Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
FacebookFacebook

Intryck och lite åsikter om Assassins Creed Syndicate

Skrivet av Patrikseve den 29 november 2015 kl 20:42

Många har nog hunnit igenom spelet nu, men jag tänkte delge lite intryck av spelet. Jag var rysligt trött på AC formulan efter Unity. Vilket berodde på två aspekter, det ena var hur stel formulan blivit och oengagerande men också på hur klumpig kontrollen fortfarande är och hur pass långt före andra stealth spel kommit den här serien. Idag kanske man inte ens riktigt kan kalla serien stealth heller förvisso då det inte handlar om att lönnmörda enskilda mål tyst och effektivt, utan att kontrollen hoppar ner vid en gubbe när man vill åt andra hållet och hela kvarter måste mördas. De tekniska bekymren hjälpte naturligtvis inte alls i Unitys dels trots en av de vackraste representationerna jag någonsin sett av Frankrike i ett spel.

Syndicate istället bygger vidare på formulan men tar bort mycket av de dryga från Unity. Plottret är minimerat och Uin är lite renare än sist. Kontrollen är bättre men fortfarande klumpig, det är styltigt ibland och karaktären gör inte det man vill. Dialogen är lite roligare denna gång, framförallt tack vare duon som är protagonister. Jag tycker om båda karaktärerna som är lättsamma roliga på ett bra sätt och fungerar för mig. De har också en ganska bra känsla av att vara syskon, de småbråkar på rätt sätt, och är båda olika men delar också likheter. Stjärnan i showen där dock inte protagonisterna eller den nya repverktyget som skjuter dig på hustaken likt en pil som gör Rainbow Six Siege gänget gröna av avund.

Istället är det England, jag har ett stort historia intresse och jag tycker Syndicate fångar en ganska bra bild av staden. Designmässigt är den en av de bästa representationerna av London i den här tidsperioden vi sett hittills i spelsammanhang. Alltifrån prostitution, barnarbeten, tåg, industri, fabriker, inre politiska angelägenheter, personligheter, mentaliteter och liknande skapar en ganska trovärdig och bra bild. För mig har Assassins Creed blivit lite mer av utforskar, museum aktiga spel. Jag är omåttligt förtjust i att segla runt Karibien i Black Flag, eller Nordatlanten i Rogue, beskåda Paris och dess monument och byggnader i Unity och nu få se industriella revolutionen. Precis som alla spel idag har svårt att få alla detaljer rätt gör spelen många rätt trots det.

Syndicate lyckas dra mig in i världen, ge mig en något bättre spelmekanik än tidigare, karaktärerna är väldigt bra och flera av de nya inslagen som häst och vagn, att ta sig från hus tak till hustak med denna "grappling hook". Det är där spelet skiner, uppdragen i sig är som vanligt sällan belönande, eller intressanta men berättelsen engagerar, och lyckas ändå få mig att fortsätta spela. Och det största nöjet är egentligen att bara ta sig runt i världen mellan, innan, under uppdragen och se spelvärlden. Det är lite här som jag instämmer med The Guardians kritik av spelet att historia spelets största brist, det är förankrad i föråldrad spelstruktur, spelmekanik när konkurrenterna pushar genrer framåt. Det behövs ny spelstruktur, uppdragen måste utvecklas, stealth aspekten utvidgas i kombination med en mer precis och mindre klumpig kontroll. Uppdrag som kräver lönnmord kan göras genuint engagerande, det är lite det som saknas för att serien ska nå nya höjder.

Om jag skulle summera mina åsikter av spelet hittills så är det ett av de bästa i serien på ett par år. Det tillhör definitivt Brotherhood och AC2 bra. Det kanske inte riktigt är lika kul att spela som Black Flag eller Rogue men spelvärlden är en av de mest levande och väldesignade som utvecklaren hos Ubisoft skapat än så länge. Och tekniska problemen är väldigt få. Det har lite samma laddningsproblem som Unity ibland har där karaktärer du ser och möter ibland laddas om så att det har nytt ansikte mm. än alldeles nyss. Annars flyter spelet på mycket smidigt på höga inställningar och jag är imponerad av den aspekten då jag förväntade mig mer åt Unity hållet.

