Svenska
Windows 8: Andra intrycket

Windows 8: Andra intrycket

Skrivet av Narien den 28 september 2012 kl 18:13

Windows 8 släpps snart, och det är mycket skriverier om det. Men vissa har haft tillgång till windows 8 betan, och faktiskt även den färdiga produkten ett ganska bra tag nu.

Jag är en av dessa, som student i lund får jag tillgång till "MSDNAA" <- tror det skrivs så, en sida som ger användaren licenser till flera olika program, däribland windows operativsystem.

Mitt första intryck av windows 8 var kortvarigt, och överskuggades av den simpla faktan att jag inte kunde boota det utan att ha installations-usb'n i vid uppstart. Därför blev mitt betatestande kortvarigt.

Nu har jag som sagt den riktiga utgåvan, och tänkte därmed dela med mig om mina tankar kring det.

Överlag så är jag rätt nöjd, jag känner inget behov på att gå tillbaka, även om uppgraderingen i sig inte känns särskilt nödvändig.

OS't känns rappare, och jag har läst rykten om att det faktiskt är snabbare i praktiken också. De två första spelen jag installerade har också fungerat fläckfritt (gw2 och borderlands 2).
Inget klydd med drivrutiner änsålänge och en trevlig överraskning angående mitt ena usb-minne, windows 7 har aldrig kunnat ange rätt tid när det kopierat till det (200 MB/s i överföring är inte ovanligt, inte heller att de sista 5 sekundrarna tar evigheter). Faktiskt så är hela kopierings "programmet" i win 8 en klar förbättring.

Så vad är den stora förändringen då, jo det är ju såklart metro, eller modern UI som det tydligen kallas nu, tyvärr känns det meningslöst, det är inte anpassat för mus någonstans och fungerar faktiskt sämre än tidigare startmenyn.

Det nya gränssnittet medför att saker som att stänga av datorn, avsluta en app (inte vanliga program, utan program som körs i modern ui) är svårare än tidigare.
t.ex at stänga av datorn var ju i windows 7: win-tangent -> "turn off".

Nu är det win-tanget -> mus ner i höger hörn -> settings -> power -> shutdown. Lagom omständigt.

Vidare är alla appar fullscreen, något jag verkligen inte tycker är nödvändigt, msn, mail, osv. Som tur är funkar alla gamla vanliga klienter fortfarande.

Så kort och gott, det nya gränssnittet tillför inget nyttigt för mig, men är lätt att undvika, jag använde aldrig startmenyn för att söka igenom programmapparna, jag skrev programmet jag ville starta och tryckte enter, det funkar fortfarande, med viss begränsning.

Skulle jag rekommendera win 8, det beror på, om man inte redan kör windows 7, dvs använder vista eller t.ex xp så ser jag en mening med uppgradering. Men sitter man på windows 7 är det verkligen inte nödvändigt. Speciellt om man behöver betala för uppgraderingen, är den gratis som i mitt fall säger jag kör på, testa det åtminstånde, det finns förbättringar och om man inte normalt rotar runt mycket i "start" så kommer man inte bli överdrivet påverkad.

Kort och gott: Windows 8 känns snabbare, men Modern UI / Metro är inte anpassat för mus och tangentbord.

HQ

Semester i NY: Höjdpunkter

Skrivet av Narien den 30 juli 2012 kl 20:07

Nu har det gått några datagar, och intrycken har hunnit smälta in, så vad har då varit bäst med resan?

New York är en stressig stad, detta gör att parkerna känns otroligt viktiga, en slags oas kan man säga. Därmed hamnar Central Park riktigt långt upp på listan. Värt att nämna är också High Line park, byggd på gammal statsjärnväg som inte används längre, en tydlig indikation på att människor behöver grönska i sina liv.

Därefter kommer monumentet vid ground zero, ett stycke modern historia tillsammans med vördnaden för de som dog där. Monumentet i sig är dessutom riktigt fint designat.

Frihetsgudinnan, kan det bli mer New York? Vi fick en liten guidad tur av en av parkvakterna där som gav lite intressant information, däremot var Elis Island ett sömnpiller, jag kan dock inte säga om det va för att jag själv var trött eller om det var rakt igenom tråkigt...

Utkiksplatsen i Empire State building var fräck, och man bör definitivt besöka någon utkickspunkt om man åker dit. Utöver ESB s finns rockafeller center och även nya WTC (när det väl är färdigt) tror jag.

Hur var det då med maten i NY? Jag provade en del hamburgare (efter att ha läst Petters blogg kändes det som ett måste)
Oftast kändes det som att amerikanerna var rädda för att krydda, godaste middagen åts på en mexikansk restaurang vid namn Hells kitchen, god mat men kanske lite väl små portioner. Hamburgare däremot var annorlunda och om jag fick ta med mig en av restaurangerna tillbaka till sverige hade det varit Shake Shack. Väldigt flottiga hamburgare men otroligt goda, gillar man hamburgare och man befinner sig i en stad med SS så är det ett måste!

För att avsluta, vad ska man undvika? Jo undvik bussresor ut till så kallade outlets, jag kände mig iaf lurad efter att ha varit där ute. Meuseum of natural history var också lite tråkigt, väldigt mycket plastgrejor kändes det som, mer för småbarn.

