Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Fallout 4, slarvig men bra zombiesimulator

Fallout 4 har återigen installerats på mitt PS4, tillsammans med en handfull modifikationer för att förvandla spelet till en walking Dead-inspirerad zombiesimulator. I grund och botten har jag alltid gillat spelet. De välskrivna, älskvärda karaktärerna som Nick Valentine och de många intressanta mysterier man kan ta sig an med de många storytrådarna som finns i spelvärlden. Men man kommer heller aldrig undan att spelet är ett tekniskt slarvbygge. Trots att spelet genom åren kantats med många stora lapp-och-lagningar, så håller det även idag en ofta avskyvärt usel teknisk kvalitet. Bilduppdateringen i centrala Boston glider ofta ned mot Nintendo 64-standard och även därunder, och grafiken blir aldrig mer än ful, även om spelet skulle varit till första Xboxen och släppts 2001.

Trots att det bara är knappt två år sedan spelet släpptes, så känns det som att backa 10 år tillbaka i tiden när man går från ett vackert mästerbygge som Zelda: Breath of the Wild till superbuggiga Fallout 4 och dess hiskeliga fulhet.

Men trots spelets fula och slarviga yta, så finns det alltså ett mycket intressant och spännande väsen därinnanför, som definitivt ger mig mersmak att fortsätta. Speciellt nu när man äntligen kan ersätta de irriterande myggorna med vandrande zombies. Så nu tillbaka till Commonwealth, som jag ännu håller som generationens hittills bästa rollspelsäventyr.

PS4, ett fuskbygge?

Eller är det jag som kommit över ett klent exemplar?
Någon mer som upplever stora kvalitetsproblem med konsolen?
Varje gång jag startar upp konsolen efter att ha haft den avstängd, så kommer det upp ett felmeddelande om att den stängts av felaktigt och den gör även en kontroll av hårddisken vid varje uppstart. Jag stänger av konsolen som vanligt via menyn. Dessutom så är både operativsystemet och Playstation Store väldigt långsamma. Det kan vara 1-2 sekunders fördröjning vid varje bläddring i huvudmenyn och Playstation Store kan ta över en minut bara för att ladda upp ett spel eller bilder på ett spel.

Känns ju lite surt nu när jag bara haft konsolen sedan 2015 och garantin gått ut. Jag brukar vilja använda en och samma konsol i åtminstone 6 år innan det är dags för soptippen.

Tillbaka till Breath of the Wild

Jag har spelat igenom Breath of the Wild-storyn en gång redan. Jag var less på spelet ett bra tag, men allt oftare de senaste veckorna så har jag åter trånat efter den fantastiska öppna spelvärlden. Så nu när spelets prestanda blivit mycket bättre, rösterna ställts om till de mycket bättre japanska samt expansionen köpts, så har det på allvar blivit dags att återvända och gå igenom spelvärlden mycket noggrannare denna gång. 15 timmar in i andra omgången så kan jag bara konstatera att Breath of the Wild ännu står sig som årets hittills bästa spel.

Goda nyheter för Amerika... och kanske Sverige

Jag har väl inte gjort någon hemlighet av att jag uppskattar Donald Trumps presidentskap, eller jag jag gillar att skriva lite om mina politiska uppfattningar i bloggen. Så nu kör vi igen.

Trump har ju haft de inledande väntade motgångarna sedan han tillträdde. Inget konstigt alls. Jag hade inte förväntat mig att motståndarsidan bara skulle lägga sig platt för att Trump vann valet. Tvärtom så väntade jag mig att man skulle motarbeta den nykonservativa inriktningen på alla plan som går. Och visst har det blivit en blodig historia. T.om. en del "republikaner" har bekänt fel färg, med senator John McCains märkliga utspel av oförsonliga personangrepp, varför byter karln inte parti?

I alla fall så ser det äntligen ut som att det initiala motståndet nu tuggats ned av Trump. Inreseförbudet ser äntligen ut att gå igenom, då Högsta Domstolen bestämt sig för att upphäva de mest rättshaveristiska domartrotsen från de ökända vänsterdelstaterna. Sjukvårdsreformen har nu också grönt ljus.

