Svenska
Blog

The Rolling Stones fyllde 50

Skrivet av Petter den 22 december 2012 kl 14:11

Jag gillar inte The Rolling Stones. Har aldrig gjort. Eller gillar och gillar. Jag har helt enkelt aldrig fastnat för deras lite väl vräkiga musik. Med det sagt tänker jag såklart aldrig ta ifrån dem deras betydelse för rockmusiken. Det vore dumdristiskt och ogenomtänkt. Igårkväll sände SVT 1 (HD) bandets bejublade 50-årskonsert från O2 Arena i sydöstra London. Jag zappade förbi, såg livemusik i perfekt 1080i-kvalitet och stannade upp. Sen såg jag klart hela konserten, faktiskt.

Nu kanske du trodde att jag kikade på The Rolling Stones dansanta pensionärskråmande i över två timmar eftersom jag faktiskt gillade musiken de spelade. Men så var dessvärre inte fallet. Tvärtom. Jag låg i sängen och skrek av skratt. Jag skrattade så pass mycket att jag vid ett tillfälle inte trodde att jag skulle överleva kvällen. För The Rolling Stones lät förjävligt illa igår.

Watts är en trumlegend. Att han ser ut som att han petar på diverse exotiska djur med nyligen upphittade kvistar när han trummar gör inget. Han spelar tight och snyggt, nästan jämt. Trots att hans cymbaler verkar vara gjorda av ett gammalt anrikt piratskägg och trots att han inte varierar sig särskilt mycket alls.

Jaggers röst är också hyfsat intakt. Gubben sjunger bra (oftast), inte minst för att vara över 2000 år gammal. Resten av bandet - Not so much. Ronnie Wood och Keith Richards ser ut som de spensliga dödsheroinisterna de såklart är, står och gnider varandras ryggar medan de misshandlar finfina Fender-instrument i vad som enklast kan beskrivas som en matta av horribelt o-ljud. Jag börjar undra om Keith ens brytt sig om att stämma sin gitarr, eller om han minns hur man använder den överhuvudtaget.

Värst blir det dock när Jagger plockar fram en egen gura och bestämmer sig för att kompa en redan spretig, grötig och o-right ljudbild med en gitarr som låter trasig. Den stackars inhyrda studiobasisten gör sitt bästa för att räta upp en horribelt skramlig ljudbild men det spelar ingen roll. The Rolling Stones låter som ett garageband som inte sovit på nio månader. Och ja, det handlar ju såklart inte om brist på rutin. Utan kanske på... hög ålder och starka droger. Vad vet jag, roligt var det i alla fall.

The Rolling Stones fyllde 50

Hårda gubbar som låter förjävla illa.

HQ