Svenska
Blog

Perfekta dina hamburgare (5)

Skrivet av Petter den 30 augusti 2010 kl 19:30

Phuh! Nuså, nu är det dags. Här kommer den femte och sista delen i bloggserien "Perfekta dina hamburgare". Jag har bakat lite mer idag (på redaktionen, till Mäkis stora förtret) och känner mig redo att presentera receptet på min favoritbröd. Nu kör vi:

(5) Goda hamburgerbröd

25 g jäst
25 g smör
2,5 dl mjölk
0, 5 tsk salt
1 tsk flytande honung
6, 5 dl vetemjöl

1. Smält smör, häll sedan på mjölk och värm allt till 37°.
2. Smula sönder jästen och lägg den i en bunke. Häll på lite av smör-mjölk-blandningen och rör ut det med jästen tills det förvandlats till ett ljusbrunt vatten.
3. Häll på resten av mjölk/smöret, saltet, honungen och vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 50 minuter.
4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den i tio minuter.
5. Dela degen i åtta delar och forma dem till runda bullar.
6. Tryck ut bullarna på en plåt med bakplåtspapper på, låt jäsa i 15 minuter.
7. Lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
8. Sätt ugnen på 250°.
9. Grädda hamburgerbröden i 7 minuter mitt i ugnen.
10. Låt svalna under bakduk.

Nu är du nästan klar. Efter att bröden svalnat skär du upp dem och lägger dem med snittsidan nedåt i torr, stekhet panna. Detta för att täppa igen bröden så att de inte suger i sig köttsaften från dina burgare eller den sås/dressing du lägger på dina hamburgare.

Personligen äter jag helst mina hamburgare med hemmagjord majonnäs, barbeque-sås från Sweet Baby-Rays samt saltgurka och röd lök. Majonnäs plus ketchup eller min specialsås fungerar såklart också ypperligt.

Nu är du redo att bjuda familjen på en hamburgermåltid de sent kommer att glömma. Lycka till!

Perfekta dina hamburgare (1)

Perfekta dina hamburgare (2)

Perfekta dina hamburgare (3)

Perfekta dina hamburgare (4)

Perfekta dina hamburgare: Heston Blumenthal

Perfekta dina hamburgare: George Motz

HQ