Svenska
Blog

Most Wanted vs Forza Horizon

Skrivet av Petter den 30 oktober 2012 kl 17:54

Det är duell-dags här i min blogg. Jag har spenderat en hel del tid med båda spelen och har bestämt mig för i vilka olika kategorier Criterion respektive Playground Games briljerar i årets tightaste racingspelsrace. Nu kör vi.

(1) Bilfysik:
I kategorin bilfysik och körkänsla handlar det för min del inte om att bilarna i Horizon känns "lite bättre" än vad de gör i Need for Speed: Most Wanted. Nej. De känns otroligt mycket bättre. Horizon lyckas balansera realistisk friktion, tyngd och fart med en lättkörd känsla av arkadröj medan Most Wanted lämnar en del att önska i just den här bemärkelsen. Precis som i Hot Pursuit känns bilarna lite väl stela, som om de monterats på en pinne och sedan roteras runt denna vid kurvtagningar. Driftingen i Most Wanted är för enkel, känns nästa som om man kör på en förprogrammerad räls ibland och känslan av fart blir aldrig lika härlig då man aldrig tvingas oroa sig över huruvida bilen ska hålla sig på vägen om man växlar ned lite för snabbt.

Vinnare: FORZA HORIZON

(2) Upplägg:
Båda spelen är i stort sett strukturerade på samma sätt. En stor, öppen spelvärld där man själv väljer vilka tävlingar man vill delta i. Jag gillar frihetskänslan i Most Wanted och jag älskar atmosfären i Horizon. I Forza blir upplägget ibland en gnutta (men bara en gnutta) enformigt medan Most Wanted istället ibland ger sken av att det saknas struktur vilket gör att jag flera gånger helt missförstått en tävling eller helt enkelt inte fattat att tävlingen precis startat. Eftersom jag trivs bättre i Colorado och njuter mer av friheten i Forza vinner Horizon även denna kategori.

Vinnare: FORZA HORIZON

(3) Onlineläge:
Horizon är helt fantastiskt bra som onlinespel. Att kryssa runt på vägarna och leta efter motstånd är en beroendeframkallande och inte sällan spännande upplevelse. Most Wanted är strået vassare när det kommer till onlinespel enbart tack vare Autolog som borde vara en standard i varenda racingspel från och med nu. Autolog började som en ambitiös och häftig idé med vissa uppenbara brister. Under två års tid har det förbättrats, polerats och slipats med alla de nödvändiga uppgraderingarna som man kan tänka sig och är nu inget annat än briljant.

Vinnare: NEED FOR SPEED: MOST WANTED

(4) Grafik & Design:
Forza Horizon är ett av de tre snyggaste spelen jag någonsin sett till Xbox 360. Most Wanted är inte ens topp-20. Visst, Most Wanted finns till PC där det ser betydligt bättre ut men jag är inte helt förtjust i designen och det existerar en del tveksamma prioriteringar när det gäller den tekniska biten. Här plockar Playground Games hem en överlägsen seger.

Vinnare: FORZA HORIZON

(5) Ljud:
Motorljuden är betydligt, betydligt bättre i Horizon. Musiken är aningen bättre i Most Wanted medan 5.1-mixen är vassare i Playgrounds titel. Jag skulle såklart kunna kritisera den kvinnliga speakerrösten i Horizon men störde mig faktiskt inte ett dugg på hennes informativa stämma. Snäv vinst för landsvägsdöden i Colorado även i denna kategorin, med andra ord.

Vinnare: FORZA HORIZON

(6) Bilurval + Trimning:
Bilurvalet är bättre i Horizon, även fast man måste låsa upp bilarna i Microsofts spel medan samtliga av sportkärrorna i Need for Speed finns tillgängliga från start (bara man hittar dem). Trim-möjligheterna är även de bättre o Forza då Playground bara importerat trim/styling-delen direkt från Forza Motorsport 4. Sägas ska dock att Most Wanted innehåller Porsche vilket Horizon inte gör. I min värld är det mindre viktigt dock eftersom RUF finns representerade i det sistnämnda.

Vinnare: FORZA HORIZON

Most Wanted vs Forza Horizon

Vilket racingspel jag väljer i höst är alltså ingen hemlighet. Most Wanted är ett stabilt bygge - men Horizon är bara så mycket bättre.

HQ