Svenska
Blog

Jonte91ns Historiablogg 7-"Dillinger"

Skrivet av jonte91n den 29 augusti 2010 kl 00:28

Nu för första gången ger jag mig på historia från 1900-talet! Mafia 2 har precis släppts och kommer inhandlas snart. Kostym och Tommy Guns är kort sagt "inne" och jag hade tänkt och haka på det. Jag tänker dock inte prata om någon maffiamedlem utan en gangster som härjade vilt i mellanvästern under 30-talet, nämligen John Dillinger.

Han föddes 1903 i Indianapolis i staten Indiana och hade redan från barndomen problem hemma och i skolan. Hans mor dog när han bara var tre år vilket såklart gav djupa sår, farsan gjorde det inte mycket bättre. Fadern jobbar som specerihandlare och ansåg ungefär att aga är uppfostringens bästa verktyg som han flitigt använde. När Dillinger började skolan så åkte han ständigt dit för att snatta, hamna i slagsmål och för mobbning. Han tänkte nog likt många både nu och då att "skolan suger". Han var då ganska handlingskraftig och hoppade av skolan för ett arbete i en verkstad. Han jobbade oerhört hårt men hade problemet att han festade till och med ännu hårdare på nätterna. Han söp bort pengarna helt enkelt. Fadern tyckte nog att "Det här är nog inte så bra" och tvingade den då tonårige John att flytta till den mindre staden Mooresville som förhoppnings inte skulle ha lika dåligt inflytande på sonen. Så Dillinger flyttade och även hans uppförande, tvärtemot vad farsan hoppats.

Det ledde till sist till att han arresterades för bilstöld 1922. Efter det försökte Dillinger lugna ner sig. Han gick med i flottan ett kort tag men deserterade och tog och gifte sig istället med Beryl Ethel Hovious. Fortsatt arbetslöshet fick honom dock att återuppta brottets bana 1924. Han och en polare, Ed Singleton, hade en riktigt blöt afton i september. Aspackade såg de att en butiksägare var på väg hem med dagskassan. Ka-Shing!!!. Dollartecken dök upp i de fulla männens ögon och så slog de ner butiksägaren med en järnstång. De hotade honom med en pistol men hade som sagt reaktionsförmågan i botten vilket ledde till att offret försökte slå undan vapnet som fyrade av ett skott. Ingen träffades men smällen fick John och Ed att fly. Det tog inte många dagar innan de båda två var arresterade och Dillinger fick 10 till 20 år i fängelse. (Här berättas det dock en annan version på Wikipedia- men jag tror på "Världens Historia"-varianten. Så jag är väl medveten om att Wiki säger att det rör sig om ett butiksrån.) I fängelset, förutom att plågsamt vårdas för gonnoré så hade nu Dillinger bestämt sig för att vara brottsling. Han lär ha sagt "I will be the meanest bastard you ever saw when I get out of here." Om det är sant är det ett riktigt bad-ass citat. Han knöt band med fångar i fängelset som i framtiden skulle vara hans kumpaner. Nästan 9 år satt han inne sen så blev han villkorligt frisläppt på grund av hans döende styvmor. Då var han bitter, skild och pank. Det sista var han dock inte ensam om. Den ekonomiska krisen hade smällt USA på käften och den stora depression var igång med full kraft. Att hitta ett jobb var inte ett alternativ, även om jag tvivlar på att Dillinger ens var intresserad av det. Han reste till Gary, fortfarande i Indiana och samlade ihop sina kamrater för en rånarturné utan dess like. Det var verkligen rätt tid för det med. Medans polisen hade sina mesiga tjänstepistoler så hade den illegala verksamheten dragit in mycket pengar till gangsters som upprustade med Tommy Guns. Dillinger skaffade sig ett imponerande arsenal av vapnen som inne höll en Thompson (såklart) och en pistol som var en slags kombo mellan en pistol och en Tommy Gun. De införskaffades även genom att råna polisens vapenförråd vilket var modigt på gränsen till dumt men awesome! Skyddsvästar var även standard såklart då karriären lätt kunde ta stopp annars. Vägarna hade blivit bättre och bilarna snabbare vilket gjorde rån till lättförtjänta stålar. Året då Dillinger släpptes, 1933, så skedde mer än 600 rån på bara ett enda år! Bankerna var inte omtyckta alls, mest för att de hade indrivare som desperat försökte klämma ut de sista surt förvärvade slantarna ur folk som hade problem med lån. Att stå över lagen och vara gangster var ett ideal som Dillinger hakade på. Även om folk såg honom som Robin Hood (tog pengar från de rika utsugarna) så var han själv en fan av rånaren Jesse James.

