Svenska
Blog
Jonte91ns Historiablogg 5-"Varulvar"

Jonte91ns Historiablogg 5-"Varulvar"

Skrivet av jonte91n den 9 augusti 2010 kl 21:43

Ja jag körde ju senast en liten blogg om den rumänske fursten Vlad III "Dracula". Känd senare i en gravt förvrängd version av Bram Stoker i boken med samma namn. Vampyrer i all ära men för min del så är det Varulven som gäller. Medan vampyrer mer är lite bleka lik med fladdermustendenser och smak för blodpuddingar så är varulvar mycket häftigare. De har inte två små gaddar som relativt oblodigt suger just blod för sina offer, de har massvis med gaddar som sliter köttet råbrutalt från sina offer. Det är lite mer rock'n'roll så att säga. Varulven är dessutom väldigt väldokumenterad genom historien som jag kommer fram till snart.

Vampyren som vi ser den idag dök inte upp förrens den viktorianska eran under 1800-talet. Under den tiden var den stora skräcken könssjukdomen syfilis. Ett "bett" av syfilis och du var i princip ett lik som i sin tur kunde sprida förbannelsen vidare. Jag tror det låg helt rätt i tiden att Bram Stoker lanserade vampyrgenren just då, han tog sin tids största skräck och lade det på en monster. Det är min teori. Låter det vettigt?

Varulven däremot har funnits i flera tusentals år i olika former. När folk började skaffa sig boskap så blev vargen såklart ett problem. Människor har ju en tendens att demonisera sina konkurrenter vilket blev fallet för vargen. Skildringar av vargdemoner har arkeologerna hittat på grottmålningar från stenåldern till exempel. En historia i det antika grekiska mytologin finns även om kungen och varulven Lykaon som experimentera med rituella människooffer till Zeus ära. Folk åt sen av liken och förvandlades till varulvar. Altaret där den här ritualen ska ha ägt rum ska enligt legenden ligga i Arkadien på berget Lycaeus i Grekland. Vidare så sägs det att om någon lät sin skugga falla över altaret så skulle denne person dö inom ett år. Även om skeptiker avvisade det här som trams redan under den tiden så fick varulvsmyten starkt fäste och skulle bli som störst under senmedeltiden i samklang med häxjakterna. Det var först då det var ett aktuellt problem. Innan, framförallt norrut så existerar varulvar i mytologin. Vösungasagan, exempelvis, handlar om en far och hans son som förvandlar sig till vargar tack vare magiska vargskinn. Varulven beskrivs som en vanlig varg som springer på tre ben och använder den fjärde som svans. Den beskrivningen utvecklades senare tack och lov. Kyrkan gav i Sverige en ny beskrivning av varulven på 1500talet. Då var varulven en man, oftast, som bröt sig in och plundrade människohem i vargskepnad (dock nämner de då inte kannibalism). Likt att häxorna träffades på Blåkulla ibland så möttes även varulvarna och hade en årssammankomst . De hade den dock i Litauen där de hade tävlingar om vem som kunde hoppa högst. Mest över en mur då och om någon misslyckades så blev han utskrattad av sina kamrater. Jag tycker det låter ganska lattjo att vara varulv på just den tiden jämfört med att tillhöra häxorna. Häxorna lär ju ha haft sexorgier med Djävulen istället. Då föredrar jag galna höjdhopp med polarna faktiskt.

Häxjakterna var det ja, de går lite hand i hand med den stora varulvsjakten som pågick i framför allt Tyskland och Frankrike. Varulvar var det ju oftast oskyldiga män som avrättades för, vilket gör att folk idag inte bryr sig lika mycket som när kvinnor är anklagade för häxeri. Varulvsjakterna är alltså inte lika mycket kända. Under den här tiden 1400-1700 talet hade katolska kyrkan enorma problem med reformationen och försökte stoppa den så gott de kunde. Den smidiga metoden som Gud ,enligt dem, var med på är såklart att mörda misstänkta kättare för att förhindra en spridning av reformatörer som vilseleddes av satan. Under den här tiden stod det inga som helst tvivel om att varulvar och häxor fanns så folk var med på noterna.

Problemet var att trolldom var svår att bevisa till och börja med. Man körde på den romerska vedergällningslagen angående det ärendet. Det vill säga att om du anklagade någon för trolldom som du inte kunde bevisa så åkte du fast själv för lögn och trolldom. Kyrkan hade dock stor politisk makt under senmedeltiden och avskaffade den regeln. Skenrättegångar kunde sättas igång med undermåliga bevis och likbålen tändes. Vansinnig förföljelse på kättare under 300 år kunde börja!