Jag har personligen aldrig trott på domedagsprofetiorna om Trump från Södermalm, Södertörns högskola och Manhattans tidningsredaktioner. Den ena uppblåsta "skandalen" efter den andra, märkligt bevisbefriade "rysskopplingar" som alltid kommer från dessa mystiska "källor nära presidenten". Trump står pall. Ingen riksrätt, han tröttnar inte på nya kneget och det blir inte någon skilsmässa från hustrun för att hon vid ett tillfälle inte tog honom i hand. Inte ens de elaka ryktena om att hans son har downs eller är skolmördare har visat sig stämma.

Det allra bästa med Trumps höga ämbete är väl dock inte just alltid politiken. Det är ju tungmalda grejor det, som inte ger några stora omstöpningar på ett år eller två. Däremot så är det den tuffa raka attityden mot lobbyister och politiskt blodtörstiga journalister jag uppskattar och som verkligen ger effekt på samhällsklimatet snabbt. När självaste Amerikas president står rak i ryggen och skäller ut journalister som satt i system att försöka mobba vanliga människor till att tänka och tycka "rätt" enligt en smal åsiktskorridor som dikterats fram på tidningsredaktionerna, så kanske det ger en spridningseffekt även till åsiktskorridorens högborg Sverige. Kanske gamla hederliga svennebananer i framtiden tar till sig av de nya amerikanska metoderna och helt sonika ger ettriga Robert Aschberg-typer en redig utskällning när de förföljer människor i deras hem och arbetsplatser för att de råkat yppa något i stil med att det här med vänsterfeminism, hbtq och "patriarkat" kanske ändå inte är så himla viktigt egentligen.

Jag tror inte att just den ena eller andra sidan sitter på någon absolut sanning.
Men kanske man ändå kan vakna upp lite och inse att det inte är så svart på vitt att det bara finns en kamp i det 'Goda' mot det 'Onda', typ Dagens Nyheters absoluta sanningar mot "hatsajters" alltid absoluta lögnerier. Jag tycker att det är bättre att gå till många olika källor om man vill bilda sig uppfattningar om saker och ting. Visst läser jag gärna DN, men jag skäms inte över att jag också surfar in på exempelvis Fria Tider också, speciellt då jag vill dubbelkolla nyhetshändelser där det är uppenbart att gammelmedierna har något att dölja...
Jag hoppas att fler slutar skämmas och vågar stå för vad en tycker samt inte checkar av sina egna uppfattningar gentemot de av åsiktskorridorsregimens godkända uppfattningarna i frågor. Man måste kunna få tycka att rikets säkerhet borde få gå före fri rörlighet från världens alla hörn, man måste kunna få tycka att åldringsvården ska ha prio över migrationen etc.

Sammanfattat; i ett fritt land ska man få tycka vad man vill utan att jagas av journalister och ett land som vill nå framgång måste våga tillämpa realismprincipen istället för känslomässiga populistiska principer om att hur många som helst ska kunna söka asyl, även terrorister har "skyddsbehov" etc. Och nu så verkar det återigen bli USA som visar resten vägen framåt.

Som avslut får det bli en skön nostalgitripp från presidentvalskampanjen, där Trumpen totalsågar den ena trista figuren efter den andra. Mycket nöje.

https://www.youtube.com/watch?v=C-n3AMxdgsY

Mest efterlängtat i spelväg Topp 3

E3 gav inte särskilt mycket nytt under solen, men väl bekräftade en del av vad jag just nu ser mest fram emot i spelväg. Så här följer listan.

3. Far Cry 5

Ubisoft har äntligen lämnat de trista semesteröarna därhän, och introducerar älskade Nordamerika i form av fiktivt Big sky country. Det ser urbota läckert ut, även om man förstås hellre hade krigat för den goda sidan i jakt på trista social justice warriors i Kalifornien. Men man kan ju inte få allt.

2. Wolfensten: The New Collosus

Även här är det Amerika som gäller, och det ser ut att ha piffats upp rejält sedan The New Order. Plastigheten i grafiken är betydligt mindre påtaglig, och krigsskådeplatsen mycket mer spännande. Hoppas också att B.J. inte är en sådan fånig crybaby denna gång.

1. Super Mario Odyssey

Gameplay-trailers och den nya presentationen av spelet gjorde mig helt såld. Det börjar verkligen se ut som den sanna arvtagaren till legendariska Super Mario 64. Årtiondets mest efterlängtade spel.