Intryck av Legacy of the Void

Skrivet av Patrikseve den 18 november 2015 kl 01:46

Jag har hunnit spela en hyfsad bit in i kampanjen och provat på lite multiplayer och det känns som en värdig expansion. Det är så ovanligt att faktiskt köpa en expansion på det här viset i dagens spelklimat. Visst hade man kanske önskat lite fler nya enheter i multiplayer men jag har enorm respekt och förståelse över problematiken, balanseringen och hur det skulle kunna skada e-sporten om man pillar för mycket. I övrigt håller allting top klass och tillsammans med Company of Heroes 2 finns det få konkurrenter av den här kalibern inom rts genren på PC idag. Dawn of War 3 lär dröja och del 2 var mer ett action rpg light hybrid än ett regelrätt rts. Grey Goo släpptes förvisso ganska nyligen och var en kompetent utmanare som dock inte verkar ha fått stor följetong tyvärr, trots bra produktionsvärden och hyfsad spelmekanik.

Legacy of the Void för mig är viktigt främst ur ett kampanj perspektiv, arcade och enstaka skärmytslingar mot bottar och jag är inte missnöjd över spelet. Det känns lite overkligt att vara mitt inne i den avslutande delen för del 2. Hur de sen går vidare med Starcraft 3 vet vi inte än men det lär dröja säkerligen många år. Förhoppningen kanske ändå är att det inte tar lika lång tid mellan del 2 och 3 som för 1 och 2.

Själva expansionen har dock allt jag sökte. Förbättrad grafik, grymt soundtrack, höga produktionsvärden, väldigt välgenomtänkt kampanj sedd till uppdrag. Den typiska ostiga och ibland rätt klyshiga blizzard stilen i berättandet återfinns också här med all sin grandiosa storslagenhet. Spelmekaniskt fungerar Legacy of the Voids kampanj som de andra titlarna. Du har ett stadie där du kan prata med karaktärer ombord på flagskeppet för faktionen, och välja förmågor och enheter. Skillnaden här är att istället för att som tidigare ha en variant och sakta låsa upp teknologi så kan du välja tre olika varianter av varje enhet inför uppdragen, och teknologin är ersatt med ett balanseringssystem som ger dig cooldown förmågor på varje uppdrag. Du har ett visst antal poäng som du kan fördela på förmågor över ett visst antal kolumner, varje kolumn har 3 förmågor vardera och du kan enbart välja en i varje. Ju högre upp i den respektive förmåga är kostar den mer poäng. Till en början måste du välja gratis förmågorna men någon enstaka dyrare, när fler och fler blir upplåsta och du fått mer och mer poäng som du kan samla under uppdrag (genom att klara sido uppdrag) kan du väldigt väl skräddarsy dessa efter spelstil och uppdrag.

Styrkan med Legacy of the void är att du kan anpassa din arme på ett annat sätt än tidigare för att klara uppdragen, vilket designmässigt också fogar samman den utanför uppdragsvärlden och uppdragen i sig på ett annat sätt än i Hearts of the Swarm och Wings of Liberty. Uppdragen i sig är en vidareutveckling av konceptet innan, varje nivå har en egen eller flera twistar som du måste balansera med din strategi. Ibland kan de också vända upp och ner på hur du spelat kartan fram tills dess. Oftast introduceras dessa dock under de 5 första minuterna vilket är både bra och ibland lite trist kan tyckas. Oftast är dessa dock centrala för kartan och om du inte anpassar dig förlorar du ganska fort. Ett exempel kan vara att du tävlar mot en enorm laserstråle genom ett uppdrag, du ska hinna före den innan den når sitt mål men om du råkar peta på den dör dina trupper, kan dock användas mot fienden.

