Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

"The gift that keeps on giving..."

Skrivet av Nineldo den 21 april 2017 kl 13:13

Är det bara jag som tycker det är så förbannat svårt?

I Maj månad har jag en hel drös med födelsedagar och årsdagar av andra slag. Och jag får alltid samma ångest över det här med presenter.

När det gäller mig själv så tycker jag att det är så sjukt enkelt för dom som får för sig att köpa något. Spelrelaterat eller Disney och jag är supernöjd! Men när det kommer till andra människor som inte lider av samma besatthet som mig kring saker, så vet jag liksom aldrig vad man ska införskaffa. Och det blir liksom bara värre ju högre upp man klättrar på "ålders-stegen".

Er karlar är jag nog värst på att handla till. Det slutar alltid med att det blir något whiskey-relaterat eller något tråkigt set för rakning. Men jag vill liksom inte hamna i det spåret hela tiden...

Ibland lyckas jag hitta något exemplariskt roligt eller häftigt på exempelvis Coolstuff eller Teknikmagasinet (och under min tid i min egna butik kunde man hitta saker till sin nördiga nära och kära i alla fall). Men vill alltid att saken ska vara användbar vid mer än bara ett tillfälle, så är extremt kräsen.

Vad brukar ni själva önska er till bemärkelsedagarna? :)

Bokningar hämmar.

Skrivet av Nineldo den 30 mars 2017 kl 16:42

I grunden är det ett gammalt koncept, och något man kan tycka egentligen inte borde finnas kvar idag. Det jag pratar om är förhandsbokningar av olika slag.

Efter att ha legat däckad i soffan i nästan en vecka med en monsterförkylning, så har jag hunnit fundera en hel del på olika saker. Och detta är det som främst har ockuperat min lilla grå klump. Trots att jag då har jobbat med att bland annat få folk att just boka både spel och annat, så har jag nu försökt argumentera mot mig själv. Det jag kom fram till är att det i botten är en väldigt förlegad idé. Stay with me, ni förstår snart.

Självklart finns det fördelar, missförstå mig rätt. Grundpelaren är ju att man säkrar sig ett exemplar på releasedagen. Främst gäller ju detta fysiska kopior, då det annars inte är någon brist på dom digitala varianterna som fler och fler väljer att gå över till. Men i dagens materialistiska samhälle så är det väldigt sällan spelen är slut, skaparna vill ju sälja så många exemplar som möjligt under tiden hypen är som störst.

Binder vi inte upp våra pengar hos olika återförsäljare inför spelsläpp, så gör vi det genom att lägga ut pengar på tillägg som inte ens är tillgängliga i form av Season pass (skulle kunna köra ett eget inlägg om mina känslor kring DLC, men håller det utanför idag). Vilket i sin enklaste form också blir en typ av förhandsbokning, du bokar att få ta del av saker som kommer senare.

Vi ger alltså ut våra pengar helt utan att ha något att visa för det. Inte mer än en papperslapp i alla fall.

I grunden för vårt ekonomiska beteende så strider det mot mycket. Vi är oftast programmerade för att inte ge ut våra pengar innan vi har en produkt eller tjänst att visa upp för det. Samt att vi binder upp oss på något vi inte vet om vi kommer ha intresse eller tid att använda oss av (då tänker jag främst på season pass där man inte har möjlighet att ångra sig på samma sätt).

I en värld där allting blir mer och mer digitalt, och finns tillgängligt för en ännu större publik, så envisas vi fortfarande med att köra på detta gamla spår. Förhandsbokningar borde om något vara en del av det förgångna, tillsammans med handböcker i fodral. Vi har rent ut sagt inget behov av det, och det hämmar den "ekonomiska evolutionen" (om man nu ska döpa det till något häftigt). När det gäller nöjen och media så ska det naturligtvis finnas ett släppdatum, men sen ska det vara fritt till kundens förfogande att ta del av det när man själv känner för det och utan att behöva ligga ute med pengar.

Ja, det är i alla fall den åsikten jag har kring det just nu. Och då är det bara ur kundens synvinkel. Självklart finns det en hel vetenskap för tillverkarna när det gäller statistik och liknande, men det känner jag hamnar i andra rum gentemot kunden i det här läget.

Vad tycker ni själva om konceptet med att boka? Ska det fortfarande behövas? :)

"Det var bättre förr"?

Skrivet av Nineldo den 24 mars 2017 kl 15:08

80- och 90-talet hade verkligen sin charm. Men självklart även groteskt stora brister och saker man helst inte vill uppleva igen. Mina barn har nu fått mig att behöva uthärda något från den negativa änden.

I tisdags började det, barnen bad mig leta upp diverse klipp på Zelda på Youtube. Vi började med det vanliga med klipp från Starbomb, Smosh, PBG. Sen såg barnen den fantastiska och så otroligt välskrivna serien med samma namn som spelen (svårt att förmedla sarkasm i text, men jag tycker alltså helt tvärtemot mot vad det står).