Dillingerligan började råna banker i Ohio som efter en bra start slutade med att Dillinger blev arresterad igen i Lima, Ohio. När han vistiterades fann man en flyktplan från ett fängelse som de inte fick reda på vad den var till för. Det uppenbarade sig dock fyra dagar senare. Dillingers cellkamrater som var kvar i fängelset, hade planerat att fly nämligen. De lyckades smuggla in två gevär till fängelset och sen så flydde de beväpnade ut från kåken, det kostade två vakter livet. Pierpont, Clark, Charles Makley, Edward W. Shouse, Jr. från Terre Haute, Harry Copeland, "Oklahoma Jack" Clark, Walter Dietrich och John "Red" Hamilton var på fri fot och tre av dem begav sig för att frita sin ledare. De låtsades vara poliser från hemstaten Indiana som skulle hämta hem Dillinger. Sheriffen Jess Sarber bad om deras papper och blev skjuten och nedslagen som svar. Dillinger var åter fri även om den brutala fritagningen gjorde att Dillinger hamnade under radarn för DI eller "Division of Investigation. Vad som senare skulle byta namn till FBI. Det var så på den tiden att polisverksamheten sköttes på väldigt lokal nivå. Man hade inte en polis som kunde jaga en över delstatsgränserna, vilket ledde till att om du var över gränsen så var du fri. Perfekt för Dillinger som rånade banker för glatta livet.

Tillvägagångssätten varierade dock kraftigt. Ibland kunde det gå lungt till. I Greencastle på Central National Bank gick Dillinger lungt in och låtsades beklaga sig över en falsk sedel. Detta drog banktjänstemännens uppmärksamhet och Johns kumpaner kunde utan problem smita in osedda med vapnena. Sen så kom bössorna fram, man snodde åt sig 32.000 dollar, man lämnade banken, satte sig i bilen och åkte iväg. Men det gick inte så bra hela tiden såklart. I South Bend, Indiana så kunde inte folk inne på banken höra Dillingers rop om att "Det här är ett rån". För att göra sig hörd smällde han därför av en salva i taket vilket fick vitputs att regna ner över personerna på banken. Han fick inte bara deras uppmärksamhet utan även polisen. Polisman Howard Wagner passerade banken och rusade in för att omedelbart få en kula i sig av Baby Face Nelson, Dillingers kumpan. Polisen kom och en brutal eldstrid utspelade sig emedan de samlade ihop sig i en bil som i rasande fart flydde scenen. De hade klarat sig med livet i behåll. När de väl kommit in i flyktbilen så kom de i regel undan. Favoritbilen var en Essex Terraplane 8 som med en vrålade åttacylindrare och lätt konstruktion gjorde den perfekt för ändamålet.

De åkte dock in i fängelse igen av en ren slump när Dillinger och några kumpaner var på ett hotell i Tuscon. Brand utbröt på hotellet och några brandmän räddade Dillingergänget. De kände dock igen Dillinger och fick honom och fyra kumpaner arresterades. På sig hade en stor hög stålar och maskingevär. Denna dag firas än idag i Tuscon och kallas "Dillinger Days". Man gjorde då ett stort mediaspektakel över det och skröt om att de nu hade Dillinger inspärrad på ett idiotsäkert fängelse. Vad hände då? Jo, Dillinger täljde en träpistol och med den lyckades han sätta skräck i vakterna som öppnade hans cell. Han gick då ut och tog folk gisslan, spärrade in samtliga vakter i hans cell och sno en bil och ta sig därifrån. Men framtida FBI ville nu få stopp honom, deras chef J Edgar Hoover var sugen på rampljuset och anlitade agenten Melvin Purvis för att håva in en känd gangster. Detta skulle ge Hoover hans genombrott. Rykten om att Dillinger fanns i Indianapolis gjorde att man skickade dit agenter som letade igenom olika gömställen. De missade dock ett uppenbart sådant. De glömde Dillingers farsas gård där Dillinger var för tillfället. Vidare fiaskon kom senare men det största var på Little Bohemia Lodge.

