Svenska
Blog

Mina favoritspel 2012, och lite annat

Skrivet av jonte91n den 1 december 2012 kl 03:08

Efter att ha kollat listan över kommande spel 2012 här på GR så är det bara att konstatera att spelåret 2012 är slut. Så här är lite standardkategorier.

Mitt egentliga favoritspel 2012

Black Mesa. Ja jag skriver "egentliga" favoritspel eftersom det känns lite fel att lägga upp en remake på världens bästa spel, Half-Life, som årets spel. Den brilljanta kärnan är liksom klar. Trots det så har man gjort spelet bättre på alla sätt tänkbara och bara det är fantastiskt. Några lite långsamma sektioner är borta, den åldrade Sourcemotorn skiner, perfekt bandesign, perfekt tempo, perfekt återskapning och förädling. En underbar men sorglig påminnare om att FPS-genren hade sin höjdpunkt 1998. ENLIGT MIG såklart. Black Mesa är enligt mig det bästa spelet som någonsin gjorts.

Bästa Spel 2012

3. Far Cry 3
Ubisoft Montreals tropiska sandlåda är för mig utan tvekan en av årets höjdpunkter. Serien har varit lite skakig men det enda av det som finns kvar nu är dålig AI och lite andra smågrejer. Fruktansvärt mkt å göra, ruggigt snygg grafik (på PC såklart, att köpa detta till konsoll är som att skaffa ett halvt spel). Plus en faktiskt riktigt skön och LSD-influerad story och minnesvärda karaktärer. Har slaktat tigrar på en skala som antaligen gjort att WHO har hitmans skickade till mig nu.

2. Dishonored
Arkane Studios har i år levererat någonting så unikt som ett spel som inte är uppföljare på något annat spel. Någonting helt nytt. Ett steampunk(men egentligen inte)-doftande lönnmördar-äventyr. En värld som anpassar sig utefter det spelsätt du kör på. Jag hatar att spela Stealh i vanliga fall, men jag körde faktiskt hela spelet utan att döda en enda person. Det är så förbannat skönt med ett spel som kräver att du tänker lite. Eller inte, det går att smälla på om man vill det. En mycket trevlig överraskning som jag förvisso trodde helt och fullt på enda sedan det visades. UNDERBART!

1. The Walking Dead- The Game

Nej det här spelet trodde jag inte på för en sekund. Men efter strålande recensioner så var det bara å skaffa det. Jag har suttit som på nålar i varje episode och emellan dem så har det varit intensiv väntan på nästa del. En väl berättad och uppbyggd story som på riktigt griper tag i en (i varje fall mig). Karaktärerna har, till skillnad från den avskyvärda tvserien, kännts extremt trovärdiga och man har brytt sig om dem. I synnerhet den lilla flickan Clementine som man vill göra allt för att rädda. Man står inför tunga val konstant som plågar en rakt igenom spelet. Jag har varit konstant engagerad och det har för mig varit den mest spännande spelupplevelsen 2012. Utan tvekan.


Här är lite andra grejer:

Bäst grafik = Far Cry 3

Största positiva överraskningen = The Walking Dead: The Game

Största besvikelsen = Assassins Creed III (läs min recension)

Årets narrator-röst = Max Payne 3, James McCaffrey

Årets mest saknade = Prey 2

Kände för att skriva något bara. Lite nyfiken på vad andra tycker om spelåret.

HQ