Liksom jag hatar magtröjor och Fubu-byxor är även den här serien något jag helst vill förtränga från det förflutna och slippa behöva vila ögonen på igen. "Hey paisanos! It's the Super Mario brothers' Super show!"... Håren ställer sig upp i nacken bara av den meningen. Och allt blir bara värre när Link ganska snart uttalar den magiska meningen "Excuuuuuse me princess!".

Då jag inte alls kunde titta på denna frontalkrock till underhållning på samma sätt som mina barn, så försökte jag istället förstå mig på den. Men jag begriper inte vem serien som helhet är skriven för! Visst hade man en lägre ribba på den tiden och som barn, men den verkar helt och fullt endast vara gjord för pengarnas skull. Bortsett från musiken, färgerna och namnen så saknar den enligt mig helt anknytning till sitt källmaterial.

Visserligen har vi ju sett det här ganska nyligen igen i form av Sonic Boom. Där sa dock många att dom uppskattade serien mer än själva spelet, har dock inte sett den själv. Men jag känner mig genuint ledsen när företag, oavsett media, använder sig av karaktärer eller liknande på ett så pass idéfattigt sätt. Man liksom slänger ihop alla klyschor och stereotypiska uppfattningar och gör ett medelmåttigt försök att förmedla en handling. Huvudkaraktären ska vara lite smått puckad men ändå häftig, följd av en smartare kompanjon. Och skurken är så urbota korkad att man känner att man själv skulle göra ett bättre jobb med att ta över världen.

Dock finns det inte mycket som är värre än att titta på ett maraton av Dora en lördagsmorgon. Så 9 till avsnitt av detta ska väl gå? :P


Vad tycker ni om alla gamla serier? Bör dom lämnas i det förflutna eller har ni en härlig nostalgisk känsla när ni tittar på dom?

Toner från förr.

Skrivet av Nineldo den 22 mars 2017 kl 15:33

Musik har nog en kär plats hos oss alla!

Den kan förhöja en upplevelse, bota ett negativt känslotillstånd och allt däremellan. Och det finns fler artister och säregna stilar än vad som kan räknas av mannahjärna. Men det finns en viss typ av musik som alltid legat mig närmast om hjärtat, och som fascinerat mig mer än mycket annat. Vi pratar självklart om spelmusik!

Vet inte om det är mig det är fel på, men jag har en tendens att lyssna otroligt mycket på spelmusik i min vardag. Man hittar konstant någon ny remix av en gammal låt, eller storslagna orkestrar som ger sig i kast med att tolka ett mästerverk. Jag kan visserligen tycka att dagens spelmusik lätt låter väldigt lika, det ska vara orkester med en viss domedagskänsla. Och med risk för att låta som en negativ bakåtsträvande tant, så måste jag ändå säga att den äldre musiken är mer minnesvärd och snäppet häftigare med tanke på dom restriktioner dom hade.

Mina öron njuter till fullo när jag får höra dom gamla tonerna från klassiska Zelda, Mario, Sonic, Mega man, Final fantasy etc. Melodierna sitter och dom är så pass definierbara trots sin enkelhet. Medan jag knappt kan skilja på musiken i dagens amerikanska RPG's exempelvis.


Vad tycker ni mest om? Ska det vara gammal eller ny musik, eller kanske rent utav ingen alls i spel? :)

Topp 3 Tisdag!

Skrivet av Nineldo den 21 mars 2017 kl 16:42

Ännu en tisdag, ännu en topplista! :D

Något som nästan skulle få en egen lista är nivåerna av frustration jag kände under bilresan till jobbet nu på morgonen. Jag vet att man inte ska förvänta sig att våren är här när det bara är Mars... men i söndags fick jag liksom nog av snö och slask när solen sken och det började bli varmt.

Men istället för "snöilska" så kör vi en topplista på saker som folk säger fel. Ni förstår snart!

Nummer 3:
InFamous

Det är ganska svårt att uttrycka detta i skrift, men håll till godo. Titeln är ju som dom flesta av er säkert vet, ett litet spel på ord. Det ska översatt på svenska vara så att man kan läsa det både som ökänd och känd (Infamous eller Famous med andra ord). Men istället så envisas en hel bunt med folk att uttala orden isär, så att det blir "i känd" översatt.

Nummer 2:
Metroid

"Den där Metroid är en häftig kille". Ja, det behöver väl inte förklaras så mycket mer. Men även fast vi idag har flertalet titlar där "Mr. Metroid" förekommer i sin blåa spandexdräkt (boobs and all) så tror många fortfarande inte att vår käre rymdjägare Samus är en tjej (och inte heter Metroid). Det är visst svårt att lära gamla hundar sitta? :P

Nummer 1:
Zelda

Som den trogna Zelda-fantasten jag är så känner jag, trots att det är klyschigt, behöver sätta detta på plats 1. Jag kan köpa argumentet att det är lite förvirrande att spelet heter en sak trots att den vi spelar som heter något annat. Men serien har funnits med så pass länge att det borde ha blivit välkänt att den grönklädde pojken heter Link och inget annat.

Kan även tillägga att min man försökt lära våra barn fel, endast för att göra mig irriterad. Men den lilla luringen gick inte :P


Har ni själva några härliga "felsägningar" som förekommer hos er? :)