Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
FacebookFacebook

Star Wars: Battlefront beta intryck

Star Wars: Battlefront har för mig varit en serie jag växte upp med bitvis. Den senaste delen släpptes för 10 år sedan i år. Jag spelade även del 1 tidigare. Det var roliga och bra spel, ett spel som av någon anledning släpptes precis när nästa generation kom. Jämfört med de första spelen till 360 och ps3 så bleknade Battlefront 2 på den gamla generationen men det var fantastiskt roligt ändå. Jag minns hur vi ofta jämförde med den här serien med battlefield spelen. Faktum var att den alltid stod i skuggan till Battlefield och kändes som en mer lättsam kopia av det konceptet. Det gjorde ingenting då, och det spelades mycket av detta under lång tid av mig.

Jag har spelat Star Wars: Battlefront betan under dagen och hunnit prova på alla spellägen och låst upp allt som finns tillgängligt. Till att börja med måste jag säga att det kanske är deras bästa beta på många år i termer av funktionalitet. Vilket bådar bättre än betan för Battlefield 3 och 4 som ledde rakt in i ett rätt trasigt spelsläpp i många månader därefter. På min dator flöt det på fantastiskt och jag fick en rätt bra känsla över vad som kommer att erbjudas. Och tänkte därför dela med mig av en del intryck då den öppna betan inte är under en NDA.

Intryck
När Star Wars blev uppköpt av av Disney och licensen given till EA där Dice norpade Battlefront serien blev jag lite lyrisk. Jag skrev innan det skedde att det vore som en dröm gick i uppfyllelse om Dice fick skapa ett nytt Battlefront istället och skrota den problematiska utvecklingen med Battlefront 3 med något nytt. 2015 är vi nu och många har både testat och tagit del av spelet i stängda och nu den öppna betan. Jag kan säga direkt att mycket är förändrat annat är sig likt. Det som först och främst sticker ut är att det känns inte helt som Battlefront eller som Battlefield, det har hittat en liten egen identitet utan att svika arvet eller den kompetens Dice besitter sen tidigare.

Mycket har redan skrivits om de vackra lokalerna och ljudet men det är fullständigt fantastiskt i denna del. Aldrig har jag spelat ett spel som både ser och låter Star Wars så autentiskt som denna del. Ögonen för detaljer, röstskådespelet, ljuden, effekterna allt detta är fenomenalt. Vapenmodellerna ser precis ut som det jag vill att de ska göra. Sen kan man som tidigare ifrågasätta varför Luke springer i sin svarta kostym med sitt gröna lasersvärd på Hoth... tyvärr tror jag att det är antingen brist på budget, eller möjlighet att designa hjältarna och det är den generiska standardmodellen. Om inte annat en översikt de kanske bör försöka rätta till då jag tror att Hoth blir en av de mer populära banorna. Misstanken är dock budget och tid i just det fallet.

Spelmekaniskt är det på marken otroligt smidigt. Det spelar bättre än tidigare Battlefront och kanske identiskt eller något vassare än Battlefield på marken. Det är en lite snabbare mer arkadiserad form. Jag får intrycket av en liten dos från tidigare arena shooters ibland, det känns som att vara tillbaka i Playstation 2, Xbox eran men i ny förpackning. Animationerna och kontrollen är dock mycket smidiga. Min första kritik spelmekaniskt är dock faktiskt flygfordonen. Kontrollen för dessa är inte bra, jag är ok med tyngdstyrdhet men jag får Battlefront 1 vibbar av kontrollen. Det är väldigt svårt att styra runt, inte krascha och göra någonting effektivt med rymdskeppen. Vilket blir väldigt problematiskt ibland speciellt då flygfarkosterna är ganska kraftfulla verktyg i detta spel.

Kontrollen för det enda fordon som går att prova i den öppna betan At-St så känns den riktigt bra. Den styr, låter, känns perfekt mer eller mindre. Spelmekaniskt har jag bara klagomål på att flyga, kontrollen där är inte bra alls. Autosiktet som många var rädda för är inte så hemskt som det låter. Jag fann att det tillförde och kändes snarlikt filmerna. När tie fighters siktar in sig i första filmen på Luke och hans kamrater. Det behövs också i detta spel tyvärr... kontrollen är så svårstyrd för flygfarkosterna att luftduellerna aldrig skulle bli spännande utan lite hjälpmedel. Det är såklart subjektivt men jag fann det ej problematiskt.