Roligaste diskusionen: En hamburgardiskusion med en amerikan i väntan på flyget hem. När jag berättade att de ända kedjorna vi hade i Sverige var MC och BK så skrattade han och sa "That's not burgers!"

HQ
Semester i NY: 4

Semester i NY: 4

Skrivet av Narien den 24 juli 2012 kl 23:45

Sista bloggen innan hemfärd, vi åker imorgon kväll men måste checka ut redan vid 12, så det kommer bli en (till) varm och svettig dag i NY och sedan 8 timmar på planet i svinkall AC.

Igår var en shoppingdag, väskaffärer, top shop/man, converse. Till lunch (vid 14.00) var vi på Veselka, en ukrainsk restaurang som, enligt Petter på GR, har de bästa burgarna i NY. Vad tyckte då jag? De var självklart goda, riktigt skoj med hemmagjorda pommes och chips, samt bröd också misstänker jag. Dock är jag lite besviken på att de inte hade någon vettig hamburgerdressing samt att man inte fick hamburgaren färdigbyggd.

På eftermiddagen besökte vi High line Park, en park skapad som en trevlig promenadstig genom en del av staden. Tidigare var detta en del av tunnelbanesystem som slutats användas. Nu är det som sagt en park på en gammal tågräls mitt i mellan byggnader. Riktigt fräckt och en klar symbol på att människan behöver naturen.

Idag blev en kort dag, vilket var tur då 33 grader inte är att leka med, vi besökte Frihetsgudinnan och Elis Island. Kanske den allra största ikonen för NY och även hela USA. Resan började i downtown Manhattan i Battery park. Där tog vi färgan till Liberty Island och fick beskåda frihetsgudinnan. Vi fick även en guidad tur av en parkvakt vid namn Mickael Lind. En trevlig pensionär som tidigare varit en av New Yorks finest.

När vi var klara på Liberty åkte vi till Elis där vi kollade på området som alla immigranter till USA såg i början av 1900-talet. Detta var dock inte den mest intressanta upplevelsen jag haft, även om det var lite roligt att läsa om svenskar som kommit hit. Morsan fick dock mer ut av det då hon har släktforskat och kunnat följa släktingar som åkt till amerika via Elis island.

Det blev en lång blogg idag, när jag kommer hem ska jag försöka skriva en avslutningsblogg där jag listar favoriterna på resan, samt de mindre intressanta delarna.

Semester i NY: 3

Semester i NY: 3

Skrivet av Narien den 23 juli 2012 kl 01:18

En kort dag idag, hemma på hotellet redan vid 19.00, dock är middag inte äten ännu.

Vi besökte Empire State building och var uppe på 86 våningen för en överblick över NY, häftigt såklart, frihetsgudinnan var några millimeter lång, människor såg ut som myror och byggnaderna var enorma. Perfekt väder också, det har varit varmt, men inte omöjligt - förutom nere i tunnelban-systemet, där är säkert 40 plus.
I skuggan har vi säkert legat på 26-28 grader i skuggan, riktigt fint.

Så vad har varit bäst idag då, förutom ett till besök på shake shack och ESB så besökte vi Ground Zero samt brooklyn bridge.

Mäktigast var Ground Zero, monumentet efter elfte september 2001, och kanske en av de "formande" händelserna under 2000-talet.

Där tornen stod fanns enorma fontäner, där vattnet flyter ner i en avgrund, runt omkring finns träd samt ett träd som överlevde attacken.

Jag gillar iden bakom minnesmomentet, man har fontänerna med alla de som omkom skrivet runt sig och runt allt detta finns nyplanterade träd som lever vidare. Livet fortsätter men minnet finns kvar.

Tillagt 2012-07-23 01:21:
Denna bilden blev rätt iaf, fråga mig inte hur!

Semester i NY: 2

Semester i NY: 2

Skrivet av Narien den 22 juli 2012 kl 14:15

Ungefär 60 000 steg har nu blivit tagna i New york, eller rättare sagt 50 000, 10 000 av dem blev tagna utanför :P

Intrycket är betydligt bättre nu, även om miljön är hektisk så känns det som att man hänger med nu när man är utvilad. Lunchen första dagen i staden blev på Shake Shack och hamburgarna de serverade där är utan tvekan de bästa jag smakat i hela mitt liv. Måltiden där är även det absolut godaste jag ätit överlag här i New York. Jag hoppas jag får möjligheten att äta där igen.

Som man ser på bilden så är dock kön där galen, bilden är tagen runt 1-tiden om jag inte minns helt fel, och då hade det varit samma kö i mer än en timme, och fortsatte vara lika lång under nästan en timme till. Helt galet, men välförtjänt.

Det har även blivit lite turistande, vi har gått längs broadway, sett fn-byggnaden, museum of natural history samt central park. Central Park är såhär långt den fräckaste upplevelsen, mitt i denna otroligt hektiska stad finns en oas av grönt och grönt (vattnet är grönt här).

Idag blir det Empire state building, och kanske även Veselka om jag har tur, har dock börjat tappa hoppet om detta lite. Sedan imorgon blir det Frihetsgudinnan och Elis island.

Tillagt 2012-07-22 14:16:
Varför i helsike hamnade bilden upp och ner -.-