Svenska
Blog

Hur mycket bröd äter du?

Skrivet av Petter den 21 april 2013 kl 14:02

Jag har ett antal kompisar som hakat på LCHF eller/och GI-trenden. Sluta äta bröd, sluta äta potatis, sluta äta pasta. Helt. Bröd är poison, helt plötsligt. Man ska inte äta pasta, pärer, bröd eller dricka mjölk längre. It's not good for you! För tio år sedan var bröd livsviktigt, dock, enligt samma snillrika näringsforskare. Kostcirkeln utgjordes av 60% bröd. Nu är den omgjord, brödet är bortplockat (snudd på).

Jag säger som Henrik Schyffert gjorde i ett av Landet Brunsås-avsnitten. Idag ska man helst äta minikeso och dricka vatten till frukost för att passa in i diet/hälsorön-samhället som råder. Den som smackar i sig hönökaka är dum i huvudet, mer eller mindre. Detta medan våra föräldrar såg ut som självaste Bruce Lee i kroppen trots att de smällde i sig 22 formfranskor (med marmelad på) varje morgon.

Nåt måste vara fel. Sist jag var i Italien (och Frankrike för den delen) såg jag hur tusentals slimmade italienare klämde ned nybakt, vitt bröd i struparna och ingen av dem - inte en enda - gick runt med någon slags övervikt. Visst såg jag två jättetjocka italienska tanter men precis som Brunsås-programmet var inne på känns det väl som att "Varning för Bröd"-hysterin gått lite överstyr.

Personligen skulle jag klara en LCHF-diet lika väl som jag skulle klara en hel dag utan att svära. Inte alls, med andra ord. Jag äter mest troligt mer bröd på en dag än vad hela familjer gör på ett helt år. Jag är en brödfanatiker. Jag älskar bröd och skulle inte klara att leva utan mackor. Knäckebröd till frukost. Rostbröd till lunch. Tunnbröd till mellanmål. Baguette till middagsmaten. Skogaholmsbröd till tidig kvällsfika. Bullar till nattfika. Jag börjar misstänka att jag är beroende och därmed borde sticka iväg på brödavgiftning. Men istället räcker jag mitt krokiga långfinger åt allt vad hysteriska dieter heter och smular i mig nio rostfrallor till.

Hur mycket bröd äter du och vilket är ditt favoritbröd?

Hur mycket bröd äter du?

Världens sorgligaste mackor

HQ