Svenska
Blog
Medeltiden Redemption: JORDEN ÄR RUND!!!

Medeltiden Redemption: JORDEN ÄR RUND!!!

Skrivet av jonte91n den 13 maj 2012 kl 18:10

Medeltiden, en evig hackkyckling av varje tid som följt den. En tid då antikens idéer hade dött och kunskapen med den. Människor vandrade därför förvirrat omkring i ett okunskapens mörker innan renässansen räddade dem. De visste ju inte ens att jorden var rund!!! De är ju hur puckade som helst!

Yeah right.

I det här lilla inlägget (på en möjlig serie) så vill jag en gång för alla omedelbart slopa myten om att medeltidens människor trodde att världen var platt. Under antiken visste man att jorden var rund och innan dess har den heller inte porträtterats annorlunda. Under medeltiden så höll man kvar vid antikens idéer i flera ämnen som exempelvis Platon och Aristoteles berör. Såväl som Hippokrates syn på sjukdommar. Kunskapsförrådet om antikens idéer utökades ytterliggare när man fick tag på, av araberna bevarade, texter från antiken. Så kunskapen dog inte med medeltiden. Man utvecklade även dessa idéer.

Medeltiden hade sina avigsidor som alla andra tider. Inget snack om det, men folk var inte dummare även om deras tankar idag är omoderna. Man får se det i kontexten av dess tid.

Men som sagt så visste man att jorden var rund. Mappae Mundi tecknas som rund, när världen målas så är den rund, när den beskrivs är den rund. Hade du sagt till en medeltidsmänniska att den var platt så hade han säkerligen skrattat åt dig. Det skulle va lika bisarrt att säga det då som idag. I kyrkomålningar så tecknas jorden som rund vilket antagligen betyder att vilken människa som helst var medveten om det faktumet.

Nedan har du en bild från Källunge kyrka på Gotland. Jesus står på jorden som är rund. Vad som är intressant är att himlavalvet också verkar vara det. Vilket är en antik idé. Himmlavalvet är ju det klotet som titanen Atlas bär på sina axlar (inte jordklotet som en del tror.)

HQ