Svenska
Blog

Danskarna hatar Max

Skrivet av Petter den 2 mars 2013 kl 18:19

Säga vad man vill om de danska fyllbultarna (OBS: Jag skojar, givetvis) strax söder om Malmö, men mat kan de (faktiskt). Jag har ätit några av mitt livs bästa maträtter i Köpenhamn. Dit sträcker sig dock allt gott jag har att säga om detta land och dess folk. Jag kommer verkligen inte på något mer.

Danskarna, hur mycket flæskesvål och piskeflöööer de än tuggar i sig kommer de aldrig att bli lika genuint usla som folket bakom svenska hamburgertramset Max. Där epitetet "Sveriges överlägset godaste hamburgare" är detsamma som surstinkande styggbiffar av microvärmd sörja bestående av allt från potatismjöl till mjölk, ägg, ströbröd och en himla massa olika stärkelser. Max hamburgare är rent snusk. Det vet alla vi som verkligen uppskattar maträtten.

Men vissa gillar snusk, det vet vi också. Och Max håller nu på att expandera till nya länder. Danmark är tydligen först ut och den första recensionen av de svenska korv-potatismjöl-burgarna var verkligen ingen särskilt positiv historia.

Danmarks största dagstidning sågade Max hamburgare vid fotknölarna. Kallade köttet gummiliknande och avslutade med att måltiden smakade så pass illa att den danske matkritikern vägrade äta upp. Ungefär samma utlåtande som jag brukar ge varje gång Max dundrar ut någon ny snuskburgare dränkt i stark dressing och med en pölsa-doftande köttpuck som avger en frän stank av kompost.

Max VD och grundare har dock reagerat, och reagerat starkt. Richard Bergfors säger såhär till Aftonbladet: "Antingen har de extremt dåligt smak eller så har de någon annan anledning att såga oss."

(Petter: Eller så har de bra smak och vet vad de faktiskt pratar om. Jag väljer att tippa på det sistnämnda, faktiskt.)

Richard Bergfors fortsätter, och nu tar han i från tårna den gamle hamburgerkonnesören (OBS: Ironi).

"Vi har kvitto på att vår produkt är Sveriges bästa och vi vet att det är en av Europas och världens bästa."

(Petter: Det kvittot skulle jag kasta i komposten, där ni mest troligt hittar ert kött, för att lura sig själv så pass styggt att man faktiskt tror att Max håller internationell klass på sina hamburgare är som att komma och påstå att Billy Panpizza Hawaii är världens bästa pizza, alla kategorier.)

Danskarna hatar Max

När jag nu senast besökte Boston pratade jag hamburgare med en av kockarna på Five Guys Burgers under ett hungrigt nattpass då restaurangen var så gott som tom. Jag berättade att vår största svenska kedja serverar burgare med 73% kött i, resten utfyllnad i form av stärkelser och potatis. Han trodde inte på mig. Han var stensäker på att jag hittade på och förklarade att om någon försökte kränga det snusket i maträttens hemland skulle de inte få sälja en enda hamburgare.

HQ