten som handlar om en av bandmedlemmarnas försvunne far ("my mother was korean"). Eller varför inte när kocken på deras lokala hak sparkar skiten ur några elakingar iförd Musse/Mimmi Pigg-förkläde. Kort och gott lyckas Miami Connection vara rolig även när det inte är meningen. Lägg sedan på soundtracket som är extremt catchy- inte minst Dragon Sounds två låtar "Friends" och "Against the Ninja". Förstnämnda kanske några känner igen från slutet av Far Cry 3: Blood Dragon. Av någon anledning verkar alla elakingar dessutom nicka med huvudet lätt i takt till nån låt som vi inte kan höra.

Låten "Against the Ninja" deklarerar att Dragon Sound ska stoppa allt besinningslöst våld som knarklangarmotorcykelninjorna orsakar vilket är grymt ironiskt. För under filmens sista 20 minuter ändras tonen radikalt. The Final Showdown innebär att Dragon Sound springer runt med katanas och slaktar ninjas på ett sätt som kan få en att tro att Eli Roth var regissör. Kroppsdelar flyger överallt, något Kim verkar älska med tanke på hans breda leende medans han springer runt överöst med blod. Tonen i filmen blir all over the place. Det är bisarrt och något man bara måste se. Som pricken över i:t dyker en liten text upp efter blodbadet med vad som tydligen ska vara ett djupt budskap. "Only through the elimination of violence can we achieve world peace". Utöver att vara en text som en lätt hjärnskadad tvååring (eller John Lennon) skulle kunna komma fram till så är det hysteriskt kul i kontext till det tidigare blodbadet. Hela filmens story löses med ond bråd död.

Kort och gott uppfyller filmen samtliga stereotyper som folk har om 80-talets b-filmer. Det som en del filmer och spel idag försöker replikera men aldrig riktigt lyckas med. Fan vad jag vill spela Blood Dragon och Vice City nu. Filmen är verkligen bottenlöst kass- men den är kul. Väldigt kul. Väldigt charmig. Väldigt medryckande. Fortfarande inte övertygad om att den här filmen är sevärd?

Isåfall har du trailern här, kanske den bästa trailern jag sett:

https://www.youtube.com/watch?v=VpZu69OB2KM

Fortfarande inte övertygad om att filmen är sevärd? Det finns en risk att du är död inombords.

Dragon Sound:
Friends https://www.youtube.com/watch?v=R43dYg_Kuc0
Against the Ninja: https://www.youtube.com/watch?v=aZ6Yk-4OLp4

Ha det gött!