En annan aspekt rörande rymdskeppen som många fann tråkiga inklusive mig var att du inte fick sätta dig i en tie fighter och lyfta från någon bas etc. Känslan av att spawna på en av rymdkryssarna och springa till en Tie- Fighter slå på visiren, komponenterna lyfta och flyga ner till planeten vore fantastiskt. Istället möts vi av en klippning som påminner mycket om filmerna igen vid byte av scen. Det är en filmisk känsla över bytet här mellan mark och luft efter att ha plockat upp rätt powerup. Det fungerar bra, det ser bra ut, det finns inga långa tradiga animationer i vägen men jag hade nog föredragit att få sätta mig i cockpit mm.

Till sist vill jag ge lite positiv feedback åt korten och powerupsen. Det för tankarna tillbaka till de äldre generationernas spel. Jag älskar också konceptet att krypskyttegeväret är en powerup som laddas med tiden. Jag tror att det kan skapa rätt balans mellan defensiva och offensiva spelare. Med jetpacks och det höga tempot kommer inte samma situation som i Battlefield serien ibland uppstå misstänker jag då krypskyttar här är så enkla att kontra. Det är snarlikt känslan av att spela Unreal tournaments krypskytte gevär... det är svårt att använda riktigt effektivt och endast huvudskott dödar om fienden har full hälsa. De andra powerupsen är saker som raketgevär, stora sköldar och annat vilket är helt ok och fungerar väl. Det blir en hel del slump involverat i det här spelet vilket är helt ok för egen del.

Strategin i denna titel om man kan tala om ett sådant koncept finns i vilken hand du för till varje strid. Du kan välja 3 kort d.v.s powerups som vid användning har en cooldown. En av dessa 3 har utöver det ett visst antal du kan använda. Du kan fylla på dessa i striden genom att plocka en viss powerup. I betan var det en personlig sköld och en boost i vapenstyrka som hade det. De andra har så vitt jag vet oändligt antal gånger du kan använda förmågan. Till dessa hör saker som granater, krypskyttegevär, jetpack mm.

På det flesta områden en stark välskapad titel. Det finns dock ett par orosmoln och detta är som sagt en beta. Jag stötte på ett antal buggar exempelvis att du som hjälte fastnar i kanontorn om du slår sönder torn och går in i dem. Det var andra problem som att om du dör i ett kanontorn skjutandes så kan du inte respawna och måste avsluta matchen och joina en ny. Det är patchbart utan tvekan... Däremot det två stora problemen som uppenbarade sig i walker assault på hoth är följande. Spawn punkterna är fortfarande inte helt perfekta, man spawnar in och dör ett par gånger av fiender på en gång. Man spawnar in med rymdskeppet och blir direkt nedskjuten av fiendens. Det här har varit en kritik många gett Dice över Battlefield så jag hoppas att de tar en titt om något kan göras åt ett par av spawn punkterna under matchen. Att du kan spawna vid din partner lite som gruppledaren i Battlefield under matchen ska ju på ett sätt fixa detta lite grann men kanske kan det ses över ändå.

Den sista kritiken jag har av negativ påbrå är balansen. Knappt 2 matcher på 20 vinner lyckas rebellerna vinna. Jag älskar hur mäktiga At-at gångarna är, hur det tornar upp sig. Hur imperiet stormar skyttegravarna mm. Men jag misstänker att det behövs en översikt för att komma till rätta här. Att göra banan lite längre tror jag inte Dice kommer att göra alls. Att sakta ner gångarna känns kanske inte optimalt heller. Det sista alternativen är att fundera på hur mycket hälsa det ska ha. Den andra problematiken är att när rebellstyrkan fungerar då kan du mosa dessa gångare ganska snabbt i stället. När laget lyckats ta punkterna... göra gångarna sårbara och bara kastar anti-fordons granater, använder tornen rätt och möjligen lyckas fälla en med en speeder som i filmerna. Något jag inte har lyckats med än, mycket på grund av kontrollen och den svårstyrd som finns. Men framförallt på att man blir nerskjuten ibland av fiendens skepp eller de kanontorn de erövrat.

