Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português /
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
FacebookFacebook

Lite tankar kring Battlefield 1 och Civilization 6

Skrivet av Patrikseve den 26 oktober 2016 kl 22:52

Battlefield1
Det senaste spelet i serien från Dice är ett spel som tudelar mig. Det är mäktigt, vackert, låter fantastiskt, har bra musik och är roligt att spela i mp. Spelet bjuder också på en enspelar komponent. För egen del tycker jag att den är självsaboterande. En kritik som jag ofta gett spel är den disonans mellan spelmekanik/speldesign och narrativ. De fungerar inte ihop och blir som två separata lager. I detta fall förstör speldesignen det ganska bitvis seriösa, spännande och känslofyllda introduktionerna och mellansekvenserna i kampanjen.

Enspelarkomponenten må vara bättre än i del 3 och 4 men de har en bit kvar att vandra. I mitt tycke får de gärna höja sig ett par kliv till eller kanske bara fokusera på mp delen. Resurserna för enspelarkampanjen kunde ju gå till att bygga Ai och bottar för mp delen. Lite som man gjorde med battlefront. Jag ser gärna att de fortsätter att ha lite narrativ i mp, speciellt i operationsläget vid start och slut som har både lite sekvenser av banorna och lite historisk bakgrund till slagen som ska återskapas med vissa friheter.

Det är ett spel som ensidigt dominerar i sitt mp läge. Jag delar många av de recensioner och tankar kring flerspelardelen att gillar man serien, eller uppskattar temat ge det en chans. Det är roligt, spännande och en bra upplevelse även om du inte spelar i en squad eller har vänner att spela med. Battlefield har alltid fungerar någorlunda bra för solospelaren också i dess mp del vilket i mitt tycke alltid har varit en styrka.

Basspelet är starkt nog utan dlc för att köpas. Det erbjuder kanske något av den vackraste grafiken på marknaden just nu med sin fantastiska spelmotor, lera, regn och smuts på vapnen i kombination med hur visuellt vackert spelet ser ut är ibland enastående. Därtill kommer det vanliga inslagen av deras expertis i att skapa ljud, effekter på en ganska storslagen nivå.

Spelmekaniskt är skillnaderna mycket små mot tidigare, du väljer en klass, kan customiza den med vapen du kan låsa upp. Skillnaden denna gång är att xp är ersatt av krigsobligationer ungefär pengar... med dessa kan du låsa upp vapnen. Densamma gäller föremål, gadgets och det mesta annat. Skins för vapen låses upp i lådor, det är i princip samma sak som battlepacks från tidigare. Du öppnar en och får en slumpad belöning. Du kan också sälja de för en mindre summa, jag tror att det omsätts i lite warbounds om du inte vill behålla det. Vissa kräver att du nått en viss nivå med klassen också precis som med att låsa upp vapen utöver att betala för upplåsningen.

Mina små brister är att bajonett rusningen är lite spontan och att aktivera den sitter på slagknappen vilket gör att man lite för ofta slår med spaden/kniven/klubban istället för att aktivera en rusning för att attackera med bajonetten på vapnen. En annan brist är fortfarande lite halvtaskig hit detection. Dvs... du skjuter mot någon men skotten registreras inte. Det är inte i närheten på lika illa som i Battlefield 4, densamma ska sägas om nätkoden. Spelet spelar bra, har få tekniska problem och är en väldigt bra release rent allmänt. Balansen i spelet lär förändras under spelets gång men möjligen kanske hagelgevären är lite väl kraftfulla å andra sidan är det rätt roliga att använda.

Civilization 6
Den senaste delen i denna långtgående serie är egentligen vad jag anser att Civilization 5 borde ha varit. Om vi bortser från utseende skillnader. Det är ett stabilt spel utan stora tekniska problem, som står starkt på egna ben i sin original utformning. Civilization 5 behövde två expansioner för att verkligen bli det där bra spelet det är idag. Visuellt så ser det bra ut, jag var orolig från bilderna, men i rörelse smälter allt ihop till en mycket kompetent visuell design, Ui, encyclopedia, menyer allt är stilistiskt väl designat och fungerar suveränt men det lite mer färgfulla stilen.

