Svenska
Blog
Nintendo Switch - jag är såld!

Nintendo Switch - jag är såld!

Nintendo visade upp sin NX igår. Det vet ni om. Jag gillar namnet, även om jag kan se problematiken i att Switch knappast är ett unikt namn. Jag gillar också hur reklamfilmen var orkestrerad, här såg vi inte en enda glad familj med treåringar som viftar och pekar på gimmickartade mojänger.

Det doftade lite Apple och Sony över marknadsföringen och pekar mot ett Nintendo som kanske växt upp lite sedan sist de släppte ny hårdvara. Detta är en spelmaskin och just spelandet är i ständig fokus. Och jag tror inte vi ska hänga upp oss för mycket på vilka spel som visades. Jag vet att man ständigt läser "meh, Skyrim är fem år gammalt" i kommentarsfälten men meningen med videon var ju heller inte att visa vilka spel vi kommer spela - utan snarare konsolen vi spelar dem på. Räkna med att nya spel kommer få större fokus längre fram, med andra ord. Och att Skyrim-remastern dyker upp på maskinen ser jag bara som ett gott tecken, oavsett hur gammalt spelet är.

Jag gillar också designen på själva konsolen, något jag inte direkt kunde säga om Wii U. Switch ser ut som en gedigen maskin, inte en glansplastig leksak. Och i och med att maskinen kan användas helt som en bärbar enhet blir den svagare prestandan (i kontrast med Playstation 4 och Xbox One) inte nödvändigtvis ett problem. Jag tycker konceptet är oerhört tilltalande.

Jag tror att det här är helt rätt väg att gå för Nintendo. Jag vet att de nyligen berättade att de inte har några planer på att pensionera 3DS:en ännu, men jag är inte helt övertygad om hur vattentätt det är. Jag känner verkligen att detta är det första steget i att unifiera hela deras ekosystem till en enda plattform, och istället för att varje gång en spelidé dyker upp och någon måste bestämma om det ska vara på Wii U eller Nintendo 3DS blir det nu istället Switch, oavsett. Därför blir jag förvånad om nästa Pokémon-spel efter Sun/Moon inte kommer till Switch, exempelvis. Tanken är spännande.

Det finns givetvis ett par frågetecken. Batteritiden är den uppenbara, något vi inte vet något alls om i dagsläget. En annan, för mig, är ergonomin. Vad är priset, och så vidare. Och det kommer absolut komma dåliga nyheter medan vi närmar oss release. Ingen konsol kommer utan sin beskärda del dåliga nyheter, men jag tror faktiskt på den här maskinen.

Jag har redan bokat min och jag har faktiskt inte känt en sådan här entusiasm för ny Nintendo-hårdvara sedan Gamecube. Nu gäller det bara att de verkligen, verkligen slår till med dundertitlar också. Breath of the Wild är en jättebra början men vi behöver också ett nytt 3D-Mario (det som vi såg snabbt i videon kan vara precis vad de arbetar på) och det är sannerligen dags att damma av Metroid Prime - tiden är liksom inne.

Spännande tider.

HQ