Svenska
Blog

Jiro Dreams of Snusk™

Skrivet av Petter den 13 februari 2013 kl 13:21

Cmore (1) visar dokumentärfilmen Jiro Dreams of Sushi just nu. Jag såg den i förrgår. Handlar om en 2000 (cirkus) år gammal sushi-gubbe vars råa fisk tydligen är bäst i världen. Under en extremt utdragen film får man följa med den gamle mysgubben under ett par dagar i restaurangen Sukiyabashi Jiro.

Jag gillar Jiro. Han verkar vara precis hur skön som helst och det var fascinerande att se hur noga de var med (framförallt) kokningen av riset. Processen var i det närmaste sinnessjuk. Jag älskade även scenen då hans hårt piskade lärling/son testade nya sushi-idéer som han bjöd pappa på. När han kletade för mycket wasabi på en av bitarna skrek gubben Jiro; "Föll myket wasaaaahbi föll faaen! Jag fål ju tålallh i ögonen, selh du inte det!?" med sträng stämma. Mycket, mycket roligt.

Samtidigt förblir hela sushi-hysterin lika obegriplig som alltid för min del, inte minst när vi snackar svensk snusksushi. Kallt ris med vinäger i, toppad med rå fisk. Mmm, delikatess, eller? Långt ifrån. Snusk är vad det är. Stek fiskfan först och rör ihop en sås innan du är klar. Stekyta! Och sås! Nu! Sorry... blev lite väl uppspelt där. Det ska inte hända igen.

Jiro Dreams of Snusk™

2000 år gammal. Och kung.

HQ