Svenska
Blog

Världens bästa gitarrister

Skrivet av Petter den 5 april 2013 kl 14:23

Vi poppar Van Halen idag, bara. Halen-fredag, så att säga. The Best of Van Halen är en underbar skiva med den perfekta samlingen klassiska rockdängor och Eddie, hur hemsk han än är som privatperson, är fantastisk med en elgura i nävarna. Jag satt och gjorde en liten topplista över mina absoluta favoritgitarrister i huvudet tidigare, nu har jag även skrivit ned skiten:

Mina favoritgitarrister:

(5) Jimmy Page (Led Zeppelin)
Verkar knappt kunna stämma sitt eget instrument idag, men var en gång i tiden en renodlad gitarrgud. Hans kraftfulla riff i låtar som Black Dog, Whole Lotta Love och Kashmir kommer för alltid att utgöra någon slags grunddefinition om vad gitarrspel faktiskt handlar om.

(4) Ritche Blackmore (Deep Purple)
En gudabenådad tekniker med en smakfullt klar, stark och spänstig ton i sitt instrument som tusentalet copycats försökt efterapa i årtionden. Hush, Woman From Tokyo, Black Night... listan kan göras lång på Blackmores briljans.

(3) Tomy Iommi (Black Sabbath)
Behövs en motivering? Gubben har riffat fram några av de coolaste, tyngsta, mäktigaste gitarrpartierna genom alla tider. Hans ljud har alltid varit mustigt, varmt och tjockt och jag har alltid dyrkat Iommis förmåga att skapa underbar dynamik.

(2) Eddie Van Halen (Van Halen)
Säreget sound, genredefinierande uppfinningsrikedom, sanslöst bra kompositioner och en enorm förkärlek till heroin. Det är svårt att inte älska Eddie, trots att han idag helt saknar tänder.

(1) Yngwie J. Malmsteen (Yngwie Malmsteen / Rising Force)
Sinnessjuk teknik blandat med en otrolig känsla för melodi och grundrytm blandas i denna mustige man. Att Malmsteen endast skulle vara en soloonanist är en ytterst vanlig n00b-missuppfattning som borde bestraffas med 6000 slag över hals- och nacke med lätt förfryst utemöbel.

Världens bästa gitarrister

Vilka är dina fem favoriter?

HQ