Svenska
Blog

8 Svalkande Salvor till Klassiker-Klådan

Skrivet av jonte91n den 13 september 2010 kl 21:59

Ordet "nostalgi" låter som en sjukdom och det är inte ett sammanträffande. Sen för bara ett par hundra år sedan så var nostalgi en oerhört destruktiv sjukdom som framför allt soldater kunde få problem med då de längtade hem så förbannat. Men nog om historialektionen jag hade här tänkt att rada upp ett gäng klassiska spel som betydde mycket för mig när jag var mycket mindre. Jag tänker vara en av de första här som inte tar med sig Mario på listan heller (grattis förresten!). Jag körde allt på PC under den här tiden. Får se om det är några mer som kommer ihåg de följande...

8: Caesar III 1998

Roligt och ofta riktigt svårt strategispel. Förutom Age of Empires så är det ett av de bästa strategispelen någonsin. Det är ren fröjd att bygga upp sina mäktiga romerska städer och arméer. Har aldrig kört de två första spelen men fyran var ingen höjdare. Trean är da shit helt enkelt!

7: Carmageddon II: Carpocalypse Now 1998

Ja, det här är väl inte ett spel som direkt passar en sjuåring kan man ju tycka. Men efter att ha knarkat underhållningsvåldsmästarna Tom & Jerry på TV så var man lite smått ondskefull. Carmageddon II är perfekt spel för den som i rasande fart vill köra ihjäl fotgängare, kossor, pingviner, zombies och elefanter med ett enormt urval av fantasifulla monsterkärror. Allt till tonerna av Iron Maiden dessutom. Konceptet är inte mer komplicerat faktiskt. Jag kom å tänka på spelet nu när man visat nya Blood Drive.

6: Prince of Persia 1989/ Prince of Persia 3D 1999

Det första Prince of Persia gjordes ju två år innan jag föddes så jag är verkligen uppväxt med det här gamla spelet. Dessvärre var jag fullständigt värdelös på det så jag började inte köra originalet sen för ett par år sedan. 1999 så föll jag för 3D-varianten dock. För den tiden coola strider, roligt plattformshoppande och en tigerman som skurk. Det finns inget att inte gilla kort sagt med det spelet. Fruktansvärt varierande och vackra miljöer och diaboliska fällor gör att jag då och då återvänder och kör det här gamla spelet. Är det någon mer än jag som kört Prince of Persia 3D från 1999?

5: Indiana Jones & The Infernal Machine 1999

En av de mer lyckade Tomb Raider-klonerna innehållande världens coolaste arkeolog. Äventyr i gamla ruiner, läskiga fiender och Indy-soundtracket är en underbar kombination när man resar genom bland annat Mexico, Sudan, Filippinerna och Babylon. Dessutom en härlig blandning vapen, monster och pussel. Piskan används flitigt för att hoppa mellan avsatser och så kan jag inte mer en garva när ormfobikern Indy möter en aztekisk ormgud! Jag spelar det faktiskt fortfarande!

4: Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II 1997

Jag kan säga att jag fortfarande tycker att Dark Forces II är det absolut bästa Star Wars-spelet fortfarande. Man spelar som karaktären Kyle Katarn som vill hämnas på sin fars mördare, genomonda Jerec. På vägen snubblar du in på Jedins bana och lär dig hantera kraften och ett trevligt lasersvärd. Lasersvärdet är dock helt valfritt vapen även om det regerar. För man har ett trevligt arsenal av tunga bössor med som du kan skjuta rätt i nyllet på allt som hindrar din väg. För att vara från 1997 så är det rätt schyst grafik faktiskt och mellansekvenserna är inspelade med riktiga skådespelare också som ser rätt proffsigt ut. Storyn utvecklas fint, spelbarheten är kanon och lasersvärd plus Darth Vaders strypgrepp med kraften rockar stenhårt. Jag älskar det här gamla spelet!

3: Tomb Raider 2 1997
Tycker den här är självklar på listan. Lara Crofts äventyr om Xians Dolk är plattformgenrens självklara drottning. Det hysteriska tempot på kinesiska muren när man springer från den ena fällan till den andra är underbart. När man åker båt i Venedig är underbart. När man skjuter skurkar med två kulsprutepistoler i arktiskt klimat är underbart. Tomb Raider 2 är underbart!

2: Age of Empires 1997

Ingen trodde väl att jag skulle glömma den här gamla klassikern. Strategispelens största gud. Det här spelet behöver ingen vidare presentation förutom att det är helt suveränt!

1: Half-Life 1998

Föregångaren till världens bästa spel genom tiderna är såklart med på listan. Aldrig har så många FPS-spel haft ett spel att tacka för så mycket- för att slarvigt parafrasera en viss historisk person. Äventyret på Black Mesa är ett av de mest spännande och bäst gjorda spelen någonsin. Alla som kört det vet precis vad jag pratar om.

Jag vet att många inte gillar att jag inte tar med Sega eller Nitendos spel. Även om jag älskar många av dem nu, så körde jag dem inte då. Så jag tycker verkligen att de är tråkiga eller något!

8 Svalkande Salvor till Klassiker-Klådan

"Snakes, why does it have to be snakes?"

HQ