Svenska
Blog

Tackade nej till The Matrix

Skrivet av Petter den 20 april 2013 kl 13:32

Det är ytterst fascinerande att läsa om filmroller i gigantiska, högprofilerade dunderrullar som diverse skådespelare tackat nej till. Jag har samlat på mig en massa ganska meningslös trivia gällande detta under åren och kom på idén att försöka sammanställa dem i en blogg. Here goes nathink!

Don Johnsson tackade nej till Die Hard och Dödligt Vapen
Miami Vice-stjärnan var hetare är hetast under 80-talet och erbjöds en hel rad stora filmroller. Bland annat tackade han nej till huvudrollerna i både Die Hard och Dödligt Vapen. Det måste kännas jobbigt idag.

James Woods tackade nej till Reservoir Dogs och till Pulp Fiction
Saigon-stjärnan sade blankt nej till båda av dessa Tarantino-rullar och gick därmed miste om högprofilroller i två av filmhistoriens mest älskade verk.

Will Smith ville inte spela Neo i The Matrix
Mister Smith ansåg tydligen att manuset var flummigt och han hade ingen direkt tilltro på att de o-rutinerade bröderna Wachowsky skulle kunna ro projektet i land heller.

Will Smith tackade även nej till Django Unchained
Detta eftersom han ville att Django skulle ta mer plats i filmen och att den kringresande tandläkarprisjägaren skulle spela andrafiol i större utsträckning än vad manuset skvallrade om.

Tom Selleck sade blankt nej till Indiana Jones
Spielberg och Lucas ville göra Indy till en följetong. Magnum-stjärnan Selleck gillade manuset men tackade till slut nej eftersom han ville satsa vidare på TV-serien Magnum.

Leonardo DiCaprio tackade också nej till The Matrix
Titanic-stjärnan gillade inte manuset. Helt enkelt.

Matt Damon tackade nej till Avatar
Jösses vilken blunder. Matt Damon ansåg manuset vara en gnutta för o-originellt och gillade inte tanken på att skådespela i en mo-cap-dräkt hela dagarna. Han var dessutom fortfarande upptagen med Bourne Ultimatum vid den tidpunkten.

Johnny Depp tackade nej till En vampyrs bekännelser
Innan Depp blev en posterpojke för filmer som Pirates och Kalle & Chokladen var han lite av en pretto-gosse som bara ville spela underliga, mindre roller i småproduktioner och indie-grejor. Han tackade därför blankt nej till att lira rollen som Lestat i En vampyrs bekännelser. En roll som Tompa Cruise senare knep.

Mickey Rourke ville inte vara med i Pulp Fiction
Rourke erbjöds rollen som Butch (som Bruce Willis sedan tackade ja till att spela) i Tarantinos Pulp Fiction. Ett beslut han medgett att han givetvis ångrar bittert idag.

John Travolta tackade nej till Forrest Gump
Han tyckte helt enkelt att manuset var "löjligt". En roll som Tom Hanks kammade hem en Oscar för ett par år senare...

Michael Madsen tackade nej till Pulp Fiction
Madsen erbjöds rollen som Vincent Vega men tackade nej eftersom han vid den tidpunkten var upptagen med skräprullen Wyatt Earp.

Kurt Russel tackade nej till Jurassic Park
Att skådespela framför en green screen och låtsasspringa ifrån diverse datoranimerade jätteödlor var inget som lockade Kurt Russel som erbjöds huvudrollen i Spielbergs matiga miljardsuccé.

Jean Reno ville inte vara med i The Matrix
Leon-stjärnan erbjöds rollen som Agent Smith i The Matrix men tackade nej. Varför? Han ville inte försöka låta amerikansk då Wachowski-brorsorna verkligen inte ville att deras ondskefulla antivirus skulle bryta på franska.

Sean Connery tackade nej till rollen som Gandalf
Han ville inte spela Gandalf. Han tackade nej direkt med motiveringen att fantasy inte var hans grej. Han tackade i samma veva även nej till rollen som Dumbledore i Harry Potter-filmerna. När han sedan upptäckt vilket misstag han gjort kickade han sin agent och tog rollen som Allan Quatermain i The League med hopp om att även den skulle bi en massiv fantasy-hit. Close, but no cigar.

Sean Connery tackade även nej till The Matrix
Joel Silver ville ha Connery i rollen som Morpheus, det ville inte Connery. Ett till beslut som den gamle Bond-skådisen erkänt att han idag ångrar, bittert.

Christian Bale ville inte spela huvudrollen i Titanic
Så han tackade nej till tidernas näst största filmsuccé. Istället medverkade han i nyversionen av Shaft.

Mel Gibson tackade nej till Terminator, Batman och Gladiator
Gibson ville inte spela mördarrobot i Jim Camerons kultklassiker. Han erbjöds även rollen som Batman i Tim Burtons härliga 90-talspärla men tackade nej. Det värsta misstaget som Mel gjort måste ändå vara då han sade blankt nej till rollen som Maximus i Ridley Scotts mästerliga Gladiator.

Al Pacino kände inte för att spela Han Solo
Lucas förstahandsval till rollen som Han Solo var Al Pacino men Pacino ville inte ens höra talas om rymdsåpan som George försökte sätta ihop.

Hugh Jackman och Jude Law erbjöds båda rollen som James Bond, men tackade nej
Hugh & Jude ville inte spela snajdig gentlemannaspion. Båda tackade nej och erbjudandet gick då vidare till en viss Daniel Craig.

Jake Gyllenhaal tackade också nej till Avatar
Han ville inte spela smurf. Rollen som Jake Sully gick då vidare och kneps till slut av allas vår klåparkung Sam Worthington.

Alec Baldwin ville inte bli jagad
Baldwin erbjöds rollen som Richard Kimball i thrillern Jagad, men tackade nej. Alec gillade helt enkelt inte manuset, något som han dessutom inte ångrar idag (märkligt nog).

DiCaprio tackade nej till Boogie Nights
Leonardo har flera gånger uttryckt ånger över detta beslut och sagt att han verkligen älskar Paul Thomas Andersons underbara film.

Jack Nicholson ville inte vara med i Gudfadern
Han erbjöds huvudrollen som Michael Corleone men tackade nej. Jack har sagt att han visste att filmen skulle bli skitbra, men att han inte riktigt kände att han passade i rollen.

Tackade nej till The Matrix

Mel Gibson is not entertained...

HQ