Svenska
Blog

Bra bilder i bloggen (Guide)

Skrivet av Petter den 3 december 2012 kl 11:21

Bilden är lika viktig som texten i varje av mina blogginlägg. Det må låta konstigt, kanske till och med skitmärkligt. Men jag har alltid resonerat så här i min egen blogg. Själv är jag väldigt visuell av mig och har flera egna favoritbloggar där bilderna prioriterats.

Jag har fått många frågor det senaste året från er som läser (som också har en blogg här på siten) vad de smartaste sätten för att optimera sina bloggbilder är. Jag har tänkt att svara, såklart, men glömt bort det. Men nu... Ja nu är det dags. En liten guide till hur man optimerar bilder för användande i sin egen blogg.

Guide: Bra bilder i bloggen

(1) Det viktigaste är att du fixerar din bildstorlek till den maxsize som Gamereactors bloggdesign tillåter. 416 pixlar. Jag har ett kortkommando på min dator som gör bilden till 416 pixlar med (det existerar ingen höjdbegränsning) med ett knapptryck. Om du inte sätter bildens storlek till 416 pixlar gör sitens bilddatabas det åt dig, vilket blir suddigt och en innebär att din bild komprimeras hårdare än om du kirrar detta själv. Kvalitetsskillnaden är stor.

(2) Det andra du behöver göra i cirka 99% av fallen är att addera skärpa. Jag brukar variera mig mellan "Oskarp mask" på cirka 15-45% eller kommandot i Photoshop som heter "Skärpa". Det sistnämnda brukar jag tona (under "redigera") till cirka 50% eftersom filtret är lite för starkt för sitt eget bästa). Klart.

(3) Det tredje som krävs för att din blogg ska innehålla så snygga bilder som möjligt är att du väljer 12 (längst till höger på stapeln) som JPG-komprimeringsgrad. Minimal mängd komprimering, med andra ord. Detta eftersom även Gamereactors databas komprimerar bilderna du laddar upp, och du behöver inte radera mer information ur din ursprungsbild än så eftersom du då tappar för mycket i kvalitet.

(4) Det fjärde steget som bilderna som jag själv laddar upp i min egen blogg är Intensitet/kontrast. Jag brukar se till så att mina bilder är kontrastrika (ibland lite väl mycket) eftersom jag gillar en stark och trevlig svärta snarare än gråblaskigt blask. Hur mycket kontrast jag använder är omöjligt att säga eftersom det skiljer från bild till bild.

Bra bilder i bloggen (Guide)

Adobe Photoshop! (Jag utgår från Photoshop eftersom det är det enda bildbehandlingsprogram jag någonsin använt. Har du inte det är den här guiden inte särskilt användbar).

HQ