Ändringarna kring distriktsystemen, att arbetare har laddningar (en arbetare kan bygga ett fåtal förbättringar innan enheten försvinner och du får bygga en ny arbetare), och förbättrad diplomati samt en uppdelning av kultur och teknik träd som två egna har bidragit till att skapa dels ett mycket intressant flyt i spelet men ockå skapat extra lager av speldjup. Jag tycker personligen otroligt mycket om distrikten som gör att du kan specialisera städerna men som också kan avläsas på kartan av dig själv och fiender. Det ger också spaning en lite högre roll, att slå ut rätt städer i rätt ordning är en mycket gedigen strategi och nu har du bättre verktyg och sätt att avläsa detta. I övrigt är förändringarna mindre, men det spelar annorlunda än Civilization 4 och 5 på ytan även om det har drag av båda spelen.

Jag tycker också om kortsystemet, när du låser upp nya kulturella framsteg i det trädet, så får du kort. Varje kort har vissa små bonusar (perks) och med dessa kan du specialdesigna din civilizations politiska idéer. Du kan välja mellan 3 styrelseskick varje tidsperiod, du låser upp dessa genom kulturella trädet. Och varje styrelseskick är indelat i kategorier. Militär, ekonomi och kultur. Beroende på vilket statsskick du väljer så får du olika mängder kort inom den kategorin du kan lägga dit. Exempelvis ett militaristiskt styrelseskick innebär ofta att du kan lägga in 2, 3 militära kort i den kategorin men istället har den kanske bara en plats i ekonomi och en plats i kultur.

Ett styrelseskick som fokuserar mer på ekonomi kanske istället bara tillåter ett kort i den militära kategorin men tre i den ekonomiska och två i den kulturella. Korten är också indelade i dessa kategorier, röda kort kan enbart läggas i det militära facket, gula i det ekonomiska och lila i det kulturella. Ekonomiska kort de gula har bonusar som gynnar din ekonomi, de röda militära det som gynnar din arme och när du är i krig. Dessa olika kort fås genom att låsa upp teknologier i det kulturella trädet och fungerar som din stats policy. Korten kan också ändras hur många gånger som helst.

Musiken, röstskådespelet och det visuella är alla väl genomförda. Soundtracket är starkt denna gång och förändras dynamiskt efter tidsperiod på ett härligt sätt. Det är bättre än del 5 och har mer folkinslag i soundtracket. Jag är omåttligt förtjust i exempelvis Roms medeltida tema. Grafiken är ganska stilistisk men snygg och fungerar ypperligt spelmekaniskt. Grafiken är designad att smälta ihop med spelandet så att du lättare kan avläsa olika saker på brädet utan att behöva aktivera filter som i många strategispel. Jag tycker att trots min skepticism att det fungerar på ett enastående sätt.

Civilization har ofta varit lite drivande i vad som berör bra Ui för 4x spel och bra design kring dessa. Du läser av enkelt var resurser finns, du ser tydligt om de är arbetade med en gruva eller liknande och städerna får unika utseenden helt beroende på vad som byggs, vilka distrikt som finns och det syns tydligt med hjälp av den ganska välgjorde estetiska stilen. Mer tekniskt grafiskt är det inte riktigt lika snyggt som Civilization 5 var när det släpptes men spelet ser tillräckligt bra ut i mina ögon för ett 4x och placerar sig väl över medel vad berör spel rent generellt i genren.

Röstskådespelet är fortsatt bra, ledarna pratar sina orignal språk och ibland kanske de ser lite hysteriskt tecknade ut men samtidigt kan jag köpa det. Deras diplomati skärmar ser bra ut, men jag kanske hade hoppats på 3d omgivningar istället för en bakgrundsbild i 2d även om ledarna är i full 3d. Du ser tydligt vilket humör de är på och vad de tycker.

Spelmekaniskt specifikt hur du krigar och för diplomati och espionage finns med i basspelet. Det fungerar som i Civilization med lite undantag. Du kan denna gång när du når en viss tidsålder slå ihop enheter till mer kraftfulla förband. Det måste dock vara av samma typ. Detta tycker jag är en missad möjlighet. Jag hade hoppats på att man kunde slå ihop stridsvagnar med en grupp infanteri, eller artilleri med muskötmän etc. Skulle inte bli förvånad om detta blir dlc. Alla dessa system är bra men det stora problemet med spelet är Ai:n Diplomatin är fortfarande spelets svagaste sida.

