Svenska
Blog
Världens bästa restaurang

Världens bästa restaurang

Skrivet av Petter den 29 april 2013 kl 16:58

Ikväll är det dags, igen, för korandet av världens bästa restaurang. Ifjol (och året innan det) kammade den danska krogen Noma hem det hysteriskt prestigefyllda priset och enligt experterna ligger danskarna (givetvis) bra till även i år, trots att de strax innan jul serverade härsket käk vilket gjorde att 99% av matsalen kräktes i sina handväskor (och/eller byxfickor). Något som förmodligen lär dra ned helhetsbetyget (får man ju hoppas).

Du som följer mig här i bloggen på regelbunden basis vet vad jag tycker om så kallad Avant Garde/Fine Dining-mat. Jag hatar när mat blir kemi/konst och tål inte snordyra restauranger som gör konstig mat bara för sakens skull. Jag har ätit på några högt rankade ställen runt om i världen som serverar den här typen av kemi/konst-mat och håller absolut inte de upplevelserna högre än de bästa storstekarna eller pizza-portionerna jag lyckats trycka i mig. Tvärtom. Sen är jag sällan sugen på att betala 4000 kronor för att äta ankfett, benmärgsknäck, rutten vårlök, ormbunke eller ett ägg som serverats på en bädd av halmstrån.

För mig handlar mat om rejäla, vanliga smaker, klassisk, enkla rätter gjorda på rätt sätt med grymma råvaror och framförallt i stora lass. Till mina "bästa matupplevelser" hör bland annat en stek dränkt i sky + strips. Inget knussel och hysteriskt fult upplagt. Så... Med det sagt bryr jag mig ganska lite om vilken restaurang som vinner priset för årets bästa, men du som är intresserad kan hålla utkik efter resultatet strax efter 19-snåret ikväll på följande länk:

http://www.finedininglovers.com/tag/50-best-restaurants/

HQ