Jag vill ge lite beröm till Blizzard för att man också har lyckats väl med att skapa spelmekaniska system, och en egen unik känsla för varje faktion i alla 3 kampanjer. Inte bara i designen spelmekaniskt utan även i röstskådespelet, hur karaktärerna beter sig, vad de säger och mycket annat som exempelvis musiken. Det har i båda tidigare delarna verkligen lyckats ge varje del en egen identitet som passar med faktionen i fokus. Visst kanske jag önskar mig lite högre kvalité på manuset och berättelsen bitvis men de verkar ha tagit till sig av kritiken från expansionen av Diablo 3 som snålade med filmsekvenser och mellansekvenser. Detta görs i högre grad än jag förväntat mig i Legacy of the Void som hittills lovar mycket gott. Jag har inte spelat klart kampanjen, testat co-op uppdragen än då jag balanserar detta med Fallout 4, Mad Max (inte hunnit klara än), CS Go med vänner, Anno 2205, Witcher 3 expansionen, en omspelning av Metal Gear V och på torsdag potentiellt Battlefront och därefter senare Assassins Creed (om PC versionen är bra) med universitetsstudier och livet utanför, men har man spelat de två andra ser jag ingen anledning att skippa denna expansion den är toppen både sp och mp mässigt.

Perspektiv, nostalgi och spekulationer kring Battlefront

Skrivet av Patrikseve den 16 november 2015 kl 19:08

Jag är lite nyfiken på att läsa alla kommande recensioner. Kommer tidigare delar att överglorifieras eller underskattas, kanske minnas mer med nostalgi eller mer med jämförelser mot andra action spel. Hur kommer tidningar som IGN som gav Battlefront 2 en 7/10 en gång i tiden se på det nya spelet. För är det något som är väldigt intressant med reboots är hur de förvaltat arvet och hur kritiker men också spelare bemöter dess förtjänster och brister. De ursprungliga spelen gavs i stor mån 6-8 i betyg och ansågs vara lättsamma arkadspel, men väldigt roliga. Kommer Battlefront bli synad för att vara för lättsam i modern tid? Kommer bristerna av stilen spelet byggde på bli en brist i dag med Battlefront? Jag kommer faktiskt ihåg Gamereactors recensioner: 7 för del 1 och 8 för del 2 som motiverade köp från mig.

Kommer Battlefront riskera att hamna i samma fälla som del 2 en gång gjorde. Ign skrev såhär i deras: "Now even though these additional options are granted, their implementation is flawed. And so more than its predecessor, the faults and quirks of Battlefront II stand out and become glaring because the new adds feel unpolished while the old gripes manage to rear their heads for a second time. In a product that should have remedied issues of the past without adding to them, this is a problem."

Både Gamereactor och många andra tidningar beskrev single player som ganska poänglöst och många hade liknande synpunkter som IGN på uppföljaren. Ändå är det brister vi minns som vi vill ska återkomma, jag spelade Battlefront antingen splitscreen eller single player det är så jag minns spelet. Det gör nog många andra också av olika anledningar som inhry internet på konsolerna eller på datorn då som idag. Jag minns också galactic conquest och i ärlighetens namn minns jag det som ett mycket simpelt strategiskt läge utan speldjup som blev drygt och repetitivt i slutändan, kampanjerna var ej något jag minns heller utan vi spelade mest offline multiplayer mot bottar och de olika spellägena. Vi undvek oftast rymdstriderna eftersom de blev enformiga i slutändan och faktiskt inte var så roliga att spela som man kanske vill minnas dessa. Det var Conquest/Heroes som spelades mest.

Kan vi begära att ett spel som haft en ganska kort utvecklingstid innehålla allt som del 2 gjorde, förbättra innehållet och inkludera nytt och fräscht spelmekanik? Det är en spännande fråga som jag funderat kring. Det optimala vore ju om Dice hade fått 3-5 år på sig. AAA spel idag kostar mycket att tillverka och trots att det är billiga ur den synvinkeln så är det inte alltför billiga för spelare. Å andra sidan har man missat chansen att kapitalisera på filmernas släpp och den rådande törsten efter konkret Star Wars material om släpp skett om 4 år. Vilket ur ett ekonomiskt perspektiv vore korkat och med tanke på hur mycket royalties och eventuella licenskostnade som Disney krävt måste Battlefront generera ganska stor försäljning. Att släppa ett spel efter tredje filmen i den nya trilogin skulle vara svårt. Stor risk finns istället att vi ser ett nytt Battlefront 2 inför den tredje filmens släpp.