Du har mängder av alternativ men det är svårt att få Ai:n att gå med på rättvisa deals, speciellt vid vissa tidpunkter i spelet så försöker dom råna dig på resurser. Det kan fråga om att få elefanter, te, grisar och erbjuder ingenting som följd, det är en vanlig begäran inte ett krav, du kan kräva något av den andre ledaren hotfullt också men de gör detta som ett vanligt handelsavtal. Frågar du vad de är beredda att betala för detta kan du få 1 guld som svar. När du når den moderna eran så finns det en risk att du blir spammad av såna förfrågningar, det är något som måste åtgärdas.

En annan sak som måste åtgärdas är AI och krig, den kan ha dubbla din arme men kan inte ta en enda stad vid en konflikt. Och den har stora svårigheter att försvara sina städer och territorium på medelsvår nivå. TIll den grad att blir löjligt. Jag har inte provat i det högsta svårighetsgraderna än men skulle bli förvånad om AI:n agerade mer korrekt och smart. Alla delar i serien har traditionellt bara gett sanslösa bonusar till spelarna. Med det sagt så har det inte skadat mitt nöje med spelet trots det. Det är fortfarande beroendeframkallande, otroligt inlevelseskapande du känner dig verkligen som en ledare som bygger en civilization genom mänsklighetens historia. Det börjar dock bli dags att de arbetar fram en Ai skalar bättre och spelar bättre. Just nu blir deras sätt att agera vid handelsavtal och vid konflikter svårt att smälta när det är ett återkommande problem med varje titel.

Civilization 6 har dock tydliga brister i hur din motspelare använder systemen som finns i spelet. Kan du förbise det eller spelar mp så kan jag inte rekommendera det nog väl. Jag tror att Civilization 5 fans kommer att uppskatta spelet och en del som spelar de äldre spelen. Men jag kunde knappt sluta spela och det är en titel som har gjort sig förtjänt av sina betyg. Jag har spelat alla titlar i serien och är glad att de fortsätter vara bra spel än idag. Det som måste åtgärdas är Ai förmågan, den är inte helt inkompetent men den är heller inte särskilt bra. Allt som allt en stark titel som innoverar står på egna ben och känns fräsch.

Vad open world mallen behöver

Skrivet av Patrikseve den 17 oktober 2016 kl 01:43

Oliver skrev en artikel om problem med designen och utformningen. Mallen som spelutvecklare använder för open world spel för att bygga sina sandlådespel har länge varit snarlik. Utvecklare inspireras av varandra, man lånar alltifrån struktur, till uppdragsdesign eller inspireras hur stora eller små världarna ska vara. Många spelare spelar mer än bara ett spel om året, vilket ofta innebär att vi spelar många open world spel eller kommer i kontakt med dessa. Som Oliver påpekar så blir spelen för familjära oavsett ip eller utvecklare/utgivare.

Lösningen i att hantera denna stagnation av tänk bakom hur open world spel ska komma ifrån en standardmall som just nu är generisk, statisk och ofta livlös samt saknar fingertoppskänsla för detaljer med ett fåtal undantag är att tänka nytt. Det är svårt många spel som startar sin utveckling idag dyker först upp om ett antal år och då kan genren se annorlunda ut. Det som framförallt jag anser är utvecklingsmöjligheter inom genren som kan förändra konceptet och skapa nya spännande upplägg är:

Skalan (storleken på spelvärlden)
Idag finns det en tävling mellan en del utvecklare att skapa en så stor spelvärld som det går. Eller bara använda spelvärlden som en kuliss för spelaren egna tokerier. Detta är i viss mån ett misstag, precis som jag tyckte att staden I Maffia 2 var trots att den var liten, tycker jag att världen i Just Cause 3 är för stor för spelet av olika orsaker. Balansen här är nyckeln och att samtidigt knyta staden ordentligt till berättelsen. Låt spelaren få röra sig genom världen ordentligt i uppdragen som spelen ofta har. Alternativt väva ihop uppdragen med världen på ett sådant sätt att de känns som att de hör samman.

