Svenska
Blog

Jonte91ns Historiablogg 8.5"Quiz-Svar"

Skrivet av jonte91n den 9 september 2010 kl 22:12

Här kommer svaren till historiaquizen jag skrev ner senast! Svaren kommer här och så har jag fyllt ut dem lite under parentes också. Bara för att. Rätta raden är alltså:

Fråga nummer 1:

År 1900 så hittade dykare en oerhört gammal maskin som kallas Antikytheramekanismen (säg det 10 ggr snabbt, KÖR!!!). Långt senare insåg man att den hade massor av kugghjul inuti sig och idag betraktas den som världens första "analoga dator" eller som ett urverk. Var och när är den ifrån ungefär?

1. Utvecklad av teknikgalna och påhittiga greker drygt 100 år före kristus. (Den tekniken slogs inte förrän drygt 1.500 år senare av urmakare i Schweiz)

Fråga nummer 2:
Rikard I Lejonhjärta som krigade under tredje korståget känner vi ju alla till. Han var kung av England. Hur lång tid av sitt liv var han i landet England?

2. Drygt ett år bara. (Kungen av England bodde mest i Frankrike och kunde inte ens engelska)

Fråga nummer 3:
Nutella är känd som ett bredbart chokladpålägg som var en stor succé redan på 40-talet. Har det alltid varit bredbart?

X.Nej. Först var de i små chokladbitar som man skar upp i skivor på mackan. Barnen plockade dock bort dem direkt från det nyttiga brödet och åt dem. Därför gjordes den bredbar så att de fick i sig brödet med. (Onödigt-vetande-intressesmurfen antecknar för fulla muggar!)

Fråga nummer 4
Man har hittat flera grottor tillverkade av Mayafolket. Några av dem har använts som förberedande träning för dödsriket Xibalba. En av dem nära Tzibichen Cenote i Mexiko har haft flera livsfarliga fällor i sig. Utöver detta hittade man förvånat lite ben från ett visst djur som sägs vara en av prövningarna i Xibalba.
Vilket djur rör det sig om?

X: Jaguar (I dödsriket fanns förutom ett rum med jaguarer, ett rum fyllt med blod och var. Ett med spikfällor-som också hittats.)

Fråga nummer 5: Ortodoxa kyrkan, senare moskén och nu museum: Hagia Sofia. Det enorma byggnadsverket i Istanbul har tydliga spår av vikingar i sig. På vilket sätt?

2. Två vikingar, Halfdan och Arik har uttråkat under en mässa ristad in, i princip, "Halfdan var här" och "Arik var här" i byggnaden. Klottrat helt enkelt. (På ett marmorlejon vid tågstationen i Venedig finns också runor- dock oläsliga. Finns mycket spår av vikingar vid medelhavet ren allmänt.)

Fråga nummer 6:
Jonas Alströmmer är känd för sitt arbete med att göra potatisen känd i Sverige. Han var dock inte först med det, när den först nådde landet fick den inte fäste alls. Varför?

1: Man åt fel del av potatisen, det vill säga blasten och missade därför rotfrukten. Den smakade då fruktansvärt och fick avslag direkt. (Hade vi fått rotfrukten tidigare så hade den nog räddat ännu flera bönders liv i Sverige)

Fråga nummer 7:
I det gamla Egypten så hade man en färg som kallades för livets färg. Vilken?

X. Svart, efter slammet som kom upp från Nilen via översvämningar vilket gjorde skörden möjlig. (Nilen-Gudarna-Farao var en treenighet. Stördes en gick allt åt helvete- därför finns det inga rapporterade inbördeskrig eller större uppror i Egypten alls. Ingen ville ge sig på Farao för att de inte ville stå på ond fot med gudarna och Nilen)

Fråga nummer 8:
Redan i det gamla romarriket så firade man födelsedagar, de blev inte populära igen förrens på 1800-talet. Vad hände?

1. Kristendomen hände. Kyrkan var strängt emot födelsedagen då den har ursprunget från Mithras-kulten som är hädisk. (Mithras är egentligen från Persien men snoddes av Romarriket. Det började med att Mithras firades på sin födelsedag 25 december. Sen tog Romarna över det med. Mithras var en halvgud som kom till jorden från den högsta guden och föddes av en jungfru. Populär att dyrka bland legionärer.)

Fråga nummer 9:
Vilken ledare har erövrat störst del av världen genom tiderna?

2. Djingis Kahn
( http://www.gamereactor.se/blog/jonte91n/169452/ läs den här länken och kommentera om du inte redan gjort det! :D)

Fråga nummer 10:
Upptäcktsresande Marco Polo lämnade efter sig många berättelser om sina äventyr i Asien. Vem skrev ner dem?

X. Efter resan hamnade Polo i fängelse där han underhöll sin cellkamrat med berättelserna. Cellkamraten antecknade allt han sa. (Räkna med en blogg om honom i framtiden!)

Fråga nummer 11:
År 999 var den kristna världen livrädda för domedagen på grund av det omvända djävulsnumret, detta ledde till att något intressant hände med överklassen. Vad hände med många av dem?

1. De rika ville ha passage till himlen och som god gärning gav de allt de ägde till fattiga vilket blev lite komiskt efteråt. (Så länge människan funnits så har hon förutspått jordens undergång, därför tror jag inte ett skit på de som finns idag. Orkar inte beblanda mig med alla konspirationsgalna domedagsmuppar!)

Fråga nummer 12:
Frisbeen är något som antagligen de flesta lekt med nån sommardag. Hur uppkom den här uppfinningen.

2. Frisbie Pie Company producerade pajer som såldes i tennformar. De blev roliga att kasta med och utvecklades till sin nuvarande form 1964. (Populär bland studenter i USA på den härliga ungdomstiden.)

Fråga nummer 13.
Vad kallas Gamereactors bästa historiabloggare?

1.Jonte91n
X.Jonte91n
2.Jonte91n (Mitt ego sträcker sig så lång men inte mer! :D)

Så ser den rätta raden ut då. Tre stycken svarade på inlägget och placeringen blev så här:

Tredje Plats= STARWARSGEEK117 med 6/13
(Stort GRATTIS!)
Andra Plats= Motch med 7/13 (Större GRATTIS!!)
Första Plats= Bedinsis med 10/13 (Som ska ha Störst GRATTIS!!!)


Så var det med den frågesporten. Var det här en kul idé?

HQ