Svenska
Blog

Portaler

Skrivet av Love den 25 december 2007 kl 15:40

Jag har köpt en ny (budget) dator. Varje gång jag köper en ny dator bestämmer jag mig för ett datorspel jag ska köra igenom. I vanliga fall är jag all about the tv-spel, men ett datorspel var tredje år kan väl inte skada någon? Denna gång bestämde jag mig för Portal. Och jäklar vilket bra val.

För Portal kan sälla sig till en liten mycket exklusiv grupp spel. Nämligen spel vars humor jag uppskattar. På riktigt. Det händer extremt sällan att jag tycker ett spel är kul. Day of the Tentacle skrattade jag åt. Likaså Psychonauts. Men sen börjar det avta. Eller, jag skulle nog kunna räkna upp några till. Men jag tror ändå inte att jag skrattat högt åt humorn i mer än en handfull spel. Det är väldigt kul när man får göra det. Det får man i Portal.

I första halvan av spelet gick jag mest runt och fröjdades över hur kul det var med portaler. Men så vänder det och man inser att det finns något annat utöver den roliga fysiken. Allting stegras och finalen är naturligtvis underbar. En av de bästa bossarna någonsin. För att den är rolig. Så rolig att den kanske klår mötet med lägerläraren i Psychonauts. Han som skriker ut sina specialattacker medan han utför dem. "Hard to avoid...AREA ATTACK! Overly intricate COMBINATION!".

Portal alltså. Spela igenom det för bövelen. Är man utvilad och pigg går det på en lång sittning, men se till att vara fokuserad. Första gången var jag rätt trött och jag kände mig riktigt korkad.

Guide till att fullständigt förstöra ett av år 2007 års bästa spelupplevelser:

1. Youtuba slutsekvensen/avslutningslåten
2. Avfärda det hela som hype och glöm bort hela grejen

Portal är smart och roligt. Lagom långt och nyskapande. Missa inte. Det var jag nära att göra.

Portaler

Horst roar sig medan husse skjuter portaler. Julefrid råder.

HQ