Svenska
Blog
JustAReview: The Phantom Menace (1999)

JustAReview: The Phantom Menace (1999)

Skrivet av jonte91n den 31 oktober 2015 kl 21:06

Såja nu slängde jag ihop en ny filmblogg med en ny och anspråkslös titel. Eller ja ny och ny, det är en förlängning av det jag skrivit om tidigare men lite mer inkluderande.

Här är min nya betygsskala. Tycker det är onödigt med en 10/10-skala. Antingen rekommenderas den eller så rekommenderas inte. Ibland kan den vara ett episkt mästerverk eller misslyckande. Så fyra grader räcker.

FUCK YEAH!!= Rekommenderas mer än varmt, det är helt enkelt en strålande rulle. Se den för i helsicke! Goa grejer!
Rekommenderas=Helt okej!
Rekommenderas inte= Ingen höjdare.
BURN IT!!! BURN IT WITH FIRE!!! = Ett brott mot mänskligheten. Kan orsaka spontana kräkningar och självmordstankar.

Eftersom Star Wars Episode VII: The Force Awakens närmar sig med stora mammutsteg så tänkte jag hinna med att gå igenom samtliga Star Wars-episoder innan den 16 december. Först ut är då The Phantom Menace, en film som en del tycker är toppen- vilket är toppen för dem. Men för mig är den skräp så detta kommer bli en ganska redig sågning. Kan avslöja det redan från början. Men låt oss börja med storyn. Oh boy...Ni kan lika gärna skippa storydelen med tanke på att det är omöjligt att få ihop en sammanhängande text om det.

Story:

Vi börjar vår saga med att genom den sedvanliga rollern få reda på att två Jediriddare tänker hälsa på ett gäng fiskmonster på ett munkformat rymdskepp för att lösa en skattedispyt med handelfederationen. Vi får bara se en Jediriddare dock: Qui Gon Jinn (Liam Neeson) och en lärjunge Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor). Jag antar att den andra jediriddaren satt i rymdskeppet och mediterade eller något medan de andra två försökte sköta förhandlingarna- men jag tyckte det ändå var konstigt att nämna henom i introtexten om vederbörande inte ens är med i filmen. Aja. Våra två lasersamurajer blir ändå någorlunda varmt välkomna av en protkolldroid som av någon anledning kan lista ut att de är Jedier. Trots att de ser ut som alla andra i det här universumet med sina bruna mantlar. Kan det vara så att droiderna har en Midi-chloiran-detektor på sig? Hur visste den annars att de var jedi? Det förklaras inte heller i filmen. Medan Obi-Wan och Qui.Gon sitter och fikar sticker tidigare nämnda robot och delger sina misstankar för fiskmonstren som basar över Handelsfederationen. Och av någon outgrundlig anledning får de för sig att döda gästerna med gas. Något som skulle kunna fungera eftersom det etableras senare att de inte kan hålla andan hur länge som helst. Men omedelbart efteråt får våra efterblivna fiskkreatur för sig att man ska skicka in ett gäng för "att förstöra resterna av dem". Varför gasar man inte på bara? Och om man nu ska göra sig av med likdelar varför skickar man inte bara in en droid med en skyffel istället för en dysfunktionell armé? Sen är lasersvärdssvingandet och en soppa utan dess like i rullning.

Det finns an halv miljon problem med den här filmen, men låt oss börja med storyn. Jag fattar att hela idén med den är att senator Palpatine vill skapa en kris genom en invasion med handelsfederationen för att således kunna klättra uppåt i den galaktiska senaten. Problemet är att om man bara kikar lite närmare på den här premissen så fungerar den inte så bra. Först av allt får vi inte någon som helst information om vilken roll de olika parterna spelar det hela. Palpatine verkar ha lurat med Handelsfederationen på att invadera planeten Naboo för att få dess unga drottning Amidala/Padmé (Natalie Portman) att skriva på ett papper som gör deras invasion laglig. Eller hur? Jag är redan förvirrad. Om detta händer, vilket det logiskt sett borde göra om hon vill rädda sitt folk och sig själv, punkterar inte det Palpatines plan eftersom invasionen således inte längre är illegal och det finns ingen anledning att ge honom speciella befogenheter i senaten? Vet handelfederationen om Palpatines planer? De kan väl inte göra det eftersom deras mål går rakt emot varandra? Vad vill handelfederationen egentligen åstadkomma- vad tjänar de på planen? På vilket sett kan en blockering av handelsrutter kunna vara dem till gagn? Motstrider inte det hela poängen med deras verksamhet?

Sedan Qui-Gon och Obi-Wan hackat sig igenom en halv armé av droider så får de för sig att varna Naboo om invasionen, medan den pågår. Och av någon anledning (kommer använda den frasen många gånger) får de för sig att följa med en retarderad kanin vid namn Jar-Jar Binks ner i en undervattensstad. Sen åker de igenom planetens kärna för att nå sitt mål. Jag är helt okej med att en planet kärna består av vatten i en rymdfantasy-film. Vad jag inte förstår är varför handelsfederationen landade på andra sidan planeten under invasionen istället för precis utanför dörren hos Naboo? De saknar ju trots allt en armé så jag ser inte problemet. Jag förstår heller inte varför gunganerna skulle behöva vara oroliga eller bry sig om för en droidarmé vars enda militära mål ligger på andra sidan av planeten. Hur drabbar det dem? De bemödar sig ändå att vandra hela vägen till Naboo-staden för ett stort slag i slutet av filmen- jävlar vilken promenad.

