Svenska
Blog

Petters Pepparkakstest

Skrivet av Petter den 7 november 2012 kl 15:17

Ifjol hårdtestade jag julmust. Drack så jag greps av svår huvudvärk. I år är det nya bullar, som gäller. Eller kakor, menar jag. Pepparkakor har inhandlats i drivor. Mitt gamla kakhål har misshandlats febrilt då vänster dödslabb pulat ned hektovis med kryddiga julkakor likt en febril sockerbödel. Tio olika sorter har testats. Här kommer de fyra första:

(1) Nyåkers Prima Pepparkakor (9/10)
Testets första kaka är en superb sådan. Dyraste sorten som jag hittat i svenska matbutiker men definitivt värda sitt höga pris (45 kronor för en burk). Väldigt kraftig, kryddig, stark, rund och jämn smak som imponerar. Kakorna doftar ljuvligt och är av lite hårdare konsistens än de andra i testat. Lite mindre söta än vad som är vanligt men väldigt, väldigt goda.

(2) Kung Oscar Välkryddade Pepparkakor (7/10)
En god klassiker, men långt ifrån lika bra som Nyåkers-kakan ovan. Kung Oscar är lite för tjocka och lite väl porösa i konsistensen. De smakar även en gnutta för mycket kanel. I övrigt är detta en kryddig och smakrik pepparkaka som fungerar ypperligt tillsammans med mögelost.

(3) Garant Pepparkakor (5/10)
Porösa, ganska tjocka kakor med skaplig smak. De smakar lite för lite och känns verkligen som en billigare variant (vilket de också är). Ett medelbetyg är därmed på sin plats.

(4) Gille Stora Hjärtan (4/10)
Gilles pepparkakor saknar smakmässig tyngd. Deras stora pepparkakshjärtan smakar degigt och lite unket. De är dessutom lite för mjuka i konsistensen. Inte särskilt bra, nej.

Petters Pepparkakstest

Den andra delen kommer senare idag.

HQ