Summering
Jag ska erkänna att jag haft otroligt svårt att sluta spela. En match till syndromet infinner sig med denna titel. Om det beror på nostalgi, längtan i 10 års tid efter ett nytt spel eller liknande låter jag vara osagt. Vad som bör sägas är att Battlefront är ett bra spel av det lilla jag har spelat. Jag har få minnen i spelsammanhang som känns så mycket Star Wars som detta. Det finns lite kvar att göra som buggar, hit register och ibland skjuten bakom hörn problemen att fixa. Dice bör också se över spawn punkter, och balansen i walker assault spelläget en aning, jag tror att så touchar kan fixa de problemen. Jag hoppas också att man försöker förbättra flygkontrollen en aning, den är likt Battlefront 1 inte optimal och flygplanen känns ibland som flytande tegelstenar. Behåll tyngden men se över möjligheten att använda gamepad eller mus för att kunna navigera bättre. Kanske bör man se över om det är någon mus acceleration eller liknande när man använder torn, det är inte riktigt så smidigt som det kan vara att sikta.

+ Grafik, ljud och effekter
+ Spelmekanik på marken och i markfordon
+ Design
+ Spelbarhet
+ Beroendeframkallande
+ Inger förhoppningar om att Battlefront inte är så trasigt vid släpp som Battlefield 3 och 4.

- Buggar
- Träff registrering
- kontrollen för rymdskepp/flygfordon
- Balansen i walker assault läget
- En del spawn punkter för framförallt rebellerna är inte optimala

Springa med stenklubba, grymta och kasta spjut

Det är sannerligen en intressant mix som Far Cry Primal försöker sälja. Jag tror att spelet kan bli riktigt bra. Framförallt tror jag på att djur och människor kanske blir mer av en utmaning denna gång än tidigare. Vi kan nog räkna med att jaktinslagen från föregående spel utökas och utvecklas men delar likheter.

Vad jag tar ifrån mest av avslöjandet är dels mystiken, potentiellt en del inslag av shamnism och tidiga ur religioner men också nätterna. De såg mörka och spelaren såg utsatt ut vilket kanske lovar gott. I både Far Cry 3 och 4 så var nätterna ett blått filter och ingenting gjordes spelmekaniskt med dessa. Min förhoppning är att man lyssnat till den kritiken och med facklor, smygande sabeltandade tigrar och mänskliga jägare/stamfolk ändå erbjuder lite mer risk och belöning.

Spelet ser dock ut att visuellt vara ganska lik Far Cry 4. Om det beror på att Far Cry 4 släpptes tidigt i år och vi redan får se uppföljaren återstår att se. Kanske använder de samma version av spelmotorn och låg i produktion samtidigt. Jag kan tänka mig att en del kanske blir besvikna om de inte tar ett steg fram och har en egen unik visuel design. Både del 3 och del 4 hade en egen design som var väldigt speciell och unik.

Spelmekaniskt ser det Far Cry ut och jag tror inte vi har något att oroa oss för där. Möjligen att kasta spjut kanske blir lite klumpigt, men generellt har serien riktigt smidig kontroll, toppen animationer och spelar väldigt väl. Frågan är om vi får se några nya inslag som förändrar konceptet en aning.

Sist tycker jag att stenåldern är perfekt, det har hintats om det här i både de senaste spelen. De har haft inslag av shamanism, spirituella religioner, stamfolk och att bygga vidare på det och representera istiden/stenåldern är ett smart drag. För det första konkurrensen hos AAA utvecklarna inom den här tidsepoken är nästintill obefintlig. Knappt några indiespel har petat på perioden så det finns mycket mark att bryta här.