Bethesta är kanske idag duktigast på att forsla spelaren genom spelvärlden på med sina sidouppdrag och huvudquester och hela tiden få spelaren att springa iväg och hitta nya saker. Uppdragen växer men man når aldrig fram till punkten utan utforskandet tar över. De har inte de starkaste karaktärerna eller berättelserna i sina spel, även uppdragen saknar ibland en högre standard men det finns få spel som på ett sådan fingertoppskänsla för byggandet av stora öppna spelvärldar, med så mycket detaljer strösslade genom den. Världen berättar historier, en annan serie som gör detta är Dark Souls serien där allting andas som att det har en historia och detta saknas i många spelvärldar.

När detaljer som brevspår in i en grotta, bloddroppar som leder någonstans av vägen eller en allmän känsla av en levande spelvärd saknas så märks också bristerna i spelen tydligare. Exempel är, valfri superhjältespel med open world som inte är Batman Arkham serien i princip. Spelvärlden är tom, livlös men du kan ibland förstöra byggnader. Världen måste andas och vara så pass välskapad att spelaren kan leva sig in i den och förlora sig enbart i den. Ett exempel på detta i open world format är Elder Scrolls Morrowind/Oblivion/Skyrim och Gta 3/4/5, exempel på linjära spel är Bioshock och Metro 2033.

Dynamiska händelser, skeenden och processer i spelvärlden
En aspekt som saknas i open world spel idag är något som på engelskan kallas "in game events" populärt inom strategigenren. För att komma till bukt med de väldigt symmetriska, och beräkneliga så används dessa skeenden i strategigenren för att skapa lite spontanitet, förändra spelplanen skapa häftiga förändringar och skeenden som resulterar i att spelaren måste anpassa sig. Detta existerar inte i så hög mån i open world spel. Det finns en viss spontanitet i både Elder Scrolls och i Grand Theft Auto när man ser till både djur och människor. Men Skyrim blir inte invaderat helt plötsligt av en utomstående allians. Istället är kriget relativt statiskt och redan där när du startar. Du kan påverka hur det slutar men det finns inte någon spontanitet över det hela.

Att spelvärlden drabbas av naturkatastrofer, utbrott av sjukdomar, som formar om spelvärlden, klimatförändringar exempelvis från sommar till höst och vinter. Händelser som sker spontant eller beräknat som med årstider skapar en spelvärld som har ett eget liv och inte drivs fram av spelaren. Med färre ord behövs mer mekanismer och djupare system som alternerar spelvärlden och hur den ser ut, förändras som går väl utöver vad spelaren gör i berättelsen. Även berättelsen måste såklart anpassas efter detta format. Där händelser och skeenden förändrar och påverkar varandra i spelet. Människor flyr en katastrof söker sig till en stad eller startar en egen ny längre upp vid en flod, som sen börjar växa och under spelets gång förvandlas till ett litet samhälle.

Uppdragsdesignen: välskrivna sekundära och fetch quester
Denna del är svår eftersom en del spel gör den bättre än andra. Men mina idéer berör främst kvalitén på uppdragen. Exempelvis så blev jag påmind hur dåliga äldre spel har varit på detta tack vare Shadow Warrior 2 som har risiga röstskådespelare bitvis och ganska repetitiva sido- quester som inte är knutet till någon belöning av värde varken föremål eller berättande. Ett annat exempel är Maffia 3 som har en mycket stark berättelse men lider av dålig uppdragsdesign. Lite synd att de inte lät sig inspireras av Shadow of Mordor, jag tror berättelsen hade passat bra i en sådan typ av tankegång med territorier som byter ägare, konstanta striden att ta över territorier och kunna manipulera löjtnanter och liknande.

Vad spelen behöver är uppdrag som är välskrivna, intressanta och som erbjuder tillräcklig variation. Det kan behöva sträckas ut även i små quester. Säg att utvecklaren vill att du ska hitta tre delar av en stav. Skapa en grym berättelse kring varför, ge dialog, kanske erbjud en bok om staven, ha uppdrag som är spännande och känns unika. Ofta hittar du dessa tre föremål enkelt går tillbaka till uppdragsgivaren får ett föremål och lite guld, vad, varför och hur är inte så intressant. Det behöver ett ny tänk speciellt när Witcher 3 visade att det faktiskt gick att skriva välskrivna berättelser som sekundära uppdrag och andra uppdrag utanför huvudstoryn i ett stort open world rollspel.