Dillingerligan gömde sig där och planerade nya brott. Ägaren Emil Wanatka hade inga problem med gansters, däremot gällde inte detta hans fru Nan som larmade polisen. DI agenterna var där på en gång och var nu mycket tungt beväpnade och skulle stoppa Dillinger en gång för alla. Fru Fortuna var dock på Dillingers sida. Ett gäng hade varit och käkat på restaurangen på Little Bohemia och haft lite för mycket alkohol i sig. Detta ledde till att de glömde att sätta igång ljuset på bilen. Så en mörklagd bil kommer rullande mot DI agenterna som då tror att de är Dillingergänget. De gör då det enda logiska och pepprar bilen. En oskyldig man dör och två till blir allvarligt skadade. Skottlossningen får Dillingergänget att fatta vad som var på gång och de flyr ut i skogen under beskjutning från DI-agenter som såg dem. En agent blir skjuten med gängmedlemmarna klarar sig.

Detta blev dock slutet för Dillingers bankrånarkarriär, efter den händelsen visste han att det var för riskabelt och gick därför under jorden. Han tog fick tag på en läkare med kriminella kontakter som gjorde ansiktsoperationer på honom. Han doppade fingrarna i syra som förstörde hans fingeravtryck, färgade håret och skaffade mustasch. Han ville tills viss del likna en annan idol, nämligen Zorro. Han återhämtade sig från operationen hos en prostituerad kvinna vid namn Polly Hamilton som inte visste att han var en gangster. Pengarna började nu ta slut. Hans gamla kumpaner hade börjat försvinna från bilden. Antingen skakade de galler eller så dödades de. Han själv var DIs högsta prioritering vilket ledde till titel som "Public Enemy Nr 1". Dillinger reste till Wisconsin Juli 1934 där han planerade för ett sista stort rån som skulle göra det möjligt för honom att slå sig till ro som en förmögen man. Så blev det dock inte.

Även om Polly inte visste någonting om Dillinger så gjorde hennes vännina Anna Sage det. Bordellmamman som var en rumänsk illegal invandrare fick en idé. Hon hade problem med att vara kvar i landet och arresten på Dillinger skulle kanske lösa det. Dessutom räknade hon med att inkassera belöningen som nått 25.000 dollar. Hon gjorde en deal med polisen som velande lovade det hon bad om. Hon skulle få 5000 dollar och en utvisning från landet som tack sen dock.

22 Juli 1934 gick Dillinger med Polly Hamilton och Anna Sage på bio för att se filmen Manhattan Melodrama. Värmebölja rådde i staden Chicago som de var i. Dillinger hade nästan alltid skottväst men hade på grund av värmen lämnat den hemma. Under tiden de var inne på biografen så samlades DI agenterna. De gjorde det väldigt indiskret dock vilket ledde till att biografägaren blev misstänksam mot de skumma männen som strök runt hans arbetsplats. Han ringde då på polisen som DI glömt att informera om operationen. De lyckades dock få kontroll på läget innan Dillinger kom ut från biografen. De två teckena som visade att han var rätt man kom då. Han gick bredvid en kvinna i röd (egentligen orange enligt Sage) klänning och ledande agenten Purvis tände en cigarett vid tillfället. Dillinger upptäckte agenterna, drog ett vapen och försökte fly. Men det var för sent och han blev nedskjuten av agenterna. Två skott träffade i bröstet och ett strax under höger öga. Han låg blödande på asfalten framför The Biograph Theater i Chicago.

Några minuter senare var John Herbert Dillinger och med honom, gangstereran, död.

Tacksam för kommentarer som vanligt!

Jonte91ns Historiablogg 7-"Dillinger"

Ovan: Dillinger på bild, hans vapenförråd och en Essex Terraplane 8 som var ett favoritfordon.

HQ