Dice är alltså i en riktig knivsax, å ena sidan måste man modernisera serien, å andra sidan visa stor respekt till originalet, samtidigt som man måste förbättra och utveckla serien tidigare inslag men på grund av tidsbrist och ekonomi och säkerligen fler okända faktorer inte hinner/velat/kunnat göra allt vilket har resulterat i att de fokuserat på lite mindre. För att i ett försök av att ge lite mindre centralt fokuserat innehåll av högre kvalité istället för kvantitet med lägre kvalité. Dice verkar ha konstant arbetat med motsatser i stor mån inom detta projekt och ändå försökt att hitta sin egen spin på det. Spelets innehåll kommer dock att dubbleras med dlc men tiden får visa om de gjort ett bra jobb med spelet och hur bra dlc materialet blir.

Recensenter och kritiker å sin sida kommer säkerligen i sin recension balansera både seriens rötter men också det moderna spellandskapet och sin upplevelse med denna del. Vad minns kritiker om serien, hur minns man det och och hur bemöter de denna reboot av serien och hur gör spelarna just detta i sina respektive omdömen. Då jämfördes serien alltid med Battlefield, mycket på grund av att Battlefront serien var en skamlös light kopia av Battlefield, denna reboot kan säkert jämföras med, återigen fast nu dess syster serie Battlefield och möjligen andra fps. Seriens två första spel nådde inte legendariska betyg utan ofta medelmåttigt-bra, dock skulle serien få kultstatus i efterhand av främst spelarna. Finns det risk att nostalgin gör en bedömning svår och hur kommer nya spelare kontra spelare av seriens äldre delar se på spelet.

Även jag har dock reagerat en del på Battlefront som att hjältarna inte har anpassade kläder efter planeten de är på/tid striderna tog plats och mindre saker som hur kommer det något magra innehållet att hålla i längden (står basspelet på egna ben eller behöver det mer innehåll), har det kvalitén och variationen som krävs för att hålla till första expansions dlc paketet och hur kommer spelet ha förändrats när allt extra material är släppt. Kanske vore det bättre att skippa ett par spellägen och gjort fler Walker Assault och Conquest banor istället. För egen del kommer just reaktionerna, omdömena, och jämförelserna att bli spännande. Speciellt att jämföra vad som skrevs då om del 1 och 2 och hur rebooten bemöts med hänsyn till föregångarna. Vilket också kanske kan signalera en del tendenser idag och rådande spelklimat och det som rådde då, men också förväntningar på AAA-spel.

Anno 2205 levererar

Skrivet av Patrikseve den 4 november 2015 kl 00:06

Det är med lite blandad förtjusning jag har spelat den senaste delen i denna serie, och tänkte delge lite intryck. Jag har spelat seriens alla delar hittills på PC, men kom in lite senare. Min bana med serien börjat 1-2 år före innan föregångaren till Anno 2070 släpptes. Och serien har utvecklats en del sedan de tidigare delarna och det syns här.

Till att börja med är spelet väldigt strömlinjeformat, vilket är både positivt och negativt. Mycket av de onödiga och trassliga är borta i förmån för enklare system. En del har samma djup som tidigare andra har lite mindre djup. Ett exempel anser jag vara striderna som alltid varit rts-light. Här flyttas det till ett sidoläge i en egen region där du kan uppgradera fartygen slutföra uppdrag.

Det intressanta med båtstrider är att det har en väldigt snarlik känsla till arkadflottspel där du samlar powerups, bränsle för specialattacker och liknande. Det har en mycket arkadiserad känsla över sig och är lite som ett spel i spelet. Det är bättre och roligare än tidigare delars stridande, men ingen höjdpunkt.

En annan viktig introduktion är att miljön spelar en mycket större roll i denna titel i de mer extrema regionerna. Istället för att enbart vara backdrops behöver du ta hänsyn till värme och liknande. Men resurskedje system är fortfarande på plats och fungerar i allra högsta grad som i de tidigare spelen med ett undantag vilket kräver speciella resurser.

Jag var orolig att de sällsynta resurserna skulle bli en dlc problematik men det visade sig vara felaktigt. Istället finns det i dröser och du får dessa genom uppdrag, eller att du spelar båtstriderna som också ges som uppdrag. Med dessa kan du lägga till extrabyggnader, extra gruvmaskiner. Det kan ge mer strömsnåla, eller mer effektivitet resursutvinnande byggnader.