Loot/belöningar
Det finns få sandlådespel idag där jag funderar, varför är jag här. Det beror på flera anledningar, dels kan det bero på att kontexten saknas, d.v.s. sidouppdragen är generiska fetch quester d.v.s. hämta 3 eller 50 av dessa och gå med det till den här platsen där och få lite guld. Ofta är belöningen risig och uppdragen tråkiga. Ibland är de en konsekvens av spelens level system och eller som en form av utfyllnad, som tvingar fram en grinding som uppmuntrar till mycket sånt här. Det blir reptetetivt och meningslöst. Skyrim och Witcher 3 anser jag lider av det här problemet, varken Skyrim eller Witcher 3 hade särskilt intressant loot i sina grottor eller ställen att utforska med något undantag. I första person genren med öppna världar så har Ubisofts spel alltid lidit av detta. I både Far Cry 3 och 4 kunde looten i princip bestå av använda tamponger, en kortlek och cigaretter och ett par dollar och kanske en begagnad herrtidning. Det blir inte mer spännande än så här.

Andra open world subgenrer lider av liknande problem, belöningarna och varför är inte så genomtänkta. Det knyter samman min kritik i vad som berör sekundära uppdrag eller "misc" uppdrag. Jag argumenterar inte riktigt heller för att du ska hitta super vapen. Du går genom en grotta i ett gammalt hus någonstans i södra Skyrim, slår död på en råtta med en träpall eller en spikklubba, och se på attan så drar du ur en dammig reinkarnation av Armageddons Blade från Heroes of Might and Magic ur ett nattduksbord bredvid ett gammalt trasigt Hackbräde och en tvåsträngad akustisk gitarr (folkmusikinstrument). Det finns alltid en fråga om balans, man vill ju kanske inte att spelaren är någon typ av halvgud redan vid lvl 3 som flyger runt i luften, teleporterar och regnar meteorer på städer, förvandlar gatumusikanter till kycklingar som tvingas att bygga statyer och dyrka dig som en gud.

Lite mer unika vapen som är designade väl, som också skalar sig korrekt till din lvl eller på annat sätt. I rollspel är svårigheten att de har rätt statistik knuten till sig. Ofta i Skyrim är nästan allt sämre än det du har, och sällan unikt. Witcher 3 försökte lösa detta med quester för rustningar och det tyckte jag var bra. Det är ett sätt att på olika sätt kunna knyta föremål på intressanta sätt till spelvärlden, händelser och lore men de hade kunnat kanske göra lite mer berättelsemässigt även där. Rent generellt saknar jag identitet på skatterna, de är generiska sällan kopplade till sin kontext. Har du undrat varför du hittar en atomslungande raketkastare i en skolåda i en gammal skola i Fallout 3? Det är ett överdrivet exempel där det saknar kontext. De tär vanligt inom den här formen av spel.

Svårigheter
Naturligtvis går det inte att special designa alla kistor, skåp med detaljstyrd loot. Men kanske bygga ett system som bättre fördelar dessa saker och utöver det faktiskt handskapa loot i vissa sammanhang. I Elder Scrolls finns det exempel där du alltid hittar ett visst föremål. Mer sånt och gärna vävt ihop med både världen och skeenden i den. När generiska skatter dominerar, där belöningarna och questerna haltar i kvalité frågar man sig alltid varför gör jag det här. Det knyter an med de övriga aspekterna som spontana händelser. Densamma gällar skalan på spelvärlden det blir ofta en stor kompromiss men jag tror att mer kan göras.

