Svenska
Blog

Smarrig äppelpaj

Skrivet av Petter den 11 november 2012 kl 14:27

Jag älskar äppelpaj. Men inte sån där fattig smulpaj eller färdigskit. Inte för en sekund. Det började nog med att jag åt en himmelsk bit paj på en random-diner i Seattle för cirka sju år sedan. Min kärlek till denna ljuvliga dessert har sedan dess varit passionerat superstark. Vilket också lett till diverse hemmapulande för att lyckas göra en paj värdig de korpulenta jänkarna.

Min goda vän och ständiga vapendragare Wanilla-Thunder® är bra på paj, rent allmänt. Han är även bra på romantik, doftljus, ost, grillning, puts, Mortal Kombat och rullskidor. Jag har pitchat idéer om det perfekta utförandet på honom och bevittnat en smärre paj-revolution under det gångna året. Så! Nu tänkte jag dela med mig av receptet. Det är gott. Jag lovar.

RECEPT: Wanilla-Thunders® Äppelpaj El Grande™
(Detta behöver du)

Sju svenska äpplen, mjöl, potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker, strösocker, smör, kanel, pecannötter och en bra form (som inte är för grund, du vill ha lite höjd på pajstackarn, även om den sjönk ihop innan jag hann ta bilden nedan).

Blanda 2 dl socker med 4 dl mjöl och 2 tsk bakpulver. Blanda ihop. Smält 250 gram smör och häll över den torra mixen, gojsa ihop skiten och ställ det i kylen. Skala äpplena, riv dem i skivor på rivjärnets kortsida. Tunna, tunna skivor. Blanda de rivna äpplena med 1 dl strösocker och 2 matskedar vaniljsocker och lika mycket potatismjöl. Rör runt så mixen blir kletig och söt. Låt stå i tio minuter.

Klä en pajform med degen (botten och sidorna). Lägg ett lager med äppelsörja, strö över kanel. Lätt ett till lager äppelgojs, strö över kanel. Fortsätt så i fem lager. Klä sedan hela härligheten i ett topplager av pajdeg, honungsrosta lite hackade nötter och strö över och skjutsa in formen i 200° i 40 minuter. Klart!

Mina samlade recept

Smarrig äppelpaj

De rivna äpplena bildar en mjuk och syrlig helhet, lager-på-lager-metoden gör att man kan bygga sin paj på höjden och man slipper för-steka äppelbitarna...

HQ