Gissningsvis tror jag att det kan bli en upplevelse som balanserar på nytt och gammalt. Där spelmekaniken bygger på tidigare spel, men temat och designen känns ny och egen. Vad som kan stjälpa det är om det blir för lika Far Cry 4 utseendemässigt och spelmekaniskt utan att pusha serien framåt. Av bilden att döma kanske vi kan ha djur som partners d.v.s. följeslagare. Att ha en huskatt kanske kan få en ny definition. Att rida på djur lär bli ett inslag.

https://www.youtube.com/watch?v=851-glDwhfw

Spelögonblicken som lever kvar hos mig del 1

Många har skrivit liknande blogg- serier och det vackra med dessa är att de ser så olika ut. Beroende på vem som upplevt vad och när. 10 år sedan satt jag nyfiket framför min dator och startade ett spel vars introduktion skulle nästintill golva mig. Mycket är tack vare musiken som framfördes orkestralt på Swahili (ursprungligen engelsk text översatt).

Låten fick en grammy nominering och den öppnade ögonen för mig en aning gällande hur plågsamt ignorerad spelmusiken har varit. Sedan dess har spelmusiken varit något jag allt oftare lagt märke till, lyssnat på och funderat kring. Även om då spelet Civilization 4 likväl tog mig med storm på den tiden, ett av seriens höjdpunkter och för många kanske just det än idag. Det var en upplevelse och ett spelögonblick olikt många andra.

Orkester variant

Original introt

Tips till ett av årets bästa spel

Vi vet alla hur det är mot årsslutet när man vill summera sina upplevelser inom spelen, och får de här aha upplevelserna av titlar man glömt bort kom i år. En sådan titel som titt som tätt dyker upp i vissa diskussioner är ett av årets bästa spel, inte det bästa men en stark titel som blåste nytt liv i sin egna genre. Titeln i fråga heter Skyline: Cities och bygger på utvecklarens tidigare transport simulator alster men denna gång stadsbyggande.

Cities: Skyline är ett spel med en hel del brister men också en rad förtjänster. Det fyllde ett vaccum som dök upp efter problematiken med Sim City. En tidigare genrejätte inom stadsbyggar simulator genren som provade ett nytt koncept. Fokus gick från stora städer och massiv kontroll till det lilla, detaljerna och online. Spelet mottogs väl för vad de gjorde bra men många kritiker kände att man gått ifrån kärnan av Sim City och blivit något annat.

Missnöjet från många av spelarna gentemot Sim City var ganska uppenbart att alltid online aspekten och en rad andra problem plågade spelet initialt hjälpte inte. Det är från resterna av det som Cities: Skyline kom i rätt tid, med rätt upplägg. Borta är online kraven och fokus är på stora städer med en del aspekter från deras tidigare spel som skapar ett extra lager djup. Vid släpp hade spelet dock en del problem och saknade en hel del aspekter vi brukar ta för givet.

För att lösa flertalet av problemen som enligt mig drog ner spelet så släpptes en ny expansion där fokus är på dag och natt cykeln. Expansionen After Dark är inget måste eftersom cykeln är gratis i form av en patch, men den blåser nytt liv i spelet med lite extra funktioner, djup, byggnader (exempelvis hur staden fungerar på natten kontra dagen och brott) och liknande.

Det brister jag ser just nu rör sig kring en del detaljer som brist på banor och en del funktioner som behöver utvecklas. Banorna kan man fixa i workshop liksom byggnader och mycket annat. Funktionerna kommer säkerligen utvecklas i framtida dlc. Men allt som allt oavsett expansion eller ej är det här fortfarande ett av årets bästa upplevelser och den i modern tid bästa stadsbyggarsimulatorn.

Intryck av Heroes of Might and Magic 7

Skrivet av Patrikseve den 29 september 2015 kl 20:35

Den här spinoffserien är en av mina genom alla tider favorit serier. Tyvärr har det varit ganska ofta en hit and miss serie där vissa delar är fantastiska andra mediokra eller knappt ens det. Heroes 7 bygger vidare på den nya världen Ubisoft skapade och arvet efter Heroes 6. Denna gång har spelserien tagit mer inspiration från tidigare delar och inkorporerat långt fler resurser, uppgraderingsval och en del annat som gör spelet intressant.