Säg att spelet tar vid i en öken. Folk har pratat om berättelser, myter och legender på torget, och någon nämnde ett gammalt tempel. Du har sökt i ett gammalt bibliotek i spelet och läst en bok och kommit fram till att templet finns i detta område med lite eget tänkande. Du hyr en grupp skattgrävare/jägare som på grund av en översvämning är desperate och erbjuder sig att hjälpa för en viss del av skatten och en mindre betalning direkt. Ni hittar templet som visar sig vara vaktat av vissa unika fiender och som då vaktar en mytomspunnen skatt vars vapen eller föremål är unika till utseende mm. Att knyta platser som inte ingår i berättelserna också till spelvärlden bättre, att händelser som en översvämning gjorde att du kunde ha råd att betala skattgrävarna tidigare för att få hjälp att gräva och hitta en ingång till templet. Mekanismer som samverkar på olika sätt.

Att skapa system som dessa få hela spelets olika system att fungera i symbios med varandra är en utmaning. Begränsad budget och tid gör arbetet svårare. Men det behövs utvecklingar det är tydligt. Jag är en väldigt tolerant open world gamer i den bemärkelsen att jag kan förlåta brister som många andra slutar spela av. Ett exempel är Maffia 3 där repetitionen och de tekniska problemen blev för mycket för många. Men ett par av de senare spelen signalerar att utvecklare på olika sätt behöver fundera kring sin identitet i utformningen av spelen. Om ryktena visar sig vara sanna att vi får ett nytt Red Dead spel så hoppas jag att de sätter lite nya trender, densamma gäller nästa Elder Scrolls som tyvärr är lite långt in i framtiden än.

Maffia 3 potentiellt embargo tills release

Skrivet av Patrikseve den 30 september 2016 kl 23:30

Jag vet inte hur det ser ut överallt för alla recensenter internationellt men Polygon gick idag för någon eller några timmar sedan ut med att de inte får något recensions exemplar. Och de hävdar att de ringt 2k och frågat och ingen kommer tydligen att få recensera spelet före släpp. Detta är lite väl suspekt i min mening.

Av det vi sett från spelet så har det sett bra ut. Det kanske inte riktigt har ingett samma känsla som Maffia 1 eller 2 på sin tid, och spelets kontroverser tidigt med bilfysiken och en arkadisering har följt projektet. D.v.s. mer dum action med Hollywood esque effekter istället för mer genomtänkt autentisk och stilistisk sådan med en bilfysik där fordonen har mer vikt.

Det kan betyda lite vad som helst att de beslutat att så är fallet. Traditionellt har det inneburit risk för oro för produkten, och att spelet inte verkar leva upp till förväntningarna, eller har problem på något sätt. Doom och Shadow of Mordor är två undantag till den regeln med ett par till titlar. Ska dock sägas att det är ovanligt för 2k att göra embargon som dessa på sina titlar vilket ökar risken för ett spel som kanske inte riktigt är så bra som många hoppas.

Personligen ser jag fram emot Maffia 3 och hoppas att spelet är en toppen upplevelse. Men efter att ha följt den här formen av trender så brukar det innebära att det finns något utgivare eller utvecklare inte vill att kunderna ska veta innan släpp. Exakt vad det är och om alla recensenter faktiskt har embargon på titeln är osäkert. Skulle det vara så kan förhandsbokningar vara bra att vara lite försiktiga med.

Extremt opepp på Watch Dogs 2

Skrivet av Patrikseve den 27 september 2016 kl 19:34

Det är snart dags för uppföljaren till en vattendelare av spel. Jag tillhörde skaran som uppskattade första delen i serien, trots problem, nedgraderingar, och en del löften som inte infriades. Spelet hade potential och underhöll mig genom äventyret. Tvåan ser roligare ut spelmekaniskt med parkour, fin stad och animationsarbetet som Ubisoft är ledande inom.

Det som gör att jag känner mig lite mindre intresserad i uppföljaren denna gång är tonen. Det ser tramsigt ut, trailers skvallrar om ett spel som vill att spelaren ska ta berättelsen på allvar men självsaboterar det med omkringliggande aspekter av spelet. Med det sagt så blir jag gärna bevisad fel att berättelsen är bra och spelet lever upp till sin potential.

Jag har heller aldrig varit helt förtjust i open world spel som går helt bonkers, tänk senare delar i Saints Row serien även om jag spelat den och titlar som Just Cause serien som om än bra inte särskilt minnesvärd. För mig behöver det finnas en viss förankring i spelvärlden, tonläget, berättelsen, Grand Theft Auto och Maffia är fenomenala på just detta. Även om vapnen kan bli tokiga i sig ibland. Blir spelens berättelser och ton för tramsiga eller bortom väggarna blir jag sällan långvarig i dessa. Å andra sidan riskerar man att skapa disonans mellan spelmekanik och berättelse.

