Svenska
Blog

Battleship var underhållande

Skrivet av Petter den 17 augusti 2012 kl 08:46

Den var inte bra... inte bra som i "bra". nej. Men den var tramsflamsigt självironisk och skön, den var överdrivet bombastisk och korkad, töntig och avslappnad. Den var dramaturgiskt förutsägbar och tidstypiskt überövertydlig, men jämn, välgjord rent strukturellt och innehållande precis lagom mängd överspel. Erik Nilsson Ranta hade rätt, tamefan. Battleship var inte usel. Förväntar man sig en puckad popcornrulle proppad med fantastisk machoaction baserad på ett poänglöst brädspel - är det svårt att bli besviken.

Bara själva grejen att jämföra Battleship med genuint vidrigt usla filmer som Bunraku och Battlefield Earth känns precis så fel som det överhuvudtaget kan bli. Det är en sak om man inte uppskattar töntighetsfaktorn, den bockskäggsutrustade rymdvarelserna, eller huvudkaraktärernas enfaldiga beteende/koncentrerade intelligensbrist - men en genuint dålig film är det ju faktiskt inte. Inte någonstans.

Specialeffekterna var till att börja med de snyggaste jag sett på... flera år. Actionpartierna var så svulstigt grandiosa att jag flera gånger kippade efter andan och bortsett från bockskäggs-spikarna på rymdgubbarnas hakor var alien-designen stekhet. Det var också klart befriande att filmen hela tiden drev med sin egen brist på intelligens och logik. Battleship var konstant medveten om varför den existerar. För att roa avslappnade och actionstinna dumgökar med popcorn fulla anletet. Vilket den gjorde - med råge.

Battleship var underhållande

Den var framförallt bättre än både Transformers 2 och 3 - tillsammans.

HQ