Eftersom det inte finns alltför mycket råvaror på varje karta är detta ibland en mycket bra metod att slippa över expandera sig. Och hålla sina städer mindre till en början. Detta görs allt mycket smidigt genom Uin som är mycket överskådlig och en vidareutveckling av den från Anno 2070.

Visuellt och audiovisuellt är spelet en fröjd att se på och lyssna till. Det presterar lite knaggligt i början dock, vilket är en brist och spelet har inget röstskådespeleri, dialogen är också skriven lite märkligt. Det är en av de vackraste stadsbyggarsimulatorerna därute just nu. Musiken och ljuden är också riktigt bra för ett spel i den här nischade genren.

Det är polerat, vackert, har ett bra djup, något strömlinjeformat, låter fantastiskt. Dag och natt cyklarna är helt makalöst fantastiska i denna titel. Det har lite problem med att en del element är lite underutvecklade se strider, och en del koncept kanske har blivit lite för simpla, trots det en av de bästa spelen i serien. Prestandaproblemen som jag stötte på en del frame rate drops och lagg när kameran ska swisha runt över kartan lär bli patchat.

+ Väldigt vackert
+ Spelmekaniskt riktigt bra
+ Har en bra mängd djup
+ Fantastisk musik
+ Mycket bra Ui
+ Belönande upplevelse

- En del underutvecklade spelmekaniska inslag
- Tappat en del djup inom vissa områden
- 3d porträtt och läppsync när personer pratar men inget röstskådespel
- Något underoptimerat med några smärre tekniska bekymmer.

Batman: Arkham Knight såhär i efterhand

Skrivet av Patrikseve den 2 november 2015 kl 22:47

Debaklet kring PC versionen av spelet har knappats undgått någon. Därför glädjer det mig att se att både greenmangaming (gick ut med det idag), warner via steam och andra erbjuder pengarna tillbaka. Jag var tursam första genomspelningen där prestanda problem och en del smärre visuella glitchar avlöste varandra. Spelet var någorlunda spelbart men det var ingen optimal upplevelse eller för den delen bra teknisk upplevelse.

Däremot var spelet fantastiskt. Jag tyckte om berättelsen, jag tyckte också bitvis om bilen trots dess lite för simplistiska natur och överdosering genom spelet. Men efter uttalandet om att en del problem aldrig kommer att gå att fixa och min provspelning på Windows 10 gav blandade resultat bestämde jag mig solida för att bara begära pengarna tillbaka.

Arkham Knights problem är en enorm besvikelse för egen del, då jag älskar Rocksteadys Arkham serie (avskyr deras dlc upplägg dock) och jag ville in i det sista vänta på en fungerande titel. Jag äger sedan tidigare alla spel i serien så jag får inte ut något ändå av Warners kompensation och flertalet problem lär bestå för evigt för spelet.

Vad jag däremot ville uppmärksamma i bloggen också var att spelet faktiskt var starkt. Riktigt bra avslut på serien, som jag tyckte mycket om trots problemen. Man lyckades leverera en bra berättelse, men en fantastisk skurk, en något tröttsam Arkham Knight bitvis men, man lyckas också knyta tillbaka till tidigare delar av serien. PÅ något vis lyckas man vrida om berättelsen och få huvudberättelsen att bli ett stickspår.

Precis som resonemanget kring att Star Wars filmerna egentligen handlar om Annakin skulle man kunna argumentera att Arkham serien kretsar kring dualiteten och relationen mellan Batman och Jokern. Och jag tyckte man löste det helt fantastiskt i Arkham Knight. Det är också därför jag finner det så extremt tråkigt att precis som med Unity tekniska besvär ska hindra bra spel från att få vara enhetligt bra upplevelser.

För spelet är inte dåligt utan otroligt vackert, med ett av spelvärldens snyggaste, eld, regn och natteffekter samt helt makalös designarbete och detaljer i spelvärlden. Det har också en grym spelmekanik med bra röstskådespel och spännande berättelse, och ett fåtal brister rörande batmobilen. Men med lite tur kanske både utgivare och utvecklare arbetar hårdare i framtiden för att göra deras spel tekniskt bättre än detta skräckexempel.