Svenska
Wrestemania 33

Wrestemania 33

Skrivet av Manken den 30 mars 2017 kl 21:58
This post is tagged as: Wrestling, WWE

Nu kanske det inte är så många i Sverige som är intresserade av amerikansk wrestling men snart är det dags för det största eventet i WWE. Wrestemania 33, och det ser ut att bli en riktigt bra kväll med många bra och intressanta "matcher". Brock Lesnar mot Goldberg, Roman Reigns mot Undertaker och inte minst kollapsen av Wyatt familjen i Bray Wyatt mot Randy Orton. Själv så hoppas jag att det är The Beast (Brock Lesnar) som kommer att ta hem Universal title och om man kollat på raw den senaste tiden så tyder alla tecken på det. Vad än folk tycker om wrestling så kommer jag sitta klistrad framför tv:n söndag natt och skrika som en idiot.

HQ
Joe Hisaishi, Den okände stjärnkompositören

Joe Hisaishi, Den okände stjärnkompositören

Skrivet av Manken den 6 februari 2016 kl 00:05
This post is tagged as: Ghibli, Hayao Miyazaki, Film musik

Ända sedan ljud tillkom har musik spelat en stor roll inom film. Många kan nog soundtracken till filmer som star wars och sagan om ringen utantill (några av mina favoriter). I den här bloggdebuten skulle jag vilja skriva om en filmkompositör som har format min musiksmak. Hans namn är Joe Hishashi och många anime-fans, speciellt Studio Ghibli-fans, känner nog redan till hans namn. Han har varit kompositör till de flesta av legenden Hayao Miyazakis filmer t.ex. Spirited away och Prinssessan mononoke.

Han började spela fiol redan som 5-åring och hans första riktiga framgång hade han med en liten animation som hette Gyatoruzu. År 1981 började han samarbetet (och en lång vänskap) med Miyazaki i Nausicaä valley of the wind och blev rätt snabbt etablerad som en väldigt kompetent kompositör i Japan. Hans musik nådde trots det inte utanför gränsen förrän den enorma framgången med Spirited away.

I mina ögon så är han en så stor del av Miyazakis filmer att utan honom undrar jag ibland om filmerna skulle ha blivit så populära och kultförklarade som de är idag. Han bidrar med en sådan oslagbar glädje men även ett sorts mystik som ingen annan kompositör jag känner till idag. Det bästa exemplet jag har av det är ifrån den helt extremt glädjefyllda min granne totoro soundtracket med låten path of the wind. https://www.youtube.com/watch?v=PTpgY00-hhQ Det här mystiska tror jag är det som har påverkat mig mest och jag letar ständigt efter ny och kanske lite konstig musik.

Jag hoppas inte den här bloggen blev för tråkig. Jag skriver jag den för jag tycker att det skulle vara roligt om fler kände till den här talangfulle kompositören. Och även om Miyazaki har slutat göra filmer så hoppas jag att han inte sluta göra musik till studio Ghibli. Jag längtar efter hans nya filmmusik.

Cheerio från mig då.