Svenska
Blog
Påsköns politik

Påsköns politik

Skrivet av jonte91n den 17 oktober 2011 kl 16:37

Under dagen hade vi en oerhört intressant föreläsning om Påskön på högskolan. Jag tänkte här skriva ner de generella dragen för dess samhällsstruktur och hur man bestämde vilka det var som skulle styra. Mest för att det är ett rätt tydligt och småkul system. All cred för faktan som tas upp här ska inte gå till mig, jag bara redovisar det.

Påskön ligger mitt ute i Stilla havet (för övrigt det stormtätaste havet i världen- kul anekdot). Den lär ha befolkats nån gång mellan år 400-900 e.kr. Där byggde man upp en säregen civilisation fram till att Européerna anlände (Påskdagen 1722) som förstörde det som vanligt. Under de åren kan man dela in Påsköns historia i tre stadier. De har jag valt att kalla för Monumentstadiet, Demoleringsstadiet och Fågelmanstadiet. Dessa är inte fackliga termer utan helt egna och bör inte användas i seriösare sammanhang. Men de beskriver ganska skapligt om hur man organisera ön.

Monumentstadiet

Ön var indelad i åtta hövdingadämen som så många andra Stilla havs-öar. Siffran åtta har en viktig betydelse då det symboliserar bläckfisken; en symbol för styrka. Var och en av dessa hövdingar började bygga monument nämligen de världsberömda stengubbarna, moai. Antagligen så symboliserade moai tidigare förfäder hos de olika hövdingar då släktskap spelade stor roll. Sen verkar även mottot vara "ju större, ju bättre" eftersom de bara blir större med tiden. Till sist var de nästan 900 stycken som fortfarande finns kvar på ön. Den största, resta, statyn är cirka 10 m hög och väger ca 50 ton. Detta är en rent sinnessjuk tyngd och man ska då även tänka på att de kanske fraktat dem i över två mil.
Den absolut största, som är ungefär 21 m hög ligger kvar i stenbrottet och väger ungefär 100 ton. Den restes dock inte. Sen så fanns det andra monument som hade ÄNNU tyngre stenblock. Så här såg kapprustningen ut när de olika stammarna försökte klå varandras byggen. Detta avstanna dock i..

Demoleringsfasen

Extremt hastigt så slutade man bygga monumenten. Verktygen bara dumpades på stället i stenbrottet och användes aldrig mer. Kanske beror detta på att träden tog slut. Man hade röjt för åkermark och till sist fanns det inga träd kvar. Dessa träd skulle nog behövas för att läggas under stenstatyerna när de fraktades. Kanske var det därför man upphörde med byggandet?

I vilket fall så började man nu istället bland stammarna försöka välta varandras stenar. En mycket hotfullare och aggressiv miljö uppenbarade sig när de övergav byggandet för att förstöra för andra. Men detta funkar ju inte kom man fram till efter ett tag. Och då kom man på något listigt.

Fågelmanstadiet

Man började organisera en tävling istället. Under varje år så var det en speciell fågel som brukade häcka ute på en liten ö utanför Påskön. Ungefär en månad innan fåglarna anlände så samlades stammarna vid klippan mot ön i åtta hus. Där skulle varje hövding utse en representant för en tävling. Tävlingen gick ut på att varje stams representant skulle hoppa ner och simma ut till ön för att hämta ett ägg. Den som var först ut till ägget vann helt enkelt. Reprentantens hövding blev då hövding över hela ön under ett år tills det var dags för nästa tävling. Hövdingen blev "Fågelman". Fågelmannen finns avristad vid ovan nämnda klippa.

Sen så anlände européerna påskdagen 1722.

Hoppas nån tyckte det var någorlunda intressant!

HQ