Svenska
Blog
En tragisk chips-nation

En tragisk chips-nation

Skrivet av Petter den 21 januari 2009 kl 11:40

I Sverige har vi tillgång till mycket bra inhemska råvaror. Bra kött, bra viltkött, grymma grödor, underbar fisk och världens kanske finaste potatis. Slutprodukter baserade på dessa råvaror är vi svenska oftast bra på, också. Dock inte potatischips. Det är vi, av någon outgrundlig anledning, sämst i Europa på. Och jag skulle väldigt gärna vilja veta varför.

OLW och Estrella heter våra två anrika chips-tillverkare. De har båda hängt med sen urminnes tider, och båda alltid sålt brända, krossade eller på tok för starka chips med överdrivet mycket stärkelser och ofta mjölig potatiskvalitet.

Jag köper aldrig chips från OLW eller Estrella. Har inte gjort på drygt tio år. Men i helgen gjorde jag ett undantag och köpte gräddfils-chips från OLW och lättsaltade rackare från Estrella. Båda påsarna smakade ytterst mediokert. Att de sedan är svindyra gör knappast historien roligare.

Det är i min värld helt obegripligt varför det är på det här viset. Svenska chips är dubbelt så dyra som tyska, belgiska eller franska. Och hälften så bra. Jag vet, jag vet, dagens lyxproblem - men still. Jag skulle vilja att någon med god insikt i hela processen med att fritera tunna skivor av pärer kunde berätta för mig varför det är på detta sättet.

Igår gjorde jag ett litet test. Bara för sakens skull. Jag köpte en påse Lay's lättsaltade chips. Lövtunna. En påse Eldorado (träl-märket från Belgien) och Hemköps egna lättsaltade chirror, tillverkade i tyskland enligt påsen. Alla dessa tre, inklusive Eldorados som kostade nio kronor, är mycket godare än OLW och Estrellas chips av samma sort. Mycket godare.

Potatis är finare. Jämnare. Smaken är mer balanserad (om man nu kan säga så) och saltet jämnare fördelat. Speciellt bra är Eldorados lättsaltade chips som kostar hälften av vad OLW:s gör.

Samma sak gällde gräddfilschipsen (sourcream & onion). ICA:s egna (tillverkade i frankrike, enligt påsen) är bättre än både OLW och Estrella. Hemköps egna är bättre än de svenska chipsjättarna liksom Eldorados variant. Märkligt. Igen.

Vi svenskar är verkligen sämst på chips. Tyvärr. För varje gång jag äter en påse Lays Chips påminns jag om hur mycket godare dessa ljuvliga snacks kan vara än de övergräddade mjöl-flarn som OLW och Estrella kränger.

Sverker Olofsson. Out.

HQ