Svenska
Blog
Historisk Högläsning II

Historisk Högläsning II

Skrivet av jonte91n den 19 maj 2011 kl 20:33

Nu ska jag förflytta mig från Caesar och Rom till Egypten. Den här gången kommer det inte heller vara från en mäktig ledare eller historiker utan från en random-snubbe. När man läser historia så har man en tendens att haka upp sig på de stora ledarna, krigen och imperierna. Vad man då kan missa är det som vanligt folk skrev ner. I Egypten har arkeologer hittat häpnadsväckande fynd som ger en inblick i egyptiernas liv. Ett exempel som jag inte har med här är en lertavla som registrerat närvaron hos arbetarna för Farao och pyramiderna. Där kan man läsa när någon tagit ledigt för att vara på en födelsedagsfest åt sitt barn eller som har varit tvungen å stanna hemma på grund av ett skorpion-sting. Det fyndet visar lite att arbetarna hade rättigheter. Eftersom det även är från det Gamla Riket så fanns det ett överflöd av mat så befolkningen var nöjd. Det kan man se på avsaknaden av uppror i Egypten under den tiden, till skillnad från hur det ser ut idag.

Ett annat fynd, som relaterar till dagens text är lerkrukor som egyptierna har ställt på sina avlidna bekantas gravar. I dessa fanns förutom offer även inskrifter som är ruggigt intressanta. Brev till de döda om triviala saker. Exemplet idag kommer från en okänd man som skrivit ett upprört meddelande till sin döda fru. Lägg i minnet att man på den här tiden trodde att sjukdomar och dåliga tider kunde orsakas av bittra släktingar i dödsriket. Så är även fallet här då mannen inte kan förstå vad han gjort för fel. Varnar redan nu för mycket upprepande av ord, det är för att språket var mindre komplicerat då än nu.

[författare okänd, ca 1200 år f.kr]

Vad har jag gjort dig eftersom du är så ondskefull emot mig? Du har burit hand mot mig trots att jag inte gjort dig något. Från den gång, då jag levde som din man, fram till idag- vad har jag gjort dig som jag skulle behöva dölja? Jag ska driva en rättssak mot dig i närvaro av dödsrikets gudar, och det ska dömas oss emellan genom detta brev eftersom jag skriver angående en tvist med dig (...).

Jag gifte mig med dig då jag var ung man och jag var tillsammans med dig medan jag arbetade för varje ämbete. Jag lät inte skilja mig från dig och jag gav dig ingen anledning att gräma dig över det. Jag arbetade för Farao utan att skilja mig från dig eftersom jag sa: "Hon måste vara tillsammans med mig". Och när jag fick gäster i din närvaro tog jag då inte emot dem, av hänsyn till dig, med orden: "Jag vill göra som du önskar"? Se nu, du låter mig inte få fred i sinnet.

När jag undervisande officerare från Faraos infanteri och stridsvagnskompani lät jag dem komma och buga sig i sanden för dig medan de överlämnade allsköns fina gåvor till dig. Jag dolde inte något för dig medan du levde. Jag lät dig inte hade det dåligt, ej heller var jag dig otrogen som en bonde som går in i ett främmande hus. Du ser helt enkelt inte hur väl jag har behandlat dig. Jag skriver till dig för att göra dig uppmärksam på hur du uppför dig. När du blev sjuk av den sjukdom du fick sände jag bud efter chefsläkaren som behandlade dig.

Och när jag avreste med Farao och for söderut, dog du, och jag tillbringade åtskilliga månader utan att äta eller dricka som en normal person. När jag nådde fram till Memfis bad jag om lov att få lämna Farao och fara dit där du var. Och jag och mitt folk grät över dig. Vad gäller kvinnorna i hushållet har jag inte gått i säng med någon av dem.

Så skriver en upprörd man som tror att hans dåliga tider är för att hans avlidna hustru är sur på honom. Han kanske inte var en dussinperson då han var så nära Farao men jag tycker ändå att detta är en portal in i annan värld. Kan avslöja att de andra krukorna har ett liknande upplägg. Det är inget propagandesyfte med texten, den är fullkomligt privat och inte till för att läsas för någon än de två inblandade. Man kan läsa här hur exempelvis synen på döden var, hur man sörjde döda, hur stor roll kvinnan hade och hur ett egyptiskt liv kunde se ut. Många kanske tycker de här är triviala och ointressanta grejer medan jag för min del diggar dem. Det finns 13 krukor till med inskrifter till döda utöver denna. Jag hoppas arkeologerna i Egypten hittat fler.

HQ