Jag hoppas att Watch Dogs 2 rättar till bristerna föregångaren hade, det kanske gör att jag lockas av recensioner och åsikter att köpa det senare ändå. Jag har haft mer intresse just nu av spel som Maffia 3, det släpps dock om ett antal dagar, Watch Dogs 2 släpps vid en bra tidpunkt med få konkurrenter istället men samtidigt som Dishonoured 2 som också ser otroligt bra ut på förhand. Det blir intressant att se hur bra denna uppföljare blir, med tanke på lite ej tilltalande pr för spelet.

Watch Dogs 2 har ett par veckor till att imponera, av det jag sett så känns skurken svag, designen är svårsmält och berättelsen verkar lite för tramsig på förhand. Karaktärerna klär sig som bilarna ser ut i tidiga 2000-talets Need for Speed Underground spel, med döskallar neon blinkers och strumpor med ränder i alla färger. Världen ser dock fenomenal ut och animationerna, spelmekaniken ser riktigt skarp ut. Frågan är hur bra helheten verkligen blir.

Båtar/vatten outnyttjade i open world design

Skrivet av Patrikseve den 26 september 2016 kl 15:44

Jag har ingen statistik på alla spel med båtar i, men i open world spelen är de vanliga. Däremot är de extremt frånkopplade ofta både narrativ och spelmekaniska komponenter. I Gta V fanns det förvisso några uppdrag som berörde båtar, åka skooter men det är bara något enstaka uppdrag i varje del. Spelmekaniskt är det som små plattformar du kan skjuta ifrån, och kan fritt åka runt med.

Däremot så kopplas inte båtar in i huvudvärlden mer än som i grund och botten ett alternativt sätt att få ett lite utanför perspektiv på spelvärlden från sidan. Eller bara åka runt. Sällan finns det mycket aktiviteter, utforska gamla fartygsskrev på botten, försöka hämta gamla skatter, eller kanske stöta på fiender. Det tog mig ett par dedikerade till vattnet för att inse hur outnyttjad och separerad båtdelarna är i många spel mot resten av spelen.

Två spel som dedikerat sig till vatten aspekten är Assassins Creed Black Flag, där anser jag istället att det omvända råder, markdelarna är ganska frånkopplade och det finns ingen bra symbios mellan båda delarna och de olika spelmekaniska systemen. Även Subnautica som är ett early access spel på Steam som knappt har land. Att utveckla spelmekaniska system tar tid, kostar pengar, och i openworld spel så är det många ingredienser som ska på plats.

Det jag hoppas är att utveckling även når spel som innehåller båtar och vattentransportmedel mm. Framförallt att openworld, det bör gå att skapa ganska spännande spelmekaniska loopar som exempelvis hitta skatter, vapen, annat som kan utnyttjas på marken eller i städer, äga flottor, företag med fokus på haven, möjligheterna är oändliga. Andra exempel är mer former av fiske (som i Zelda), möjligheter att infiltrera uppdrag, eller att använda undervattensfarkoster på olika sätt för att möta mål.

Begränsningen är ofta att städerna är omringade av haven, men kanske med lite mer floder, inlandssjöar på nivåer kan även dessa element knytas närmre de andra aspekterna av spelet. Sett till spel så är det ofta antingen eller. Gör man landbaserade spel får ofta andra element som båtar om de ingår förbli begränsande. Eller om spelen fokuserar på havs aspekter så blir ofta land elementen begränsande.

Det finns några undantag potentiellt. Zelda Wind Waker upplever jag som kanske ett av de bästa spelen på att göra båda. Att foga samman både hav och land miljöer samt transportmedel över dessa, och ingen av aspekterna saknar speldjup. Kanske är det positivt att båtar inte får mer omsorg, resurser som gått dit hade kanske bättre använts på land sidan, men ofta känner jag att man tappar potential att införliva ett intressant område i spelen som finns där men alldeles för ofta i en begränsad form.