Kampanjen
Är ett speläge som aldrig varit centralt för spelen och sällan hållit hög kvalite. Heroes 4 är kanske den än idag starkaste kampanjen trots att det tillhör skaran av de sämre spelen i serien. För det här spelet syns ett försök att skapa en spännande kampanj och man får spela ett antal nivåer per faktion och ska sägas att av det jag hittils spelat för Stronghold (barbarer, orcer m.fl) så är jag ganska nöjd. Röstskådespelet håller godtagbar kvalité, banorna är rätt roliga med mycket sido uppdrag events och annat som sker.

Tekniska aspekter
Jag var otroligt missnöjd med spelet under betan på grund av långa laddningstider och problem med buggar. Det är dock löst på min maskin denna gång. Spelet flyter på bra, spelar bra, det ser bra ut med en del undantag. En del texturer hade kunnat vara lite bättre, lite mer variation på hjältarna i striderna hade hjälpt men överlag ser det bra ut. En del animationer syns inte alltid som det ska under striderna, och att fixa med inställningar kan ibland göra att spelet låser bort dessa för att ändra tillbaka. Även om spelet flyter på bra, spelar bra så finns det en del buggar och tekniska bekymmer som behöver ordnas upp. Spelet är dock fullt spelbart, och jag har inte haft några krash problem eller annat.

Spelmekaniskt
Spelet lever vidare på arvet av serien och gör ganska lite nytt men det som serien gör nytt fungerar väl. Jag tycker att del 7 har funnit ett bra skill tree denna gång. Heroes 6 hade ett rätt risigt träd för hjältarna och borta är välj en magi åt gången. Istället har man återinfört mage guild systemet från tidigare delar och det gillas skarpt. Lvl systemet för hjältarna är byggt kring en cirkel med tårtbitar. Varje tårtbit representar en aspekt som defence, diplomacy, strenght m.fl. och varje sådan tårtbit har ett par nivåer som liknar perks i andra spel. Vad man sedan gör är att man kan spendera en lvl på en förmåga i varje tårtbits nivå. Efter att du valt ett antal perks i en viss tårtbit låser du upp nästa nivå med ett par nya perks osv till du kommer till sista nivån som oftast har en perk men ganska stark i gengäld. Det är en intressant blandning mellan tidigare spel och det system Heroes 6 använde.

I övrigt är det traditionellt Heroes of Might and Magic. Du använder hjältar för att slåss och samla resurser... du har en eller flera städer som du bygger upp med hjälp av dessa för att kunna köpa mer monster/trupper. Heroes 7 har en något bättre pacing än del 6 samtidigt som de har fler resurser vilket ökar den strategiska aspekten. Kampanjkartan där man flyttar runt hjältarna som pjäser mer eller mindre är väldigt vacker och funktionsduglig. Jag gillar också att det finns händelser som dyker upp då och då. Det är klassiskt spelmekaniskt med lite nya inslag, byggnader, händelser och aspekter som blandar upp spelet på ett sätt föregångaren inte lyckades så väl med.

Faktionerna
Jag har bara hunnit kika på ett par stycken men det har lyckats mycket bättre med att skapa spännande och roliga monster. Slotten känns lite råare i sin ton och samtidigt lite mer intressanta i valet av monster. Stronghold är redan en favorit som denna gång har fått tillbaka som behemoth men lite inslag från Heroes 4 har smygit sig in och du tvingas välja Cyklop eller Behemoth som sista monster. Jag gillade detta i heroes 4 och jag tycker om det i Heroes 7. Det hjälper till att höja återspelningsvärdet en aning. Man lyckas också väl att sätta tonen för varje faktion med bra musik och en bra design.

Jag kan tycka att det kanske fattas ett eller två slott, vilka hålls tillbaka som framtida dlc. vommunityn fick välja mellan vilka som skulle vara med i basspelet och Inferno valdes bort, det säger mig att det är ett garanterat dlc slott likaså en till faktion med stor sannolikhet. Förhoppningen är att de släpps i en matig expansion tillsammans och inte ett och ett. Men jag är ganska nöjd... jag gillar speciellt hur exempelvis stronghold blivit en mix mellan Heroes 3 Fortress och Heroes 5/6 Stronghold.

