Svenska
Blog
Jonte91ns Historiablogg 4-"Vlad III"

Jonte91ns Historiablogg 4-"Vlad III"

Skrivet av jonte91n den 4 augusti 2010 kl 00:24

Året är 1431, regnet står som spön i backen. Blixtar lyser upp natthimmelen och fladdermössen bildar små moln över en borg i staden Segesvár i Transsylvanien. Vargarna ylar så högt de kan men kan dock ändå inte dölja ljudet av en orgel som någon inavlad och ljusskygg Gollum-liknande figur häver hela sin tyngd på, trycker ner alla tangenterna samtidigt på för att frammana ett ondskefullt dån. Ett dån som ljuder i samklang med ett enormt åsknedslag som får hästarna att bli panikslagna. DÅ FÖDDES VLAD III!!!

Njae, så gick det nog inte riktigt till. Men nog fan hade det varit häftigt. Anledningen till den maffiga inledningen, om inte alla redan fattat det, kommer snart uppdagas. Det som är sant är att Vlad III antagligen föddes i staden Segesvár år 1431 som ligger i Transsylvanien. Vilket till störst del ligger i nuvarande Rumänien som då involverades i Kungariket Ungern. Han var son till Vlad II (fantasifullare namn hade de inte) som var härskare över det transsylvaniska området Valakiet.

Problem utifrån var på gång från det Osmanska riket (nuvarande Turkiet) som skrapat fram en imponerande armé som ville ha makten över Transsylvanien. De som bodde där var, likt alla snart invaderade länder, inte så sugna (omedveten ordvits) på det såklart. Det ledde till olika anti-osmanska ordersällskap fick ökad popularitet. Vlad II och senare hans son var med i riddarna av Drakordern. Därifrån tog Vlad II extranamnet "Dracul" (Drake) och sonen tog namnet "Dracula" (Drakens Son". Japp nu har alla fattat vem Vlad III är. Det här kommer vara en kort biografi om den blodtörstiga fursten Dracula.

Vlad II och hans gäng hade analyserat sina chanser till militär seger över osmanerna och kommit fram till resultatet "inte en jävla chans" så de beslöt sig då därför att sluta fred med dem istället för att undvika förstörelse. Osmanerna var såklart glada att undvika strid för tillfället och gick med på det om Vlad II lät sina två yngsta söner bo i osmanska sultanens hov som en sorts säkerhet. Bröt Vlad II avtalet så hade sultanen hans söner helt enkelt. Så Dracula och hans lillebror Radu fick bo hos osmanerna i sex år som gisslan.

År 1448 blev det problem mellan Vlad II och adeln i Valakiets huvudstad Tirgoviste. Jag vet inte om vad men chansar på härskarens passiva sätt att hantera Osmanska riket. Här så får någon rätta mig om jag har fel, jag har nämligen ingen källa om varför. Men resultatet blev att Vlad II och hans äldsta son Mircea mördades i ett uppror skapat av adeln. Den som är direkt upphovsman till det hette Vladislav II och hans gäng "bojarerna" och ville ha tronen. Mircea avrättades för övrigt genom att bli levande begravd. Som vanligt vid politiska mord högt upp i klasserna så blir det kaos. Osmanerna såg sin chans och klampade in i Valakiet där de satte Vlad III Dracula på tronen, bara 18 år gammal. Planen var att manipulera unge Dracula och att då göra Valakiet till en lydig osmansk vasallstat. Dracula han knappt rätta till tronen innan han blev utkörd av den andra stormakten som hade haft makten över Valakiet tidigare, nämligen Ungern. För att förklara för de som kollar mycket på MTV på ett enkelt och bättre sätt: Ungern och Osmanska riket hade svårt att komma överrens om vems bitch Valakiet var.

Dracula levde då i exil på olika platser på Balkan och väntade. Väntade på en chans att återta sin rättmätiga plats som ledare över Valakiet. Den chansen kom ironiskt nog från samma land som kört ut honom i första taget. Ungerska Kungadömet hade häftiga problem med den Osmanska offensiven som var skrämmande nära Serbiens huvudstad Belgrad. Befälhavaren János Hunyadi kom ihåg Dracula och bad om hans hjälp i kriget. Dracula fick ansvar för Transsylvaniens försvar vilket då är gränsområdet mellan Ungern och Valakiet. Ledaregenskaperna sattes då på prov och med hjälp av den ungerska armén så lyckades Dracula besegra osmanerna och åter erövra Valakiet. Tack vare detta fick han tillbaka sin tron och nu var han minst sagt lite bitter på faderns och storebrors mördare, bojarerna. Detta skulle resultera till öknamnet "Tepes" och också till att Bram Stoker fick upp ögonen för honom över 400 år senare.

Dracula dödade dock inte bojarerna på en gång, han körde snarare på vad jag kallar Kristian II-metoden. Dracula ville inte riskera att några av bojarerna flydde och agerade därför som om allt gammalt groll var förlåtet. De som var misstänkt skyldiga skickade han en inbjudan till för en stor och trevlig fest. Under festen, då alla skyldiga var med, så bröt Dracula den och arresterade allihop. Därpå spetsades de inblandade levande på träpålar, antingen in via ryggraden och ut i nacken eller genom bröstet. Tack vare den här händelsen så fick då Dracula som sagt öknamnet "Tepes" eller på svenska- "Pålspetsaren".

