Svenska
Blog

Nu avskaffar vi semlan

Skrivet av Petter den 12 februari 2013 kl 21:58

Nu stämmer vi upp i kör. Slår näven i bordet och gör det som borde ha gjorts för flera hundra år sedan. Vi ignorerar denna formidabelt hopplösa och makalöst upphaussade styggelse till bakverk och avskaffar allt vad Fettisdag heter. För orättvisorna gällande semlan och den årliga tisdagen som vigts åt att fira denna snustorra tingest - Är ett av våra absolut största samhällsproblem (OBS! Ironi).

Nej, men... Ja. Semlor är inte äckligt. Det vore en knepig sak att säga. Semlor är inte detsamma som att sitta och försöka krafsa i sig Lappskojs (som egentligen borde heta "Lapptrist"). Om jag skulle påstå något i den stilen skulle jag såklart redan vara fullständigt förlorad. Semlor är extremt medelmåttigt och på idéstadiet ett fattigt bakverk vars grundtänk är undermåligt, fantasilöst och framförallt mest troligt inte riktigt färdigt... Dock.

Krämbullen är tydligen äldre än semlan (rent historiskt), trots detta är den mer... spännande. Mer genomtänkt. En bulle perfekt pudrad med rustikt strösocker innehållande en sammetslen vaniljkräm som sprutats in i skapelsen utan onödigt kladd. Finessrikt och genomtänkt. Semlan då? Not so much. Ett torrt matbröd, uppskuret på hälften. Grädde och marsipanklump. Pang. Klart. Det känns lite som bakverkets motsvarighet till julbordet. Eller som en idé som kanske borde ha processats några gånger innan den kröntes till landets nationalbulle och fick en alldeles egen dag.

Jag åt en semla idag. Eller en niondel av en semla. Den var torr. Grädden smakade i princip ingenting och mandelmassa har jag aldrig sett som något särskilt lyxigt/gott. Jag köper aldrig (någonsin) marsipan när jag inhandlar filmgodis (det gör nog ingen som inte är aktiv medlem i Pensionärernas riksförbund). Jag brukar heller aldrig älska mixen vispgrädde/marsipan. Då föredrar jag mycket hellre vaniljkräm + bullbröd. Eller varför inte glass + grädde (eller sylt + stryk). Men ja, smaken är ju som baken.

Bara för att understryka och stärka min helt värdelösa tes om semlans uselhet så testade jag ikväll att förändra semlans grund. Jag spritsade helt enkelt lite sprutgrädde på en skiva halvtorr Skogaholmslimpa och kletade dit en matsked chokladtopping. Jag kallar den "Bremla". Och den var cirka dubbelt så god som 29-kronors-semlan jag slängde efter avslutad middag.

Jag raljerar, såklart. Kommer ingen vart. Skyller på medicinen, som Mäki dessutom microvärmde idag (som hämnd för att jag kallade honom Lakkupippujja under hela gårdagen). Nu ska jag sova. Ät inga semlor. Våga stå emot. Stoppa sabbet! Spola kröken! Godnatt.

Nu avskaffar vi semlan

Tyst!

HQ