Svenska
Blog
Kung Jesus

Kung Jesus

Skrivet av jonte91n den 10 maj 2011 kl 13:51

Ett favorit historie-ämne för min del är brytningen mellan vikingatiden och medeltiden. En gräns som brukar sättas i och med kristendomens införande. Det är min övertygelse att man anpassar religionen utefter den redan rådande religionen om man nu vill lansera en ny. Lite darwinistisk anpassningslära går att lägga på även religionen. Kristendomen till exempel snodde mycket från den persiska Mithras-kulten (julen och Jesus liv är mkt likt), Egyptens treenighet och så vidare.

I norden så ville kyrkan få vikingarna att släppa Tor och Oden till förmån för Jesus. För att man skulle göra detta så skulle man lansera Jesus till vikingarna på ett sätt som de förstod. Det kunde inte vara den lidande killen i kalsonger uppspikad på ett kors, varför skulle man tillbe honom när alternativet var Tor och jättehammaren Mjölner? Det man gjorde var att lansera honom som en krigarkung. En krigare och kung var mycket lättare för allmänheten att förstå så därför körde man på den lanseringen istället.

Det finns numera bara ett enda kors från tidig medeltid som hittades i Väversundas 1100-tals kyrka i Östergötland. Originalkorset är i uselt skick och ligger numera i Statens historiska museum. Dock så finns en exakt replika kvar i Väversunda. Övriga tecken på övergången mellan vikingatid och medeltid är gravar med runor på. En smidd kyrkodörr signerad av vikingen Amund med tydliga kristna inslag. De oerhört vackra kyrkomålningarna från 1200-talet finns fortfarande kvar och har skrapats fram från väggarna. Nedan bild på medeltidsmålningarna och det så kallade Triumfkrucifixet.

Charmig bild va? Ungefär såhär kunde kyrkorna på 1200-talet se ut. Stor kontrast till idag va?

HQ