Svenska
Blog
Förstärk ditt spelljud (1)

Förstärk ditt spelljud (1)

Skrivet av Petter den 12 december 2012 kl 21:15

Det var några år sedan sist. Sedan jag tipsade om prylar jag gillar när det kommer till spel- och filmljud. Hemmabionörderi, med andra ord. Jag blev påmind av en vänlig läsare i brevlådan häromdagen att det verkligen är dags, igen. Och här kommer den första delen som handlar om A/V-stärkar. Hjärtat i varje hemmabiorigg. Detta är mina tips, prylar jag lyssnat på och rekommenderar. Jag är ingen expert (långt, långt ifrån) utan en intresserad, nyfiken och passionerad ljudgeek som alltid varit slaviskt intresserad och på egen hand byggt Gamereactors ljudsprängda testrum.

Pioneer VSX-527 (2900 kr)
För att bara kosta 2900 kronor är Pioneer VSX-527 förvånande pigg och kapabel. Ljudet är fokuserat och direkt och funktionaliteten är klockren. Bland annat fungerar autokalibreringssystemet för högtalarinställningar bättre i den här lill-stärken än i flera modeller som kostar det tredubbla. Det här är därmed en perfekt instegsstärk för dig som precis börjat bygga på en liten mindre hemmabiorigg och inte vill slaska fram 13 tusenlappar enbart på receivern.

Onkyo TX-NR616 (4900 kr)
Mängder av funktioner. Mängder av kopplingsmöjligheter. Strömstark, välbyggd, kraftfull och med hela 8 HDMI-ingångar. TX-NR616 är det självklara valet för dig vars förstärkarbudget sträcker sig till runt femtusingen. Ljudbilden är lite (lite) väl luftig och kanske en gnutta för spretig för min smak men med tanke på priset är detta ett klockrent köp.

Marantz SR-7005 (12 000 kr)
Om jag skulle välja en hemmabioförstärkare i prisklassen 10-13 000 kronor skulle valet helt klart falla på Marantz. Visst saknas det lite transparens i ljudtopparna och visst ligger de efter exempelvis Pioneer och Sony när det kommer till nymoderna funktioner. Men ljudet är mustigt, varmt, bastungt, kraftfullt och mycket, mycket dynamiskt. Vi använder fortfarande Marantz för- och slutsteg i Gamereactors testrum och kunde inte vara mer belåtna.

Pioneer SC-LX56 (12 300 kr)
LX65 är en riktig best. En THX Certifierad 9.2-kanals-receiver som innehåller alla funktioner som går att hitta, och lite till. För den som vill ha alla nyheter är detta ett bra val. Ljudet är kraftfullt och passar perfekt till film. Som musikförstärkare anser jag att Pioneers spelare blir lite för slarviga samtidigt som ljudkaraktären är lite för metallisk, lite väl hård. Jag föredrar en varmare ton, men bortsett från det finns det inte mycket att klaga på här. Klockren stärk med perverst välgjorda menyer, massor av ljud för pengarna.

Arcam AVR600 (29 000 kr)
För den som vill lägga massa pengar på sitt spel/film-rum vill jag rekommendera Arcam, trots att deras grejor knappt finns att köpa i Sverige längre (sorgligt nog). Personligen föredrar jag Arcams ljud framför i princip allt annat. Även Marantz. AVR600 är snordyr, men spelar så förbaskat fantastiskt att man absolut måste kliva upp på ännu dyrare för- och slutsteg-combos för att kunna matcha den. Dynamiken är enastående och det finns massor av kraft att hämta här (såklart). Att den dessutom är underbart bra som musikförstärkare gör knappast saken sämre. Arcam är riktigt bra skit, helt enkelt.

HQ