Musiken
Det enda jag har att säga om musiken är att musiken i denna hybrid genre nästan alltid är bortom fantastisk och det här spelet är inget undantag.

Övrigt
Jag har inte hunnit testa den medföljande map editiorn eller särskilt mycket i skärmytslingar mot Ai. Vad som kan sägas är att antalet banor inte är sådär jättestort men förhoppningen är att communityn växer något kring spelet och banor kan skapas och delas med varandra. Jag hoppas dock att det tillkommer en del av dessa också på sikt av utvecklaren (risk som dlc dock). Jag tycker att 2d slotten är vackra men de skär sig lite mot kampanjkartan. Slotten är väldigt fantasy esque med mycket färger mm men kampanjkartan är lite gritty lite mer allvarlig i sin palett. Inget som stör mig då jag tycker att båda är väldigt välgjorda men det finns en viss brytning här som man kan lösa i framtida faktioner/spel.

Uin är väldigt mycket en blandning mellan Heroes 5 och Heroes 6, den är enkel, lättnavigerad och gör sitt jobb väl. I striderna kan det komma lite i vägen dock när man ska placera ut trupperna i det taktiska läget vilket ibland är lite problematiskt. Det kan lösas med att låta det taktiska läget vara lite mer utzoomat än det är. I övrigt har jag inte mycket klagomål. Spelet känns dock i sin presentation lite budget esque. Det kostar som ett fullprisspel men det ger inte alltid det intrycket. Det är smådetaljerna saker som typsnitt och annat känns inte helt optimalt, vissa brytningar i exempelvis i slotten och utanför. Ibland saknar det en enhetlighet som man kan reagera på men inte är spelförstörande.

Sammanfattande och avslutande åsikter
Jag är väldigt nöjd med Heroes 7 och är av åsikten att det redan från start är ett bättre spel än Heroes 6. I en hel del aspekter och bättre än Heroes 4 och 5 i andra kanske mindre bra. Ska sägas dock att både 4 och 5 har mer innehåll tack vare dlc och när det skapades. Något som jag ser lite som en brist för Heroes 7. Dock känns det lite bättre än vad Heroes 6 gjorde vid sitt släpp, problemen med online, destiny och allt sånt är inte heller närvarande.

Slotten är bättre både i innehåll och design, banorna som finns är riktigt välgjorda, kampanjerna jag har spelat hittills håller en bra kvalité. Hjältarna är en bra blandning mellan gamla och nya. Spelmekaniskt är det inte särskilt nyskapande men det gör det på ett mycket bra sätt. En liten detalj som jag älskar är att när du beställer trupper så skickas små karavaner som kan bli överfallna. Jag gillar också provinssystemet som gör en återkomst, dvs äger du ett slott äger du territoriet runtomkring det med gruvorna och annat. Andra hjältar kan inte ta över gruvorna utan att kontrollera fortet eller staden.

På det stora hela ett riktigt bra Heroes spel. Om det är värt AAA-pris är jag själv lite skeptisk till men samtidigt det är ett riktigt bra spel med en del brister. Tycker man om strategi/rpg/omgångsbaserade hybrid spel finns det inte så mycket att välja på. Age of Wonders 3 är kanske det mest aktuella, därtill finns den anrika Disciples serien som mått rätt risigt. Kings Bounty serien är inte så aktuell idag men den har ett liknande upplägg om olika fokus. En del vill kanske lyfta in Endless Legend men det spelet rör sig i en annan genre.

Heroes serien är rätt unik på det viset, precis som Total War serien har den lite konkurrens men väljer man mellan exempelvis Age of Wonders 3 och Heroes 7 så gör man inget misstag i att välja endera då båda är väldigt bra med sina egna brister, likheter och olikheter. Allt som allt är jag nöjd med resultatet och med lite patcher, mer innehåll (och rätt innehåll och inte bara korta scenarion) kan det bli ett av de bättre spelen i serien.