Obi-Wan, Qui-Gon och Naboo-gänget lyckas teama upp senare och drar från planeten för att skaffa hjälp från senaten, vilket misslyckas och de tvingas landa på Tatooine. Av nån anledningen ska de "smyga" (med Jar-Jar Binks och Natalie Portman- lycka till) in till staden där för att hitta delar till skeppet. Vilket de tydligen enbart kan göra från en slemmig mellanöstern-stereotyp- åtminstone enligt honom. Men pengarna duger inte tydligen. Vilket nödvändigör ett podrace och introduktionen av Anakin Skywalker. Varför gick de inte bara till rymd-Forex? Nån borde kunna växla pengarna? Eller varför köpte de inte en resa från nån annan och då lova dem sjukliga mängder pengar? Som de gjorde med Han Solo I Star Wars? Varför.....Sen förstör man kraften, slänger in en idiotisk profetia och gör Jedis till osympatiska rövhål... NEJ JAG ORKAR INTE!!!! STORYN ÄR OBEFINTLIG, KLUMPIG OCH DUM BORTOM ALL RIM OCH RESON!!! Jag släpper den biten här, jag orkar inte gå igenom hela filmen.

Karaktärer:

Låt oss börja med huvudpersonen. Den som storyn kretsar över- som vi kan relatera till eller känna oss fascinerade av. En protagonist som det kallas i "Berättarteknik för Dummies". Basic när det kommer till de flesta genrer. Det finns ingen. Det är inte Obi-Wan, han är borta och häckar på ett skepp under halva filmen. Han är trist, omänsklig, humorlös, korkad, by the book. Det är inte Anakin, han dyker upp över en halvtimme in i filmen och har ytterst sporadisk koppling till storyn överlag. Alla bedrifter han gör är man misstag och utanför hans förstånd förutom podracingen Det är inte Qui-Gon även om han är med mest. Han är också trist, korkad, mindre by the book och omänsklig. Han saknar också en karaktärsutveckling. Han börjar from, korkad och trist och dör from korkad och trist. Så det är inte han heller. Jar Jar Binks är faktiskt den enda karatären här som har en riktig karaktärsbana, trist bara att han är den mest hatvärda f1ttan i hela galaxen. Så vi får väl komma till konklusionen att det inte finns en huvudkaraktär? Något av en miss. Det kunde enkelt ha handlat om Obi-Wan eller Anakin- men det får vänta till nästa film. Då har vi två huvudkaraktärer! Nån form av kompensation antar jag. Allas favorit, mig inkluderad. är Darth Maul men det är nog för att han har cool makeup samt inte säger något. För om det är något som sänker en karaktär så är det dialog av George Lucas. Den är direkt hiskelig här, men jag tänkte för variationens skull spara det klagandet till Attack of the Clones..

Problemet med att inte ha några bra karaktärer är att man inte bryr sig om vad som händer i filmen. Bryr vi oss om en karaktär så vill vi att de ska lyckas, vill vi att de ska lyckas så finns det spänning, finns det spänning finns det underhållning. Men det finns inga karaktärer så finns det ingen story och finns det ingen spänning finns det inget att hetsa upp sig för. Det är därför den hyllade lasersvärdsduellen i slutet är ganska tråkig, eftersom det sker mellan tre karaktärer man inte kunde bry sig mindre om. Det är snyggt koreograferat och det är flashy- men det är lite som att rassla med bilnycklarna framför ögonen på en katt. Superkoreografin tar bort all mänsklighet på något vis, det är långt ifrån lika medryckande som när Luke spårar ur och fullständigt manglar Vader i Episode 6. I Originaltriologin är lasersvärdsstriderna där för att driva på storyn, i prequelsen är den kassa storyn där för att driva fram specialeffekter. Fel håll enligt mig.

Annat:

Jag tror inte jag får plats med att skriva ner så mycket mer ärligt talat. Men specialeffekterna då? Hur är allt utanför karaktärerna och storyn? Phantom Menace är långt ifrån lika oinspirerad som Attack of The Clones. Det finns riktiga sets och lite hantverk i den, lite idéer, lite kreativitet- men ytterst ytterst lite. Men att vara tacksam för att filmen är bättre än Attack of the Clones är lite som att vara tacksam för klamydia. Det kunde ha vart mycket värre, men likt förbannat pissar man ståltråd. Datoreffekterna har börjat bli gamla redan skulle jag säga, men jag vill påstå att de är bättre än uppföljaren. Om det dock finns någonting som är positivt i hela filmen så är det utan tvekan soundtracket signerat vår tids Beethoven: John Williams. Duel of the Fates är sinnessjukt bra och det är kanske det enda som tillför Star Wars något positivt i filmen. Herrejävlar vilket soundtrack!!!

Sammanfattning!

En redig röra till film med i stort sett inga kvalitéer. Köp soundtracket.

Plus: John Williams
Minus: Story, Karaktärer, struktur, manus, filmning Jar Jar och så gott som allt. Förstör element av originaltriologin med. Verkar enbart finnas för att sälja leksaker och för att George Lucas är avundsjuk på rampljuset som Cameron fick för Titanic.

Betyg: BURN IT!!! BURN IT WITH FIRE!!!

Det var min första röriga (inte mitt fel!) recension om Star Wars, Jag är besviken och ogillar filmen starkt. Bilden ovan summerar ett flertal av problemen jag har med den. Men vad tycker ni om Phantom Menace? Gillar ni den (inget fel med det)- varför?

Ha det gött!

Här är en mycket bättre sågning av Phantom Menace signerat RedLetterMedia. De prickar in allt perfekt: https://www.youtube.com/watch?v=ho16PDZGzDM
Behind The Scenes- lägg märke till allas förvirrade och skeptiska blickar så fort George Lucas dyker upp med sin kaffemugg. Extremt talande om varför det gick åt helvete: https://www.youtube.com/watch?v=da8s9m4zEpo
Duel of the Fates- detta är konst: https://www.youtube.com/watch?v=Q5ZY8Fz9GGU

HQ