Detta kanske väckte avsky hos de inblandade och andra länder men hade däremot en positiv inverkan hos folket. Folket som inte var adel, det vill säga de flesta förutom ett par procent av befolkningen, tyckte inte om den förtryckande adeln och såg Dracula som en befriare. Dracula hade på hemmaplan blivit folkhjälte. Ingen vågade sätta sig upp mot honom efter pålspetsningen, antingen av rädsla eller respekt. Dracula blev känd för att han hatade allt som hade med stöld, ohederlighet eller lögner att göra. Det finns ett berömt exempel:

--En bestört utländsk köpman hade blivit rånad och gick till Dracula för att rapportera att han hade blivit bestulen på 160 gulddukater. "Lugna dig, du kommer ha tillbaka dina pengar innan kvällen" svarade Dracula ungefär, inte ordagrant. Efter att köpmanen gått iväg så gav han order om att några från folket skulle gå till stadens skattkammare och hämta 161 dukater och lämna dem till köpmanen. Dracula hade hittat tjuven när köpmanen plötsligt kom tillbaka. Han sa att det inte stämde med pengarna då det fanns en dukat för mycket.
"Gå i frid. Om du inte hade berättat att du hittat den extra dukaten så hade jag spetsat dig tillsammans med den skyldige." Svarade Dracula.--

Den här tydliga metoden Dracula hade mot ohederlighet gjorde att brottsligheten sjönk rejält. Folk kunde faktiskt ha sina värdeföremål framme, även under natten, utan att riskera att de blev stulna. Notera i exemplet att han lät några ur folket hämta pengar i stadens skattgömma, bara det visar lojaliteten som fanns hos dem. Detta kanske förklarar varför man hittade tjuven snabbt med. Alltid är det ju någon i folket som vet något. Tänk om någon visste något men blev påkommen med att inte rapportera det. Så det var ordning antingen för att folket var lojala eller vettskrämda för killen.

År 1461 var de Osmanska turkarna på krigstigen igen och skickade sändebud till Dracula för förhandlingar. Sändebuden reagerade dock respektlöst mot honom och vägrade ta av sig hatten för honom. Dracula hade en enkel lösning på oartigheten (Draculas andra hatobjekt bredvid lögn). Han sydde fast mössorna på sändebudens huvuden och inte helt oväntat så var en turkisk invasion snart på väg. Dracula gav sig då in i ett vansinnigt krig mot Osmanerna riket och jagade runt dem vid floden Donau efter att turkarna först börjat härja mot Valakiets befolkning. Turkarna som var över tre gånger så många fick enorma förluster så deras Sultan Mehmet II istället riktade hela sin styrka till en direkt attack mot Valakiet som var hjärtat för styra över Donau.

Dracula svarade då med en mer ännu mer direkt attack för att döda Sultanen för att, så att säga, "hugga huvudet av ormen". Den misslyckades dock och Dracula tvingades retirera hemåt. På vägen gjorde han en grundlig inspektion av sina soldater. De med skador på främre delen av kroppen blev rikligt belönade men däremot de som hade skador på ryggen (vilket indikera att de flytt medan de fick skadorna) blev spetsade via ändtarmen. Furste Dracula själv lär ha ursinnigt skrikigt mot dem "Ni är inte män utan kvinnor!". Turkarna började visa styrkan med den Osmanska krigsmaskinen och Draculas styrkor retirerade bara ännu mer. I huvudstaden Tirgoviste visste många invånare att det var kört och gick över på turkarnas sida vilket ledde till uppror. Dracula löste det på det vanliga sättet, meterlånga träpålar måste sålt som smör vid den här tiden. De och turkiska krigsfångar spetsades nu utanför huvudstaden Tirgoviste vilket ledde till en skog med ungefär 20.000 spetsade lik. När Osmanska armén tagit sig fram dit så tog det tvärstopp. Sultan Mehmet II som hade sett mycket våldsamheter i.o.m alla krig fick nog vid den synen. Efter att ha konstaterat att Dracula var den ondskefullaste jävel han någonsin mött så lämnade Sultanen över befälet och åkte hem. Detta ledde till ett tillfälligt stopp i kriget. Denna vapenvila varade dock inte länge då turkarna till sist invaderade och krossade Dracula fullständigt. Den här gången var dock turkarna ledda av ingen mindre än Draculas egna bror- Radu- som såg chansen att ta makten med hjälp av Osmanska riket.

Dracula hade förlorat och gömde sig i de Transsylvaniska bergen och lyckades aldrig återta makten även om han försökte med hjälp av Ungern. När de hjälpts åt att ta tillbaka Valakiet så blev han förråd och arresterad av sina ungerska allierade. Han blev då inspärrad på ett slott. 12 år senare blev han utsläppt och gjorde sitt sista försök att ta tronen år 1475 vilket nästan lyckades om han inte blivit besegrad utav turkarna. Dracula var besegrad en gång för alltid. Vad som hände med honom är en gåta men ett rykte hävdar att han blev avrättad och att hans huvud gavs till den Osmanske sultanen.

Under tiderna han satt inspärrad på slottet så hade en ny uppfinning kommit till Europa, nämligen möjligheten att trycka skrifter. Vad kunde då inte vara mer spännande att prata om än den nedbrutna, omåttligt blodtörstiga, före detta greven Dracula som satt där i sitt slott i Trannsylvanien?

Bram Stoker tror jag hade ett och annat att plocka här till sin bok om vampyren Dracula. Å det är inte konstigt att Dracula blev symbolen för de blodsugna vampyrerna. Varifrån Stephenie Meyer hämtade inspiration till sin nekrofil-fantasi-roman är dock en jävla gåta för mig.

Kommentera, rätta eller fråga gärna som vanligt!!

HQ