Även om första varulvsrättegången var i Schweiz år 1408 så kommer jag skriva om Frankrike. I Frankrike heter de mest kända Varulvarna Gilles Garnier och Jean Grenier. De kan faktiskt representera början och slutet på landets varulvsjakt. Gilles Garnier kallades "Eremiten från Dole (eller i Saint bonnot)" och var då en skum enstöring som strök omkring under andra halvan av 1500-talet i en grå kappa. Han undvek folk bäst han kunde och var känd för sitt toviga hår och skägg samt ett par väldigt buskiga ögonbryn. Lokalt folk tyckte att det var något mystiskt med honom men lät han hållas. Han bodde i en hydda ute i skogen med sin fru. Sen så försvann ett barn och hittades död. Misstankar mot eremiten dök upp men inte allvarliga sådan än. Två barn till försvann och mördades i samhället. Toppnyheten för den tiden blev då den barnamördande Varulven från Dole. Bönder organiserade sig och begav sig iväg med högafflar och yxor för att hitta monstret innan det slog till igen. Folk barrikaderade sina hem och var aldrig ute på natten av ren skräck. En väldigt tidig morgon så slog varulven till igen. De vaksamma bönderna hörde en liten flicka skrika samt en vargs höga ylande. Bönderna grabbade tag i närmsta spetsiga tillhygge å sprang för att kolla efter. Flickan hittades död i en dunge och man såg en man fly därifrån, springades som en varg på alla fyra. Mannen var väldigt lik Gilles. Strax därpå mördades en 10-årig pojke och lämnades lemlästad på en åker. Ena benet var sönderslitet och tuggat på. Gilles blev därefter infångad av en rasande grupp bönder som ställde honom till svars. Gilles erkände att han lemlästat fyra barn under den hösten i form av en varg. Han sade att han hade varit väldigt hungrig och ingått en pakt med Djävulen som gav honom förmågan att bli jaktmaskinen vargen som gjorde att han smidigt kunde jaga barn och djur. Enligt domstolens protokoll gick det till så här i vilket fall. Wikipedias version är något annrolunda dock. Han avrättas på en gång genom att brännas på bål levande. Att Gilles var psykotisk, kannibal och att han själv trodde att han var varulv är rätt så klarlagt men han var dock såklart inte varulv eller varg. Han är nog också en av de få som faktiskt var skyldig till ondskefulla grejer som dömdes för att vara varulv. Majoriteten var dock inte det. Det är dock bara intressantare att beskriva psykon.

De flesta som fångades som varulvar erkände på en gång, för de visste att fruktansvärd tortyr var alternativet. De torterades ju ändå till de erkände så det var lika bra att skippa den delen. En del folk trodde faktiskt att de blivit varulvar på riktigt, som Gilles. Det rankas idag som en psykisk sjukdom och förekommer fortfarande. Varulven i Chalons är ett liknande exempel. Han lockade barn till sitt skrädderi och våldtog hem. Sen skar han halsen av dem och åt upp dem vilket han erkände för domstolen. Han berättelser var så förfärlig att domstolsdokumenten brändes. Sverige har också en sån galning på listan med Hans Varulv som erkände att han blivit förvandlad till varulv av Djävulen. Men tillbaka till Frankrike. Jean Grenier som jag nämnde tidigare angav sig själv som varulv i början av 1600-talet. Men vid det här läget så hade upplysningen börjat lura bakom hörnet och domen blev att han inte var skyldig. Istället kom domstolen fram till att han bara var en sjuk jävel och låste in honom på kloster istället. Frankrike hade börjat lägga ner varulvsletandet men sen satte Tyskland igång istället. Det 30-åriga kriget rasade och under fruktansvärda tider så blir folk lätt vidskepliga. Mycket folk dog vet man, men detaljerna är få. De hade inga direkta domstolsprotokoll som Frankrike så jag struntar i att försöka skriva om den processen. Den sista "varulven" lär dock ha dömts 1720 och hette Simon Wand. Efter det så försvann nästan varulven för att dyka upp vid enstaka tillfällen. I Frankrike lär en vargman mördat 200 personer 1764-67. En mycket stor varg sköts då med en silverkula och fick ta skulden, samt så skapade den en till myt i varulvsmyten. För drygt 10 år sedan (WHAT?!?!) ska även varulvsrykten funnits i Indien. Varulvstendenser uppstår ibland med sjukdommen porfyri som dock är väldigt ovanlig. Den gör att man inte kan tåla solljus ordentligt, huden förändras, psykiska problem, hallucinationer, naglarna förändras och kan ge symptomet hypertrikos som ger extremt krafitg hårväxt som kan täcka hela ansiktet. En annan teori är rabies.

Det var den historiska delen om mitt favoritmonster, mycket mer intressant historia finns för den intresserade- bara att leta.

Ska väl ta och avsluta med att hylla och rekommendera filmen "Dog Soldiers" av Neil Marshall, 2002. Brittiska militärer slaktar varulvar i skotska högländerna och spottar ur sig fantastiskt fyndig pucko-dialog. Konceptet samt karaktären Spoon som ger sig på en varulv med bara knytnävarna gör det till absoluta favvo-varulvsfilmen. En av de bästa filmerna över huvudtaget till och med.

Tack för mig! Kommentera gärna som vanligt! Blir inte sur för rättningar heller. Ha det gött, återkommer i veckan med nått nytt.

HQ